За жартівливий коментар про смерть «Мотороли» петербурзький кухар змушений переховуватися

Акція пам'яті Арсена Павлова («Мотороли») в анексованому Криму. Ялта, 19 жовтня 2016 року

Колишній шеф-кухар петербурзького гастропабу C1tizen Григорій Пашукевич був звільнений з роботи і зараз змушений переховуватися, побоюючись за своє життя і життя членів своєї сім'ї через численні погрози. Причина – розміщений Пашукевичем в соцмережах коментар про смерть одного з ватажків проросійських бойовиків, які окупували частину українського Донбасу, Арсенія Павлова, більш відомого як «Моторола».

17 жовтня, наступного дня після загибелі «Мотороли» в результаті вибуху, Григорій Пашукевич опублікував у Facebook досить грубий і дурний, за його сьогоднішнім словами, коментар про це вбивство – у вигляді двовірша, в якому сам Арсеній Павлов представлений мийником машин, а його дружина – дівчиною легкої поведінки. Одним з перших на цей коментар в Twitter відгукнувся російський військовий кореспондент газети «Комсомольская правда» Дмитро Стешин, який повідомив про місце роботи Григорія Пашукевича, який був шеф-кухарем гастропабу С1tizen, розташованого в центрі Петербурга.

Після цього на Григорія і гастропаб посипався шквал погроз, в результаті чого керівництво цього закладу наступного дня, 18 жовтня, розмістило повідомлення про те, що Григорій Пашукевич звільнений.

Сам Григорій погодився на бесіду з кореспондентом Російської редакції Радіо Свобода тільки за умови, що журналісти не будуть піднімати тему його звільнення і роботи.

– Григорію, розкажіть про себе. Ви, наскільки мені відомо, займалися в минулому політичною діяльністю?

– Так, я з 2005 року був у партії «Яблуко», а в 2012 році покинув її. Я був у русі «Солідарність» і працював з Володею Міловим, з Борисом Юхимовичем Нємцовим разом.

– У соціальних мережах в зв'язку з тим, що зараз відбувається, активно поширюється Ваша фотографія, де Ви – в майці з надписом «Україна» і з зображенням українського герба – тризуба. Вас активно звинувачують в підтримці української влади.

Для мене неприйнятна будь-яка війна, а війна з українцями взагалі незбагненна

– Коли почалася війна, а для мене неприйнятна будь-яка війна, а війна з українцями взагалі незбагненна, і я цього не можу зрозуміти, я, не стільки на знак солідарності з Україною, а просто, щоб показати, що є люди, які не підтримують цю війну, у 2014 році сфотографувався в цій майці. Це було не для публіки, це було для моїх друзів в соціальних мережах, щоб вони бачили: ось у мене така позиція, я – проти війни. Я не можу сказати, що я – апологет нинішнього українського режиму. Я – громадянин Росії, і мене насамперед цікавить те, що відбувається в Росії. А те, що відбувається в Україні, я б з великим задоволенням віддав на відкуп своїм українським друзям. Я зараз не лукавлю. Я говорю серйозно.

– У Вас багато друзів в Україні?

– Я б не сказав. Зараз я можу згадати одну-єдину людину – і то це дівчинка з Росії, яка переїхала в Україну.

– А як зараз Ви оцінюєте свій емоційний коментар з приводу смерті «Мотороли»?

– Це було сказано зопалу і через дурість. Я можу вам абсолютно точно сказати, що я відразу ж приніс вибачення близьким покійного. Тому що насправді не можна такі речі говорити буквально наступного дня після смерті. Можна як завгодно ставитися до того, що він робив, можна як завгодно кваліфікувати дії «Мотороли» на території України. Але використовувати ту лексику, яку використовував я щодо цієї людини, та й щодо будь-якої людини, неприпустимо.

Я в жодному разі не підтримую те, що він робив в Україні. Але це не дозволяє мені говорити про цю людину, використовуючи подібну лексику

Я в жодному разі не підтримую те, що він робив в Україні. Я вже говорив, що я проти того, щоб там відбувалися такі страшні події, які відбуваються зараз, але це не дозволяє мені говорити про цю людину, використовуючи подібну лексику. Як би я до нього не ставився.

