Теракти і смертельні напади у Німеччині

Поліція досліджує місце вибуху. Ансбах, 25 липня 2016 року

Берлін – Новий випадок нападу у Німеччині стався поблизу містечка Ансбах, що в землі Баварія. Там під час музичного фестивалю підірвався на власному вибуховому пристрої 27-річний виходець із Сирії, завдавши поранень 12 особам. Поліція вже мала з ним справу через спробу вчинити самогубство. Молодик перебував на медичному обліку. Це – четвертий поспіль випадок смертельних нападів у Німеччині за останній тиждень. Країна у глибокій жалобі та пошуку відповідей на запитання – чому?

Спершу напад 17-річного афганця у потягу поблизу Вюрцбурга – п’ятеро осіб зазнали поранень.

Три дні по тому 18-річний німець з іранським корінням влаштував стрілянину в торговельному центрі Мюнхена, а також біля «Макдональдсу» – 10 осіб загинули, 35 – поранені.

Your browser doesn’t support HTML5

Очевидець зняв на відео стрілянину у Мюнхені

На музичному фестивалі в Ансбаху, що в Баварії, вчинив вибух біженець – 27-річний сирієць, який шукав притулку в Німеччині і не отримав права на перебування тут.

Your browser doesn’t support HTML5

Напад в Ансбаху може бути пов’язаний з ісламським екстремізмом – поліція (відео)

Ще один озброєний чоловік із мачете убив одну жінку та ще двох людей поранив на центральному автобусному вокзалі Ройтлінгена, що в землі Баден-Вюртемберг. Зловмисник затриманий. Поліція повідомляє, що йдеться про злочинця-одинака, тож небезпеки для мешканців стотисячного міста немає.

Це суміш сліпої люті, підживлена ісламськими ідеями – експерт

Оточення кожного з убивць характеризують їх як непримітних, але водночас називають доброзичливими і приязними юнаками. Щоправда, кожен з них мав проблеми з психічними розладами.

Фахівець із питань тероризму Міхаель Ортман в інтерв’ю телеканалу N-TV пояснив: «Це – своєрідна суміш сліпої люті та мотивованих ісламськими ідеями важких злочинів. Хтось, переповнений люттю і ненавистю, як ми це спостерігали нині в Ансбаху, з власної точки зору, має усі причини для того, щоб ненавидіти. Можливо, така людина добирає краплю ненависті з інтернету, щоб скоїти напад, але в основі своїй такі люди не є ісламістами. Дуже важко пояснити такий крок».

Саме сліпа лють – амок, як називають її у Німеччині, притаманна кожному із нападів, що сталися. Невдоволення приватною ситуацією і психічна нестабільність, незважаючи на вдалу інтеграцію у суспільство, принаймні у перших двох випадках, особливо викликають подив. Адже нині для утримання мігрантів спрямовуються величезні кошти, працює величезний апарат державних службовців, котрі мають за мету допомогти, підтримати, сприяти їм прижитися у чужій для них Німеччині.

Радикалізація – це одна з тем у наших консультаціях, особливо серед дітей і молодих біженців
Флоріан Ендерс

«Радикалізація – це одна з тем у наших консультаціях, особливо серед дітей і молодих біженців. Протягом останнього року ми спостерігаємо, що виникають саме такі питання. І так, як і в інших галузях, ми намагаємося використати наші професійні можливості – опікунство, сприяння і підтримка молоді, щоб прибулі якомога швидше інтегрувалися в суспільство і не почувалися в ньому чужими. Ми працюємо з тими, хто має контакт із молодими біженцями», – пояснює радіо Deutschlandfunk Флоріан Ендерс із відомства з питань міграції і біженців.

Поліція біля торговельного центру в Мюнхені, біля якого відбулася стрілянина. 23 липня 2016 року

Численні експерти і політики шукають можливості запобігти випадкам агресії з боку прибульців. Однак страх і невдоволення політикою уряду і канцлера Анґели Меркель щодо мігрантів серед громадян зростає. Лише торік до Німеччини прибули понад мільйон біженців із Сирії, Афганістану та Іраку. Саме в них бачать джерело свого невдоволення політикою німецького уряду багато громадян країни.