Радіо Свобода Daily: величезні суми готівки чиновників викликали бурхливе обговорення українців

Доброго ранку!

Кількість задекларованої готівки, яку вказали у своїх електронних деклараціях чиновники, викликала неабиякий подив і бурхливе обговорення українців. Складені докупи суми вже порівнювали з бюджетами міст, кредитами МВФ, та навіть важили чи віртуально поміщали у приміщеннях. Лише дуже коротко нагадаємо найцікавіші декларації. Рекордсменом із задекларованої готівки став екс-комбат «Айдару», народний депутат від фракції «Воля Народу» Сергій Мельничук, який задекларував один трильйон гривень готівкою (хоч і пояснив згодом, що це такий жарт). Почуття гумору виявив і депутат Володимир Парасюк. Він вказав у декларації, що годинник майже за 8000 гривень йому подарував Святий Миколай. Заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка» Анатолій Матвієнко, окрім мільйонів гривень готівкою, задекларував храм Успіння Пресвятої Богородиці. Депутат фракції Олега Ляшка Андрій Лозовий задекларував колекції вин, картин, холодної зброї, меблі 19-го століття, а також... святі мощі.

Перевіряти усі ці дані на правдивість буде НАЗК. За їхнім зверненням підключатися і відкривати кримінальні справи має НАБУ. Щоб виправити помилки – у чиновників є ще тиждень. В іншому разі, найменше, що їм загрожує – штраф від 850 до 1700 гривень. У гіршому випадку – позбавлення волі на термін до 2 років.

Не будемо проводити паралелі чи встановлювати причинно-наслідковий зв’язок, але одразу після публікації декларацій, лідери фракцій парламенту домовилися скасувати підвищення заробітної плати депутатам. Відповідний проект постанови внесуть на розгляд депутатів на ранковому засіданні 1 листопада.

Втім, якщо декларації депутатів чи міністрів можна у будь-який час проглянути й обговорити, то дізнатись, що є у власності працівників СБУ неможливо. Їхні декларації засекречені. Доступ до цієї інформації матимуть лише представники НАЗК.

Безвіз і Угода про асоціацію з ЄС

Та годі про чужі гроші. Перейдімо до іншого, не менш болючого питання – до безвізового режиму. Президент Петро Порошенко запевнив, що Україна наразі виконала всі 144 вимоги щодо безвізового режиму з ЄС.

Тим часом опозиція Нідерландів заявила, що таки не підтримує ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС. Відтак нідерландський уряд попросив у парламенту більше часу для досягнення компромісу з Європейським союзом. «Рішення з цього питання необхідно відкласти, принаймні, до середини грудня, коли відбудеться черговий саміт ЄС», – заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Вибори в Молдові та Грузії і землетрус в Італії

Італія тим часом оговтується від вже четвертого землетрусу за останні три місяці. Тисячі людей в центральній частині країни провели сьогоднішню ніч в автомобілях, наметах і притулках. За даними влади, поранено близько 20 людей. Через підземні поштовхи зруйновано й чимало історичних будівель.

Тепер у двох реченнях про результати виборів, які проходили у вихідні.

1. У Грузії, де відбувся вже другий тур парламентських виборів, конституційну більшість отримала провладна партія «Грузинська мрія».

2. У Молдові відбудеться другий тур голосування за президента, оскільки жоден із претендентів не набрав більше половини голосів.

І наостанок, щоб підняти Вам настрій після цих не надто веселих новин, поділимося відеосюжетом про студентку Харківської академії дизайну і мистецтв Славу Шульц. Її дитяча книга-розмальовка «Ташенька і кактус» увійшла до колекції найгарніших видань світу на книжковій ярмарці у німецькому Франкфурті.

Плекайте таланти і віру в краще майбутнє!

Ваше Радіо Свобода Daily

Це був текст оновленої розсилки від Радіо Свобода. Кожного буднього дня, а також за підсумками вихідних формуємо стислу авторську інформаційну підбірку та надсилаємо на вказаний імейл рівно о 7-й ранку. Щоб отримувати «Радіо Свобода Daily», залиште нам свою адресу електронної пошти за цим посиланням.