Реформи в Україні не є невідворотними, і багато треба ще зробити, щоб зміни були сталими – Яресько

Наталія Яресько, архівне фото

Україна сьогодні проводить найґрунтовніші реформи з часу незалежності і робить це під час війни. Києву вдалося стабілізувати економіку, здійснити низку ключових змін, але Україна не впорається без зовнішньої підтримки. Таким було головне послання колишнього міністра фінансів України Наталії Яресько до експертів, що зібрались в «Атлантичній раді» США.

«Ці реформи не є невідворотними, і ще багато треба зробити, щоб зміни були сталими», – заявила Наталія Яресько.

Колишній український міністр з гарвардською освітою, народжена у США, назвала три причини повільності реформ: втома, інтереси олігархів та популізм. Що треба зробити, щоби просунутись вперед? Її рецепт простий.

Я вважаю, що ми мусимо відновити підтримку процесу реформ та реформістів, активізувати підтримку громадянського сектору
Наталія Яресько

«Я вважаю, що ми мусимо відновити підтримку процесу реформ та реформістів, активізувати підтримку справді унікального, активного і відданого громадянського сектору, якому немає рівних у жодній з країн колишнього Радянського Союзу. І ми мусимо зараз завоювати серця і думки українського суспільства. Це може статись, якщо міжнародна спільнота об’єднається і буде заціяна у процесі, як це було у 2015 році», – наголосила колишній міністр.

Наталія Яресько також озвучила свою ідею підтримки з боку міжнародної спільноти – створення міжнародного консорціуму із залученням міжнародних фінансових інвестицій з фінансовими ресурсами у 25 мільярдів доларів.

У відповідь на запитання «Голосу Америки» про реальність перспектив створення такого консорціуму, колишній урядовець повідомила, що на цьому етапі це лише ідея, і вона озвучує її для подальшого обговорення міжнародними гравцями. На цьому ж етапі міжнародні інвестори, за словами президента Американсько-української бізнес-ради Морґана Вільямса, «сидять на грошах», і не можуть дочекатися моменту для вкладення їх в Україну.

Ми втомлені бути жертвами бюрократії, корупції, непрозорої податкової системи. Ми мусимо побачити критичну масу реформ
Морґан Вільямс

«Ми втомились після 25-ти років незалежності бути жертвами корупційних схем, корумпованих судів та системи правосуддя. Ми втомлені, що судові процеси тривають по 5-7 років. Ми втомлені від переслідування кримінальних елементів, ми втомлені чути від суддів вимоги платити їм за рішення. Ми втомлені бути жертвами бюрократії, корупції, непрозорої податкової системи. Приватизація, у тому числі земельна, не просувається. І вони кажуть: «Ми почекаємо». Ми мусимо побачити критичну масу реформ», – сказав президент Американсько-української бізнес-ради.

За словами Морґана Вільямса, міжнародні інвестори на сьогодні не бачать достатньо політичної волі до здійснення повномасштабних реформ, які б зробили Україну менш ризикованою для інвесторів і конкурентоздатною на міжнародних ринках. Поки цього не станеться, масштабні інвестиції в Україну не підуть, кажуть експерти.