Культурна дипломатія: показ сучасних вишиванок від українських дизайнерів у Вашингтоні

(©Shutterstock)

Кілька останніх штрихів – і «Міс Україна-2013» Ганна Заячківська готова виходити на подіум. Одна з найкрасивіших українок зараз працює моделлю у Нью-Йорку. Але спеціально приїхала до Вашингтона взяти участь у показі українських дизайнерів.

«Для мене честь брати участь у показах, тому що я насправді пишаюся тим, що я є українка. Сьогодні я почула геніальні слова нарешті про нас як українців не зі сторони теперішніх подій, а просто зі сторони того, що ми розвиваємося, йдемо вперед. Ми несемо і далі оцю родзинку, творчість», – каже Ганна.

В Україні гарні не лише дівчата, але й національні костюми. У цьому вибагливу вашингтонську публіку переконували відомі українські дизайнери. Серед них – Олена Даць, Оксана Полонець, Роксолана Богуцька.

«Культурна дипломатія» – так організатори називають цей показ. Щоб мати гарний імідж на міжнародному рівні, українцям варто зосереджувати увагу на позитивних аспектах.

«Україна зараз має війну, різні політичні проблеми. Але є так багато можливостей, щоб фокусувати на позитиві. І ми хочемо бути ніби мікрофоном для цього», – каже співорганізатор заходу Алекса Чепівськи.

Українські дизайнери мають гарні шанси, щоб вийти на світовий рівень, каже співорганізатор вечора Ірина Мазур. За її словами, за останні роки попит на українських дизайнерів у світі відчутно зріс. Зокрема завдяки особливостям крою тканин, поєднання стилів вони привертають до себе чималу увагу.

«По-перше, українська вишивка є дуже яскрава. Це щось таке, коли людина, яка не має відношення до української культури, побачить один раз, вона візуально запам’ятає це», – зауважила Ірина.

Однак вийти на американський ринок буде непросто, говорить Людмила Рябій, яка привезла до американської столиці бренд «Орнамент».

«Але для того, щоб вийти на американський ринок на високому рівні, необхідні значні інвестиції. Для цього бренду необхідно хоч би на рік мати кошти на стабільний розвиток, на інвестування, на просування», – вважає Людмила.

Але попри все, щоб про Україну говорили, українці мають бути готовими багато працювати, каже Ганна Заячківська.

«Постійно боїмося, боїмося робити власні самостійні кроки. Я думаю, просто треба набратися сміливості. Це одна із моїх мрій, коли б у світі насправді Україну не впізнавали б лише через хороших, красивих дівчат», – резюмувала Ганна Заячківська.