Чехи хочуть обмежити вплив олігархів

Ілюстраційне фото

Прага – Вже невдовзі олігархам у Чехії доведеться вибирати, чи далі займатись бізнесом, чи залишатися у великій політиці. Ухвалені чеським парламентом зміни до закону «Про конфлікт інтересів» забороняють членам уряду, особам на високих державних посадах володіти засобами масової інформації і отримувати державну підтримку в підприємницькій діяльності.

Зміни до закону «Про конфлікт інтересів» викликала подія, яка сталась вперше в історії демократичної Чеської Республіки: на посаду прем’єр-міністра, міністра фінансів Чехії на початку 2014 року був призначений Андрей Бабіш – мільярдер, власник найбільшої сільськогосподарської фірми Agrofert і також власник найкрупнішої медійної групи Mafra.

Андрей Бабіш

Андрей Бабіш є другим найбагатшим чеським громадянин з маєтком, вартість якого у перерахунку складає майже 3 мільярди доларів.

Чехи вже встигли назвати нові зміни «законом Бабіша» – «Lex Babiš», сама ж подія активно обговорюється на всіх рівнях – за келихом пива і в парламенті.

Якщо олігарх володіє політичними важелями, до того ж, має доступ до державних пільг, як це сталось у випадку збігу інтересів в Андрея Бабіша, то це, на думку чеської публіцистки Петри Прохазкової, «справді робить його найсильнішою людиною в країні, а для демократичного суспільства це погано, коли влада концентрується в одних руках».

Петра Прохазкова вважає, що «потрібно заборонити олігархам при владі, щоб вони використовували свої ЗМІ на користь своєї посади чи для процвітання своїх маєтків, і законом це можна обмежити».

Зміни до закону встановлюють для олігархів у політиці суттєві обмеження у доступі до бюджетних фондів, пільг чи замовлень. А оскільки Чехія – член Європейського союзу, то ці обмеження для олігархів у політиці стосуються і обмежень щодо використання європейських дотацій і фондів.

Наразі нові зміни до закону «Про конфлікту інтересів» стосуються в Чехії лише кількох багатіїв, тому що досі лише кілька з них дістались до найвищих щаблів влади. Крім Андрея Бабіша, це, наприклад, Іво Валента, член Сенату – вищої палати парламенту Чехії й водночас великий підприємець, а також співвласник популярного інтернет-видання Parlamentní Listy, чи Йозеф Беран, гетьман, тобто керівник, Плзенського краю і водночас підприємець, генеральний директор однієї з найкрупніших чеських фірм Škoda Transportation.

У Чехії є побоювання, що кількість таких можновладців може зростати і що політики з власними бізнесовими інтересами будуть шукати шляхи, як обійти закон. Серед способів, як це зробити легально, найчастіше говорять про можливість переписати своє майно на родичів чи діяти через офшори.

Як зазначив Радіо Свобода чеський оглядач Ондржей Соукуп, олігарх і також міністр «Андрій Бабіш вже натякнув, що може піти саме шляхом президента України Петра Порошенка, шляхом створення «сліпого трасту», куди відведе свою підприємницьку діяльність і не матиме можливості до неї втручатись, але, гадаю, це буде довгий шлях».

Як вважає Ондржей Соукуп, гарною новиною є вже те, що чеський законопроект посилає сигнал про те, що конфлікт інтересів «не є нормальною ситуацією, а є потенційною загрозою демократії».

Тепер слово за чеським президентом. Якщо Мілош Земан підпише зміни до закону «Про конфлікт інтересів», тоді міністрові фінансів Андрею Бабішу й іншим політикам-бізнесменам у новому році доведеться вибрати між підприємництвом і міністерським кріслом.

На думку чеських спостерігачів, президент свій підпис під законом «Про конфлікт інтересів» поставить, оскільки в парламенті за нього проголосувала більшість – 135 зі 183 депутатів.