Радіо Свобода Daily: Саакашвілі чекатиме на підпис Порошенка

Доброго ранку!

Чи пізно пити «Боржомі»?

Міхеїл Саакашвілі оголосив про намір піти у відставку з посади голови Одеської облдержадміністрації. У своїй заяві він різко розкритикував чинну владу. Звинувачення лунали і на адресу Петра Порошенка. Втім, щоб остаточно піти, грузинському реформатору доведеться дочекатись погодження уряду і підпису президента.

Що означає такий крок? Саакашвілі більше не може бути в одній команді із президентом чи просто «награвся Одесою і кинув»? Радіо Свобода зібрало різні думки політиків, експертів та користувачів соцмереж.

Але залишить Одесу не лише Міхеїл Саакашвілі. У відставку подав і начальник поліції Одещини Ґіорґі Лорткіпанідзе. «Це був перший начальник поліції протягом дуже довгого періоду в історії Одеси, який не брав хабарів. Спочатку у нього відібрали більшість функцій, а потім почали цькування з усіх боків», – прокоментував рішення земляка Саакашвілі у Facebook. Сам Лорткіпанідзе виховано всім подякував за роботу.

Остаточно зі своєї посади генерального директора Національної телекомпанії України пішов ще один грузин – Зураб Аласанія. Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко підписав наказ про його звільнення.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Е-декларації: чергова межа

Декілька подій, пов’язаних із сьогоднішнім днем (8 листопада).

1) Починає діяти закон про квоти на пісні українською мовою, а також українську мову у веденні радіоефіру.

2) Виповнився рік дії закону «Про національну поліцію».

3) Закінчився термін, в який можна було внести уточнення в електронні декларації. (Далі трохи детальніше про це).

Окрім народного депутата Сергія Мельничука, який жартома задекларував один трильйон гривень готівкою, можливістю скоригувати інформацію про статки скористався і Петро Порошенко. У свою електронну декларацію він додатково вніс 1,92 мільйона гривень у вигляді відсотків за вкладами в «Міжнародний інвестиційний банк» (МІБ). Тепер дані з декларацій офіційно розпочнуть перевіряти НАЗК та НАБУ.

Одним із тих, кого ймовірно торкнеться перевірка, стане працівник Генпрокуратури України Олег Улінець. Разом із дружиною він має п’ять квартир, три з яких вони набули у власність або безкоштовно, або на вигідних умовах. Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший» під назвою «Таємничі статки «прокурорських».

День «Х» для США

Сьогодні надважливий день і для США. Нарешті відбудуться довгоочікувані вибори президента. Колишній посол США в Росії Майкл МакФол вважає, що в разі перемоги Гілларі Клінтон, в її адміністрації будуть активно обговорювати можливості постачання Україні летальної зброї.

Ми ж опитали американців українського походження (а їх у США близько мільйона), щоб зрозуміти, за кого голосуватиме українська діаспора і чи зможе вона вплинути на результати.

А от чи впливала Росія на підготовку перевороту у Чорногорії, будуть з’ясовувати відповідні відомства. Підставою для цього стала заява головного спеціального прокурора Мілівоє Катнича про те, що до спроби перевороту в його країні причетні «російські націоналісти». Кремль такі звинувачення відкидає.

***

На правах самореклами вже традиційно свій огляд закінчуємо згадкою про Українську Гельсінську групу. Від моменту проголошення вона одразу потрапила у центр уваги Радіо Свобода, оскільки правозахисна діяльність завжди була складовою місії мовника. Ось про що розповідало Радіо Свобода у перші місяці діяльності УГГ – наприкінці 1976-го.

Будьте чесними з собою та тими, хто від Вас залежний.

Ваше Радіо Свобода Daily