– Яка була реакція? Багато погроз отримали?

Інтер'єр пабу C1tizen. Фото з сайту закладу

– Спочатку все було досить комічно. Почалася дискусія. І автор посту, до якого я зробив коментар, попросив мене цей коментар видалити і вибачитися. У мене з ним була особиста переписка. Він обґрунтував свою позицію. Там не було ніяких грубощів. Він просто попросив мене прибрати мій коментар, тому що вбитий був його другом. Я абсолютно резонно це прибрав. Після цього Дмитро Стешин, який працює в «Комсомольской правде», опублікував у себе в Twitter запис про мене. І там вже пішли погрози.

З'явилися розмови про те, що треба «відірвати дупу від дивана і вдарити мене ножем в печінку», що «треба зробити так, щоб я більше не жив»

З'явилися розмови про те, що треба «відірвати дупу від дивана і вдарити мене ножем в печінку», що «треба зробити так, щоб я більше не жив». Потім в «ВКонтакте» прийшло приватне повідомлення про те, що в середу за мною приїдуть. Це було 17 і 18 жовтня. Пролунали три телефонні дзвінки, де люди, звісно, висловлювалися в алегоричній формі, без використання прямих погроз – ніхто не говорив, що «приїдемо і вб'ємо». Але погрози були абсолютно чіткі.

Побоюючись за своє життя і життя своєї родини, я втік

Після цього, побоюючись за своє життя і життя своєї родини, я втік.

– Голоси людей, які дзвонили з погрозами, належали молодим людям?

– Ні. Це були голоси досить дорослих людей.

Швидше за все – це бойові товариші «Мотороли»

Я не можу нічого стверджувати, але з деякою часткою ймовірності, швидше за все – це бойові товариші «Мотороли».

Григорій Пашукевич надав нам декілька записів таких телефонних погроз. Видаливши ненормативну лексику, за можливості, ми їх відтворюємо.

Погроза перша:

– Григорію?

– Так.

– Пашукевич?

– Так.

– Ходи тепер, озирайся в Пітері. Ми до тебе виїжджаємо.

Погроза друга:

– Ти де зараз, «гнида»? У Пітері зараз чи де?

– А це хто?

– Покидьок, ти де зараз перебуваєш?

– А хто ви, не підкажете?

– Підкажу при зустрічі. А де ти зараз перебуваєш? У себе вдома?

– Слухайте, я не готовий відповідати на такі запитання в такому дусі.

– Ми тобі змінимо дух, хлопчику.

Погроза третя:

– Алло!

– Гришу можна?

– Так це я.

– Так, ну і допи ... ся ти, братан. Чекай гостей.

На запитання про те, чи звертався він до поліції, Григорій Пашукевич відповідає:

– Я звернувся до правоохоронних органів. У мене прийняли заяву в поліції. Якщо реакції не буде, то я буду думати. Може, знайду адвоката, щоб ці проблеми вирішити.

– У Вас після того, що сталося, немає бажання виїхати з Росії?

– Я поки не знаю. Для мене зараз найголовніше – безпека сім'ї. Я насамперед думаю про це. Я зараз вирішую проблеми, що називається, в міру їх надходження.

Цікаво, що в інтернеті на тему смерті Арсенія Павлова («Мотороли») жартували і так звані російські патріотичні блогери, наприклад, керівник Фонду відкритої нової демократії, колишній комісар прокремлівського руху «Наші», прес-секретар Федерального агентства у справах молоді та член Громадської палати Росії з 2014 року Христина Потупчик, російський письменник Едуард Багіров і російський журналіст Максим Кононенко. Поки невідомо, чи пролунали на їхню адресу погрози і чи довелося їм, як Григорію Пашукевичу, ховатися. Відомо тільки те, що на їхні жарти звернув увагу видавець Life і «Известий» Арам Габрелянов, який вирішив відписатися від цих жартівників і припинити будь-які контакти з ними.

А ввечері 19 жовтня стало відомо, що ресторан С1tizen, в якому працював шеф-кухарем Григорій Пашукевич, закрився.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода