Якби я знав, що в голові Путіна, то виграв би мільйон доларів – польський генерал

Мечислав Бенек

Львів – Для НАТО сьогодні дуже важливою є співпраця з Україною і вона лише посилюватиметься, зазначив польський генерал Мечислав Бенек, який у минулому був заступником командувача Стратегічних сил НАТО (2010-2013 роки), а також представляв Польщу в Північноатлантичному альянсі шість років тому. Польський генерал відповів на кілька запитань Радіо Свобода.

«Якби я знав, що в голові російського президента Путіна, то виграв би мільйон доларів, але цього ніхто не знає», – пожартував генерал Мечеслав Бенек, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, як далеко може піти Путін у своїх задумах. Однак генерал переконаний, що Крим надто дорого обійшовся Росії в економічному вимірі.

​«Гадаю, що Росія далі не посунеться зі своєю агресією, не піде від Півдня у бік Молдови, хоча були такі плани, але міжнародний тиск цьому перешкодив», – каже Мечислав Бенек.

Очевидно одне, зазначає генерал, що Росія дуже зацікавлена у затягуванні військового конфлікту на Донбасі. Але допоки така ситуація триває і є окуповані території України, держава, зрозуміло, не зможе стати членом НАТО. Саме цього і домагається Росія. Шлях України до НАТО буде довгий і непростий, зауважив досвідчений військовослужбовець.

Як приклад, Польщі знадобилось 12 років. До 2020 року Україна зобов’язалася виконати умови і стандарти вступу до НАТО. А це військове забезпечення і взаємодія на всіх рівнях – запровадження реформ війська, модернізація ЗСУ, підготовка кадрів.

За словами Мечислава Бенека, плани дуже амбітні, і він вірить, що Україна стане повноцінним партнером НАТО. Бо має потенціал. Важливо, щоб і військовослужбовці могли розуміти один одного, а для цього необхідно вчити англійську мову.

Українське суспільство і політики мусять продемонструвати бажання вступити у НАТО

«Українське суспільство і політики мусять продемонструвати бажання вступити у НАТО. Польща пройшла довгий шлях до НАТО, але їй було легше. Бо не мали війни, не мали такої ситуації, яку має Україна. Бо це водночас і військовий конфлікт на Сході, і реформування армії, і побудова країни, і зміна політичної системи. Тому, розуміючи це, члени НАТО висловили підтримку державі. Але НАТО апріорі не приймає тих, хто має проблеми з територіальною цілісністю, бо нині де-факто Крим український і не український, і це мусить бути у якийсь спосіб урегульовано. Тому такий тиск світ чинить на Путіна», – наголосив генерал.

Безпека України – безпека Польщі

Співпраця між НАТО й Україною ще більше посилюватиметься, переконаний генерал Бенек. Під час миротворчих місій він служив із українськими військовослужбовцями, віддавав їм накази, а від часу військового конфлікту на Донбасі вражений тим, як українське військо і суспільство швидко змогли адаптуватись в умовах російської агресії, і армія, яка майже не мала амуніції, стала повноцінною бойовою силою.

НАТО передало Донецькій області сучасне обладнання. Серпень 2016 року

«Так швидко могли організуватись і боротись за свою країну... Росія під виглядом гуманітарної допомоги вивозила заводи і техніку з Луганська. Сьогодні це не лише збройний конфлікт – це сучасний вимір гібридної війни», – зауважив Мечислав Бенек.

Безпека України – це безпека Польщі, наголошує польський генерал.Та чи розуміє це польське суспільство, якому так активно, упродовж бойових дій в Україні, накидають антиукраїнські настрої довкола минулої історії?

Немає у нас антиукраїнської пропаганди і фобії. Я сам із Кракова. У нас багато українців вчаться і працюють, я не зауважив антиукраїнських настроїв

«Поляки, як сусіди українців, краще розуміють ситуацію, ніж інші. Польща підтримує Україну, ми практично допомагали бронежилетами, медичним обладнанням. Звісно, що є у Польщі групи політичні, які це підкидають, але це не є розумним. Розповідь правди про минуле, коли воно важке, потрібне, але немає народу без вини – ані поляків, ані українців, ані росіян. Маємо важку історію з Росією щодо Хатині, але якщо будемо говоримо відкрито, так як ми говорили з німцями, тоді чимало питань було б знято щодо минулого. Немає у нас антиукраїнської пропаганди і фобії. Я сам із Кракова. У нас багато українців вчаться і працюють, я не зауважив антиукраїнських настроїв», – відповів Мечислав Бенек Радіо Свобода.