Критерії виконані, підтримаймо скасування віз Україні – доповідач Європарламенту

Your browser doesn’t support HTML5

Марія Ґабріел

Бар’єрів для запровадження «безвізу» з Україною немає, але з огляду на те, що ЄС розробляє механізм припинення дії безвізового режиму, це може дещо відкласти вільні подорожі українців. Про це заявляють в європейських дипломатичних колах. Тим часом доповідач Європарламенту рекомендувала своїм колегам-парламентарям без зволікань підтримати візову лібералізацію.

Заклик до Європарламенту підтримати надання Україні безвізового режиму висловила на дебатах автор проекту доповіді щодо скасування візових обмежень Україні, євродепутат від Болгарії Марія Ґабріел.

«Всі без винятку критерії були виконані і на всі питання, щодо надання Україні безвізового режиму, були знайдені належні відповіді», – заявила ця представниця найбільшої парламентської фракції Європейської народної партії.

«Я закликаю комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ підтримати цей проект доповіді, підтвердивши цим принцип, згідно з яким кожна країна, яка виконала всі критерії може отримати візову лібералізацію, – закликала Ґабріел. – Повага до цього принципу рівносильна повазі та довірі до Євросоюзу як партнера для третіх країн і ще більше для країни-сусіда, яка стала на європейський шлях».

Гальмівний механізм

Заступник міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Брюсселі заявила, що план візової лібералізації став для Києва дорожньою картою реформ. Водночас вона визнає, що є елемент, який може дещо відкласти день безвізових подорожей для українців: йдеться про дискусію, яка наразі точиться у євроустановах щодо створення механізму припинення «безвізу», якщо якась країна не виконує взяті на себе зобов’язання.

«Зараз цей процес трохи гальмує все в Раді ЄС, – пояснила представниця уряду. – Діалог, що йде між Європарламентом та Європейською радою щодо механізмів моніторингу й процедури припинення безвізового режиму. Зокрема, чи буде Європарламент залучатися до моніторингу та вирішувати разом із Єврокомісією щодо випадків, коли треба зупиняти безвізовий режим».

Практично кожен із нечисленних європарламентарів, що брали слово на дебатах у комітеті Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, також закликав надати Україні безвізовий режим.

Водночас, згідно з процедурою, голосування у цьому комітеті Європарламенту має відбутися тільки під час наступного, третього розгляду українського питання, яке може пройти десь наприкінці вересня. Остаточну підтримку цієї євроустанови очікують орієнтовно в жовтні.

«Безвіз» із Нового року?

«Настав час для швидких результатів», – резюмує доповідач Марія Ґабріел, водночас відмовляючись відповісти на запитання Радіо Свобода щодо конкретних дат.

«Кожен, хто обіцяє якісь дати, ризикує опинитися перед необхідністю дати пояснення, чому ці дати не були реалізовані. Я прагну, щоб процедура пройшла якомога швидше. Я чітко заявила: критерії виконані, я підтримую скасування віз. Далі будуть 10 днів на поправки, потім голосування, яке відкриває шлях для реакції з боку Ради ЄС. Я зацікавлена, щоб Європарламент швидко виконав свою частину роботи», – пояснила депутат, що займається українським досьє щодо безвізового режиму.

Президент України Петро Порошенко на святкуванні Дня міста у Вінниці заявив, що Україна цієї осені отримає безвізовий режим із ЄС.

Утім, Європейський парламент і Рада Євросоюзу в цій справі ще мають дати своє «зелене світло». Джерела Радіо Свобода в Брюсселі переконані, що цей процес буде завершений у жовтні або листопаді 2016 року, і громадяни України та Грузії зможуть їздити до країн «шенгену» без віз уже взимку, з початку 2017 року.