Із відставкою Аласанії журналістські розслідування можуть зникнути з ефіру – експерт

Зураб Аласанія

Голова Національної телекомпанії України Зураб Аласанія йде з посади генерального директора. За його словами, через бюджетні складнощі. Незалежні експерти побоюються, що з ефіру можуть зникнути програми журналістських розслідувань, які критикували президента та інших можновладців. В президентській адміністрації питання про їхню роль у відставці Аласанії ігнорують, а колеги екс-гендиректора говорять, що влада не впливає на редакційну політику телеканалу.

Your browser doesn’t support HTML5

Народні депутати про відставку Зураба Аласанії

​Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія заявив про свою відставку. Офіційно – через недостатнє фінансування телеканалу і небажання йти на компроміс. Так він написав у своїй колонці на харківському сайті «Медіапорт»: «В перехідний період компанію має очолити людина більш компромісна, гнучка, здатна домовлятися».

Також гендиректор говорить, що існуючі закони і кодекси не дозволяють використовувати телекомпанії бюджет «Євробачення». Конкурс планується провести за рахунок бюджету майбутнього «Суспільного телебачення» – з 1,2 мільярда гривень 450 мільйонів телевізійники мають витратити на «Євробачення».

Втім, у коментарі для Радіо Свобода Аласанія визнав, що не обійшлося і без тиску через контент, причому не тільки через спільний проект журналістських розслідувань Радіо Свобода і UA-Першого «Схеми». А головна проблема – недостатнє фінансування.

Проект бюджету – з нього витікає, що побудова «Суспільного» під загрозою
Зураб Аласанія

«Не було тиску саме через «Схеми». Він був постійно, цей тиск, через всі три програми, які були. Це нормально, нормальна робоча обстановка. Це проект бюджету наступного року – з нього витікає, що побудова «Суспільного» під загрозою. Тому і вихід, тому я і хочу уваги до цього», – заявив Аласанія.

Крім «Схем» в ефірі UA-Першого також виходять проекти розслідувань «Слідство.Інфо» і «Наші Гроші».


Краще було б будувати «Суспільне телебачення» з нуля – експерт

Експерти називають рішення Аласанії неочікуваним. Так, член наглядової ради «Національної суспільної телерадіокомпанії України» Тетяна Лебедєва в коментарі Радіо Свобода говорить, що Аласанія пішов з посади через втому і накопичений негатив.

«Ніхто навіть не очікував, що процес створення «Суспільного телебачення» буде настільки тяжким-важким і заплутаним. Дуже важко реформувати. Значно краще було б побудувати все з нуля. Наскільки мені відомо, була тільки емоційна реакція на програми журналістських розслідувань. Ніяких наслідків не було», – заявила Лебедєва.

Член наглядової ради також послалася на заяву Дарії Юровської, заступника генерального директора «Національної телекомпанії Україна», яка кілька днів тому заявила про незалежність редакцій від впливу.

Велика китайська стіна між редакціями і менеджментом
Дарія Юровська

«Йде процес реформування, і з точки зору контенту це означає, по-перше, незалежність інформаційної політики – велика китайська стіна між редакціями і менеджментом, редакції вирішують самі. По-друге, відсутність «джинси» в будь-яких програмах», – заявила Юровська.

Проте, за словами незалежного фахівця, виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк, Аласанія був не тільки локомотивом реформи суспільного телебачення, але й також традиційним захисником програм журналістських розслідувань, і його відставка може призвести до їхнього зникнення з ефіру.

Оксана Романюк

Програми, які виходили, нікому не подобалися, вони критикували усіх. Зураб вважав, що ці програми мають виходити саме на «Суспільному»
Оксана Романюк

«Ці програми, які виходили, нікому не подобалися, вони критикували усіх. І я тепер не знаю, чи будуть вони виходити далі. Зураб займав дуже радикальну позицію, вважав, що ці програми мають виходити саме на «Суспільному», – заявила Романюк. На її думку, зникнення чи, навпаки, подальша наявність їхніх програм в ефірі буде свідчити про ефективність і прозорість реформ в Україні.

Аласанія міг піти у відставку, щоб балотуватися на голову нового «Суспільного» – Наливайко

Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко заявив Радіо Свобода, що рішення Аласанії може бути пов’язане із бажанням екс-гендиректора і далі реформувати українське телебачення. Наливайко намагався переконати Аласанію залишитися, але не зміг. Міняти директора в процесі реформ погана ідея, каже Наливайко.

Олег Наливайко

Зураб, безумовно, буде балотуватися на посаду голови майбутнього суспільного мовника
Олег Наливайко

«Це його рішення, яке не підлягає дискусії. Пов’язую його в першу чергу з великим навантаженням, ми з ним разом у березні 2014 року прийшли. Друга причина, це те, що Зураб, безумовно, буде балотуватися на посаду голови майбутнього суспільного мовника. І на мій погляд, краще це робити з посади громадського діяча і медіа-експерта, аніж керівника існуючої структури», – заявив Наливайко.

«Виборча кампанія» на цю посаду розпочнеться, за словами Наливайка, через 4-5 місяців. На старій посаді Аласанія буде працювати ще два тижні, щоб передати справи наступнику.

Суспільне телебачення недофінансоване на півмільярда гривень

Наливайко також наголосив, що говорити про включення бюджету «Євробачення» до бюджету «Суспільного телебачення» не зовсім коректно, але майбутнє телебачення дійсно недофінансоване приблизно на 535 мільйонів гривень.

«Ми звернулися до Міністерства фінансів і до бюджетного комітету із вимогою виконувати відповідний закон, згідно з яким ми маємо отримати близько 1,3 мільярда гривень. В нас є повна підтримка нашого профільного комітету. Спільно з нашими депутатами і медіа-спільнотою будемо за ці гроші боротися у Верховній Раді», – повідомив Наливайко.

Наступним керівником Національної телекомпанії України може стати перший заступник Аласанії Олександр Харебін, підтвердив інформацію «Телекритики» Олег Наливайко.

Харебін зараз опікується проблемами «Євробачення»
Олег Наливайко

«Це найреальніша кандидатура на виконуючого обов’язки до виборів ного керівника. Харебін зараз опікується проблемами «Євробачення», – заявив голова комітету.

Прес-служба президента України не відповіла на запитання Радіо Свобода стосовно можливого тиску адміністрації на Зураба Аласанію через журналістські розслідування.