Погляньте вгору: монументальні твори, що змінюють Київ

Мурал французького художника, що виступає під іменем Seth Globepainter. Він на тихій вуличці над майданом Незалежності в Києві, відомим просто як Майдан. Саме там десятки людей загинули в перебігу противладних протестів 2004 року (вулиця Ольгинська, 4)

На протилежному боці від Майдану є «Берегиня», її автор – костариканський художник Mata Ruda. На муралі зображена слов’янська богиня в оточенні соняшників, що є символічною для України квіткою (провулок Тараса Шевченка, 1)

Портрет Сергія Нігояна, першого, хто загинув під час протестів Євромайдану. Вірменин за національністю, він був убитий незадовго до наступу силовиків на демонстрантів зимового ранку 22 січня 2014 року. Батько Нігояна, побачивши цей портрет, сказав: «Ми пишаємося ним. Дякуємо всім, хто поважає і береже його пам’ять». Автор – португальський художник Vhils (вулиця Михайлівська, 22Б)

«Обійми безтурботності» – повсталі фенікси, що обіймають людську душу, автор Ana Marietta. Ця пуерториканська художниця про своє перебування в Києві розповіла: «Я побачила стільки краси – архітектура, чудові люди, їхня доброта… Я хотіла перейти через мовний бар’єр, … дати їм сигнал солідарності, любові» (вулиця Тургенєвська, 2)

Калейдоскопічний баклан, автор якого Ernesto Maranje, – одна з перших речей, які бачать гості Києва, що їдуть до міста з летовища «Бориспіль»: він дивиться на схід сонця на шляху з аеропорту (проспект Миколи Бажана, 5Е)

Іще один із помітних творів Ernesto Maranje в Києві. Цей американський художник кубинського походження про свій стиль каже: «Я намагаюся намалювати у своїх творах багато деталей, бо люблю сам знаходити в них щоразу щось нове… Я закінчую твір, відходжу і бачу: «А я й забув, що намалював он там ось ту квіточку». Щоразу бачиш щось нове. Мені це подобається» (бульвар Лесі Українки, 5)

«Переправа», автор – австралійський художник Fintan Magee. Спалах вуличного мистецтва в Києві частково є результатом роботи місцевої молоді, зокрема, об’єднань Mural Social Club і Art United Us, які організовують приїзд іноземних художників для відвідин і роботи в Україні (вулиця Волоська, 19/22)

«Дівчинка, що співає», автор Саша Корбан. Український художник утік від війни на сході країни, де перед тим, як стати професійним художником, він працював шахтарем на Донбасі (вулиця Академіка Туполєва, 3)

Портрет академіка Михайла Грушевського, одного з провідних діячів українського національного відродження початку 20-го століття, автор Kailas-V (вулиця Січових Стрільців, 75)

«Лабіринт», автор – російський художник Rustam QBic. Багато муралів – на тихих малолюдних вуличках, і їх буває непросто знайти (вулиця Дмитрівська, 62/20)

SelfMadeMan («Людина, що зробила себе сама») українського художника Олександра Гребенюка (вулиця Олеся Гончара, 24А). 2015 року ще один українець Сергій Гришкевич вирішив укласти мапу київських муралів

Мурал роботи іспанського художника на псевдо Aryz у дворику в центрі Києва (вулиця Велика Житомирська, 6А). На початку роботи сайту з мапою-збіркою муралів на ній було позначено лише кілька таких праць, тепер їх там близько 140, і це ще не всі

Мурали грецького художника INO (ліворуч; вулиця Мечникова, 18) і португальського Pantonio (проспект Перемоги, 95)

«Мрійниця» (The Dreamer), автор Fintan Magee, – це портрет української гімнастки Ганни Різатдінової. Вона родом із Криму, але зараз живе в Києві. Про насильницьку анексію Росією її рідного півострова вона каже: «Не можу зрозуміти, чому, як Крим може бути російським? Як наша сімферопольська школа може тренуватися під російським прапором? Мене це обурює» (вулиця Стрілецька, 12)

