У Німеччині пропонують суворіші заходи безпеки після нападів

Поліція біля торговельного центру в Мюнхені, де сталася стрілянина 23 липня 2016 року

У Німеччині пропонують запровадити нові заходи, що мали б зменшити загрозу нападів екстремістів. Після кількох нападів із жертвами, що сталися минулого місяця, міністр закордонних справ Німеччини Томас де Мезьєр оголосив низку нових планованих заходів, що мають на меті ускладнити життя нападникам. За його словами, країна перебуває «у перехресті прицілу тероризму».

Your browser doesn’t support HTML5

У Німеччині пропонують суворіші заходи безпеки після нападів

Серед заходів, які пропонує голова МВС Німеччини Томас де Мезьєр – позбавлення німецького громадянства тих джигадистів, які мають громадянство ще якоїсь країни, чи полегшення процедури депортації іноземців, яких вважають небезпечними – із запровадженням нових підстав для такої депортації.

Ми хочемо запровадити цілком нові підстави для затримання – загрозу громадській безпеці
Томас де Мезьєр

«Для іноземців, які вчиняють кримінальні злочини або становлять загрозу громадській безпеці в Німеччині, ми збираємося зробити суворішими можливості отримувати право на перебування. У законі про перебування іноземців ми хочемо запровадити цілком нові підстави для затримання – загрозу громадській безпеці, щоб домогтися виїзду таких людей із країни. Ми хочемо в майбутньому запровадити суворіше застосування інструменту затримання з метою депортації для іноземців, які вчинили кримінальні злочини чи становлять загрозу громадській безпеці», – заявив де Мезьєр на прес-конференції в Берліні.

Серед інших пропозицій – значне збільшення чисельності поліції і витрат на безпеку, створення в федеральній поліції управління спеціальних сил для координації дій у надзвичайних ситуаціях на кшталт терактів і запровадження спеціальних комп’ютерних розслідувань у нелегальній частині інтернету в таких питаннях, як нелегальна торгівля зброєю чи зв’язок між терористами.

Your browser doesn’t support HTML5

Очевидець зняв на відео стрілянину у Мюнхені

Ухвалення пропозицій не гарантоване

Ці пропозиції ще має схвалювати владна коаліція, а потім парламент. І з деякими з них, як вважають, будуть труднощі – наприклад, із відбиранням німецького громадянства в тих, хто брав участь в угрупованнях ісламістів і при цьому має ще якесь громадянство. Де Мезьєр аргументує, що така можливість у законодавстві Німеччини вже передбачена в іншому випадку – для осіб із двома громадянствами, що пішли на службу в іноземну армію, тож можна розширити її й на джигадистів, вважає міністр.

Натомість він виступив проти деяких інших обмежень, до яких закликали його однопартійці-консерваторию. Таких, як пропонована ними заборона на мусульманське жіноче вбрання, що закриває все тіло й обличчя. За словами де Мезьєра, така заборона була б антиконституційною в Німеччині. І, додав він, «не можна забороняти всього, що ви відкидаєте».

Уряд впевнений, що впорається і з біженцями, і з безпекою

Питання, що робити з іноземцями, які створюють потенційну загрозу, загострилося в Німеччині після чотирьох насильницьких нападів у липні, що сталися протягом одного тижня. Внаслідок них загинули дев’ять людей і ще троє самих нападників. У трьох випадках нападниками були шукачі притулку в Німеччині. За два напади взяло на себе відповідальність екстремістське угруповання «Ісламська держава».

Ці випадки створили новий тиск на уряд канцлера Анґели Меркель і на її політику прихильності до прийняття все нових біженців. Проте канцлер відкинула ту критику. Тоді, наприкінці липня, вона вже заявляла: «Сьогодні я, як і раніше, переконана, що ми зможемо впоратися з цим історичним випробуванням у часи глобалізації».