Парламент повертається з канікул: що чекати від депутатів?

Вже у вівторок, 6 вересня, депутати повернуться з літніх канікул до сесійної зали. На перший день запланували щорічне звернення президента, низку законопроектів про права військовослужбовців, зняття недоторканності з одіозного судді Миколи Чауса. Політологи прогнозують, що нова сесія змусить Верховну Раду балансувати між оголошенням перевиборів та збереженням умовної єдності.

​Напередодні першого робочого дня після літніх канікулів голови фракцій та комітетів, а також спікер Андрій Парубій зібрались на погоджувальну раду. Парламентарі заявили, що готові активно працювати під час п’ятої сесії Верховної Ради.

«Ми очікуємо на завтра рішення комітету щодо питання, яке набуло широкого резонансу: притягнення до відповідальності судді Дніпровського суду міста Києва Миколи Чауса. А також ми поставимо питання до правоохоронних органів, як могло статись так, що суддя Чаус зник?» – заявив Парубій.

Your browser doesn’t support HTML5

Рада може завтра позбавити недоторканності суддю Чауса – Парубій (відео)

Чауса викрили ще 9 серпня, утім не могли притягти до відповідальності через суддівський імунітет. Верховна Рада не зібралась на канікулах, аби вирішити це питання. Парубій переклав відповідальність на правоохоронців, які «мали знати розклад роботи парламенту».


Тарифи, реформи, війна та прощення – топ-теми на погоджувальній раді

Керівники фракцій у коротких промовах розповідали про те, що для їхніх політичних сил є пріоритетом на п’яту сесію парламенту. Ігор Гринів, голова фракції «Блоку Петра Порошенка» закликав колег вчитись домовлятись та прощати одне одного, аби парламент працював перед загрозою зовнішнього ворога. Новини з фронту загрозливі: російським військам достатньо кількох годин, щоб перевести оголошені навчання у повномасштабний наступ, заявив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Влада відірвана від пересічних людей та не бачить загроз у фінансовій та освітній галузі, вважає лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. А голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала переглянути тарифи, підняти прожитковий мінімум та розслідувати підпал будівлі телеканалу «Інтер». Останнє, на її думку, може відлякати від України інвесторів.


Для «Опозиційного блоку» пріоритет – примирення та «пошук дипломатичного, мирного шляху» на Донбасі, а також соціальна підтримка українців, заявив лідер цієї фракції Юрій Бойко. Він також висловлював занепокоєння тим, що конфлікт навколо «Інтера» не вщух, та на можливі провокації в майбутньому.

А лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко звинуватив владу у «тарифному, освітньому та медичному геноциді». Критикував уряд, знецінення гривні та провал приватизації керівник групи «Відродження» Віталій Хомутиннік. Про подорожчання споживчого кошика для громадян та необхідність податкових канікул для бізнесу казав народний депутат від групи «Воля народу» Володимир Бандуров.

Вівторок – перший день роботи Ради

Вирішувати ці та інші проблеми депутати матимуть змогу вже з вівторка. Та спершу виступить президент Петро Порошенко зі щорічним посланням до народу України і депутатів. Він говоритиме про те, що почалась боротьба з корупцією, зокрема, і в секторах, які раніше безнадійно відставали. Також про новий уряд, який «ще не встиг припуститись суттєвих помилок», припускає головні «меседжі» політичний експерт, професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань. Окрім цього, на думку експерта, президент закликатиме підтримати стабільність у країні перед обличчям зовнішньої агресії.

Олексій Гарань

«Він може говорити про те, що треба уникнути дострокових виборів. І що цей парламент ще має свій потенціал, проте він має це довести своєю роботою», – припускає Гарань.


Перевибори: бути чи не бути

Із тим, що у промові президента, ймовірно, будуть заклики зберегти парламент, згоден і політолог Євген Магда. Причина в тому, що коаліція залишається під загрозою, і попереду – внутрішні чвари парламенту через ризик перевиборів.

Євген Магда

«Блок Петра Порошенка» та «Народний фронт», що мають зараз більшість, у розпуску парламенту не зацікавлені. Особливо, друга партія, чиї рейтинги упали настільки, що вона навряд чи подолає бар’єр у разі перевиборів, каже Магда. Тому ці союзники докладатимуть усіх зусиль, щоби не допустити такого сценарію.

Сесія буде складною, переповненою популістськими заявами
Євген Магда

Натомість, представники опозиційних сил «розхитуватимуть човен», зважаючи на останні рейтинги. Утім, говорить експерт, їм складно консолідуватись через розрізненість політичного вектору та інтересів.

«Сесія буде складною, переповненою популістськими заявами. Але парламентські вибори можливі в разі грубих помилок. Тобто самі опозиціонери їх, на сьогодні, добитись неспроможні», – вважає Магда.

Недоторканність та закон про вибори

На думку експерта, проблемними стануть законопроекти про вибори на Донбасі, скасування депутатської недоторканності та подання на скасування імунітету тих парламентарів, яких звинувачують у державній зраді.

Депутати раніше часто скаржились на те, що не підтримали той чи інший закон, адже не мали вчасно тексту чи правок до нього. Спікер Парубій обіцяє, що з вересня таких проблем суттєво поменшає – депутати мають працювати в «Електронній погоджувальній раді». Це як он-лайн база законопроектів із усією інформацією про те, на якому етапі вони розглядаються, які є зауваження від комітетів. За словами спікера, це має покращити ситуацію з електронним документообігом та модернізувати парламент.