Боротьба із окремим корупціонерами не сприяє економічному зростанню – економіст

Безсумнівні досягнення країни в антикорупційній сфері – це електронне декларування, система Prozorro і нові антикорупційні органи, говорять народні депутати. Проте залишається ризик боротьби не з корупцією як явищем, а з окремими корупціонерами, кажуть економісти. Однією з найважливіших сфер для боротьби із корупцією є безпека і оборона, наглядати за цією сферою буде окремий антикорупційний орган. Його було створено ще наприкінці жовтня, але реально комітет запрацює у другій половині грудня. Керівники вже мають конкретні напрямки роботи у військовій сфері.

Серед головних досягнень України в антикорупційній сфері політики називають новстворені Національне антикорупційне бюро і Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, запровадження електронного декларування тощо. Зокрема про це говорить народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенко» Іван Вінник.

Іван Вінник

«Ми створили антикорупційні органи, створили електронне декларування, відкрили статки державних службовців. Зараз антикорупційні органи мають приділити увагу деклараціям. Втрати держбюджету через антикорупційні схеми стали меншими, зокрема є економія бюджетів через використання системи «Prozorro». Вирівняні ціни на газ, неможливо зловживати на рівні облгазів. Дефицит «Нафтогазу» в 100 мільярдів гривень в попередні роки – це підтвердження того, скільки крали. Зараз він є прибутковим», – наголосив Вінник.

На думку економіста CASE Ukraine Володимира Дубровського, говорити про досягнення карколомного прогресу в борьбі с корупцією ще зарано.

Володимир Дубровський

«Економічному зростанню допомагає боротьба із корупцією, але не допомагає боротьба із корупціонерами. Коли борються із корупцією, то це означає винищення її коренів, цих обставин, за яких корупція виникає, які дозволяють чиновникам вимагати хабарі. А коли борються із корупціонерами, то просто підвищують для бізнесу вартість корупції і роблять її більш закритою», – вважає експерт. Як приклад боротьби із корупціонерами, він пригадав арешт просто під час засіданя уряду голови державної служби з наздвичайних ситуацій Сергія Бочковського. Його затримали в березні 2015 року в прямому ефірі телевізійних каналів, але його провина досі не доведена в суді.

До Міжнародного дня боротьби із корупцією, який відзначається 9 грудня, звітували два головних новостворених відомства – Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). Їхні керівники, Артем Ситник і Назар Холодницький, спростували чутки про конфлікти і пообіцяли працювати разом. За словами Ситника, у розслідуваннях НАБУ фігурують 15 високопосадовців, 39 суддів, 25 прокурорів і 62 топ-менеджери державних компаній. Станом на 1 грудня 2016 року у провадженні перебуває 256 кримінальних справ. Повідомлено про підозру 121 особі, складено обвинувальні акти щодо 63 осіб і 44 кримінальні провадження скеровано до суду.

Однією з найбільш закритих, але потенційно корупційних, сфер залишається галузь безпеки та оборони. Для контролю за нею наприкінці жовтня цього року був створений Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО). Це спільний проект Програми протидії корупції у сфері безпеки та оборони Тrаnsраrеnсу Intеrnаtiоnаl (TI-DSP) та «Тrаnsраrеnсу Intеrnаtiоnаl Україна», за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів. Його секретарем став Віктор Плахута, який був волонтером у Міністерстві оборони, а пізніше очолював департамент з питань безпеки і оборони в Міністерстві економічного розвитку.

Як він розповів в ефірі Радіо Свобода, новий комітет хоче виступати партнером в реформуванні державного концерну «Укроборонпром». Останній відповідає за оборонне замовлення і виступає посередником між замовником, Міністерством оборони, і більшістю підприємств оборонно-промислового комплексу.

«У жовтні представники «Укроборонпрому» оголосили про намір розпочати реформу, яка буде складатись з незалежного аудиту, приватизації, корпоратизації створення кластерів і таке інше. Ми хочемо виступати партнерами в цій работі по реформі, ми не хочемо виступати як критики. Разом з тим, ми знаємо багато неефективностей в цій сфері і хочемо допомогати їх виправити», – заявив Плахута.

18-20 грудня представники НАКО будуть зустрічатися із представниками державних антикорупційних органів і домовлятся про співпрацю.