Урядовці, дипломати та активісти: українську корупцію можна подолати лише спільно

Ілюстративне фото

Київ – Україна потерпає від системної та всепроникної корупції, тому всі антикорупційні реформи наштовхуються на шалений опір, заявили 9 грудня під час форуму до Міжнародного дня протидії корупції українські посадовці та представники держав, які підтримують проведення реформ в Україні. Вони наголошують, що лише реформа судової системи та поєднання зусиль української влади, громадськості й західних партнерів допоможе приборкати цю проблему. Утім, частина політиків наголошує, що тут зарадить лише механізм недопуску потенційних корупціонерів до влади та можливість відкликання посадовців – аж до імпічменту президента.

​Від ефективності протидії та попередження корупції в Україні залежить не лише перебіг усіх інших реформ, а збереження української держави як такої, заявив, відкриваючи у Києві форум до Міжнародного дня протидії корупції, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, корупція «сіє недовіру та неефективність» у будь-які сфери життя в Україні, однак у останні три роки у цій сфері відбуваються принципові позитивні зміни.

Your browser doesn’t support HTML5

Урядовці, держави-партнери і громадськість спільно боротимуться з корупцією (відео)

«Наявність високого рівня корупції (при тому, що корупція має місце у будь-якій державі) забирає можливості для ефективної роботи та побудови справедливого суспільства, для підвищення тих показників, від яких залежить рівень і якість нашого життя. Де виникає корупція? Там, де від конкретної людини залежить дуже конкретне рішення. І надзвичайно жахливо буде, не приведи Боже, констатувати факт, що ми маємо всі інституції боротьби з корупцією, маємо закон, але ця боротьба стала імітацією, – попереджає Гройсман. Але він говорить і про успіхи в антикорупційній роботі, як-от збільшення прозорості в ухваленні рішень, а також дерегуляція. – Якщо будь-яка система є відкритою та публічною – мільйони очей будуть за цим спостерігати. І не дадуть зловживати там, де є така можливість. Треба працювати далі по конкретних антикорупційних заходах, яких наразі є 83. Ми нещодавно на засіданні уряду одним махом скасували 367 рішень, які так чи інакше могли використовуватися для тиску, для корупції та вимагання».


Три поради від США: антикорупційний суд, прослуховування дзвінків корупціонерів та чітка перевірка декларацій

Марі Йованович, посол США в Україні, взявши слово на антикорупційному форумі, запропонувала ще деякі кроки, які на її думку, сприятимуть приборканню однієї з головних проблем української держави.

Марі Йованович

Я хочу запропонувати ще три антикорупційних заходи. Перше – це незалежна система перевірки майнових декларацій. Друге – право прослуховувати телефонні розмови. І це створення антикорупційного суду
Марі Йованович

«Я хочу запропонувати ще три антикорупційних заходи. Вони вже є на порядку денному. Перше – це незалежна система перевірки майнових декларацій. Друге – це надання певних ресурсів незалежним антикорупційним органам. Це, зокрема, право прослуховувати телефонні розмови. І це створення антикорупційного суду, який виноситиме варті довіри та справедливі рішення у справах, які розслідує Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ. Це досить важкі завдання. Але враховуючи, що Україна стикається з системною та всепроникною корупцією, вона має дати на неї системну відповідь»,– пропонує посол США.

​Про ключову роль судової реформи та, зокрема, створення антикорупційного суду як наступних етапів боротьби з корупцією в Україні говорять і в НАБУ. Керівник бюро Артем Ситник наголосив, що «викрити та затримати корупціонера – не найскладніше», далі щодо нього потрібне справедливе рішення суду про притягнення до відповідальності. Тоді ж, коли частина суддів «зберігають гроші в закопаних трилітрових банках», на це сподіватися складно.

З такою оцінкою ситуації погодився і Володимир Гройсман. За його словами, він не може дозволити собі довіряти чиновникам, і тому найактивніше працює з антикорупційних питань саме із громадськістю. Звертаючись до представників громадянського суспільства та західних дипломатів, він запевнив, що готовий бути «зброєю» в їхніх руках у питаннях приборкання корупції.

Громадські активісти визнають, що певні проекти, в яких вони поєднали зусилля з урядом, дають результати. Ідеться і про розбудову системи електронних закупівель, і про систему недержавної перевірки структури та власників бізнесу YouСontrol, і про перевірку електронних декларацій посадовців.

​Утім, остання тема є таким собі полем змагання між різними відомствами. Так, Генеральна прокуратура знайшла адміністративні правопорушення в е-деклараціях 53 народних депутатів, заявила начальник відділу запобігання та протидії корупції ГПУ Валентина Сеник у п'ятницю. Вона уточнила, що про неповне відображення даних ідеться у 28 випадках, про незаконне поєднання роботи у владі та іншої оплачуваної діяльності – у 11 випадках, ще два декларанти – порушили норми щодо отримання подарунків.

Депутат: треба, щоб корупціонери мали мінімум можливостей для приходу до влади

Утім, чинна влада почасти імітує боротьбу з корупцією, почасти бореться лише з наслідками, а не з причинами цього явища, так критично відреагував на виступи керівництва Кабміну та НАБУ член антикорупційного комітету парламенту, позафракційний народний депутат Віктор Чумак.

Першопричина корупції – це насправді хибна, хижацька корупційна політична система
Віктор Чумак

«Ми поки що все робимо, як-то кажуть, «по хвостах». І навіть чудова судова реформа, і прекрасний антикорупційний суд, й інші наші дії – це все рубання собаці хвоста по шматочках. Бо першопричина корупції – це насправді хибна, хижацька корупційна політична система. Вона налаштована на вимивання коштів з держави. Зауважте, 90% депутатів і посадовців працюють з величезним «конфліктом інтересів», – констатує депутат.

​У цій ситуації Чумак пропонує зосередитися на реформі виборчої системи, щоб корупціонери мали мінімум можливостей для приходу до влади, і щоб був механізм відкликати будь-кого, хто скотився до корупції, – аж до імпічменту президента.

На один пункт за рік піднялася Україна у світовому Індексі сприйняття корупції CPI від 2015 року. Таку статистику оприлюднила міжнародна організація Transparency International.

Нині індекс CPI України складає 27 балів зі 100 можливих, що лише на 1 бал більше, ніж за рік до цього. У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130 місце зі 168 позицій. У 2014 році – держава була на 142 місці у світі за рівнем несприйняття корупції державою та суспільством.