«Мрія слоненяти» авторства Саші Корбана (вулиця Академіка Туполєва, 7Б)

Мурал В’ячеслава Шуми на західному краю Києва (вулиця Академіка Туполєва, 13А)

«Зіткнення й відкриття», автор – канадський художник Li-Hill, прикрашає одну з будівель Київського політехнічного інституту (ЦКМ КПІ, проспект Перемоги, 37)

«Свобода», автор – український художник Alex Maksiov (вулиця Івана Франка, 12)

«Відродження», автори Seth Globepainter і український художник Kislow (вулиця Боричів Тік, 33)

Мурал бразильського художника на псевдо Nunca. Ідея твору – поєднати бразильську й українську культуру в одній поставі (вулиця Спаська, 6А)

«Нестабільність», твір грецького художника INO. На 50-метровому муралі – танцівниця на бомбі (проспект Миколи Бажана, 7)

«Відбудова», автор Fintan Magee. Австралійський художник каже, що моделлю для твору була його українська подруга, киянка Катерина (вулиця Сергія Гусовського, 10/8)

На цьому фото, зробленому 16 серпня, – ще не закінчений твір Саші Корбана. Мешканці північної околиці міста кажуть: «Це чудово. Тут роками не було на що дивитися, самий бетон» (проспект Героїв Сталінграду, 60)

«Стриж», автор Alex Maksiov. Молодий український художник витратив на цей мурал 90 літрів фарби. В оці птаха відображається український прапор (вулиця Академіка Булаховського, 40)

Мурали італійського художника, що підписується 2501 (ліворуч, проспект Володимира Маяковського, 1В), і іспанського художника на псевдо Okuda (бульвар Академіка Вернадського, 87). Як стверджують, твір італійця заввишки 28 поверхів – найвищий мурал у Європі

Іще один твір Саші Корбана в центрі Києва (вулиця Антоновича, 138)

Портрет дівчини з традиційною українською вишиванкою, автор – австралійський художник Guido van Helten. Мурал вкриває 18 поверхів радянської багатоповерхівки (бульвар Лесі Українки, 36Б)

Рекламний мурал із закликом «Мир Україні!» в центрі Києва (вулиця Велика Васильківська, 37).

Мурал художника Олександра Брітцева на будинку, у дворі якого у вольєрі живуть відомі в окрузі ворони (вулиця Рейтарська, 7Б)

«Конвалія», портрет української поетеси і громадської діячки Лесі України, автор Guido van Helten (вулиця Стрілецька, 28)

«Хлопчик із літачками» Саші Корбана (вулиця Антоновича, 48А)

«Архангел Михаїл», автор Gaia. Американський художник каже, що до архангела Михаїла звертаються як до захисника від вторгнення ворогів, від громадянської війни. На цій картині прибраний диявол, у якого архангел цілить списом – натомість унизу його зображення відображене дзеркально. Картина є свідченнями конфлікту з Росією через Крим і частину Донбасу (проспект Миколи Бажана, 9)

«Український святий Георгій», авторства українського арт-дуету Interesni Kazki, зображає змія, що хапає землю і зі сходу, і з заходу. Художники написали про цей мурал на своєму сайті: «Наша країна в центрі геополітичної конфронтації. Її намагаються розділити й розірвати на шматки дві цивілізації: східна – Росія і західні країни у формі блоку НАТО. А для України ці дві цивілізації – по суті, одне чудисько-змій» (вулиця Велика Житомирська, 38)

«Мрійниця» (The Visionary), автор – австралійський художник Fintan Magee (проспект Володимира Маяковського, 2/1)

Художник під час роботи над цим 17-поверховим муралом на Троєщині на півночі Києва. Австралієць каже, що йому подобається працювати над масштабними творами поза межами елітарної атмосфери художніх галерей. «Мене захопила робота на Троєщині. Цей район географічно відокремлений від центру Києва, тому так важливо, щоб ми працювали й тут – таким чином ми можемо інтегрувати мистецтво у щоденне життя людей»
 

«Я люблю Україну!» української команди Uptown Team (Виноградний провулок, 4)