Державна допінгова програма в російському спорті доведена – звіт

Річард МакЛарен

Незалежне розслідування, здійснене на замовлення Всесвітнього антидопінгового агентства, остаточно довело існування в Росії державної програми вживання спортсменами допінгу і приховування позитивних тестів, про яку багато говорили останніми місяцями. Низка антидопінгових агентств закликала не допустити до цьогорічних Олімпійських ігор не тільки легкоатлетів, а й усіх російських спортсменів – а також російських урядовців. У Міжнародному олімпійському комітеті заявили, що готові до найсуворіших санкцій.

Your browser doesn’t support HTML5

Державна допінгова програма в російському спорті доведена – звіт

У Росії створена державна програма, що забезпечує відсутність позитивних тестів на допінг у спортсменів, які його вживали, і ця програма діяла принаймні з кінця 2011 до серпня 2015 року – такий висновок незалежної комісії під керівництвом канадського юриста Річарда МакЛарена.

Представляючи звіт у Торонто, МакЛарен повідомив головні результати розслідування: «По-перше, Московська антидопінгова лабораторія діяла на захист російських спортсменів, що вживали допінг, у рамках державної безвідмовної системи… По-друге, антидопінгова лабораторія в Сочі здійснювала унікальну програму підміни зразків сечі для аналізів, щоб російські спортсмени, що вживали допінг, могли виступати 2014 року на зимових Олімпійських іграх».

Керівництво всім цим ішло згори, додав МакЛарен: «Керувало цими маніпуляціями аналізів спортсменів і контролювало їхній перебіг Міністерство спорту Росії в активній співпраці з Федеральною службою безпеки, Центром спортивної підготовки олімпійців і Московською й Сочинською лабораторіями».

Як підмінити сечу через «мишачу дірку», знає ФСБ

За словами юриста, розслідування цілком підтвердило повідомлення, з якими виступив у травні в американській пресі колишній керівник Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков, що сам брав активну участь у російській програмі, та згодом виїхав до США і викрив її.

Зокрема, ФСБ Росії розробила спосіб відкривати й знову закривати слоїки з аналізами, кришки яких теоретично були одноразові, та дослідження під мікроскопом підтвердило, що їх таки відкривали й закривали знову без помітних неозброєним оком слідів. У стіні Сочинської лабораторії була спеціальна «мишача дірка», через яку працівник ФСБ, що мав туди доступ під виглядом сантехніка, передавав зразки назовні й повертав на місце підмінені «чисті» зразки, взяті в тих самих «потрібних» спортсменів наперед.

Методика фальсифікації результатів антидопінгових тестів використовувалася й на багатьох інших змаганнях, додав МакЛарен. «До маніпуляцій були залучені російські спортсмени з широкого кола дисциплін – не тільки легкоатлети. Маніпуляції покривали різні види спорту», – наголосив він.

Росія: «це втручання політики у спорт»

Більш як стасторінковий звіт із детальним розглядом російської допінгової програми викликав бурхливу реакцію в Росії. Там заявляють, що це помста Росії за її «надзвичайний успіх» у Сочі і тиск на російських спортсменів. А президент Росії Володимир Путін заявив, що йдеться про «втручання політики у спорт».

Так само різко реагують у Росії й на заклики усунути з майбутніх літніх Олімпійських ігор у бразильському Ріо-де-Жанейро всіх російських спортсменів, а не тільки легкоатлетів, яких із ігор уже усунули через ті самі допінгові звинувачення.

А такі заклики у відповідь на звіт МакЛарена вже є, і на вельми серйозному рівні – починаючи з Міжнародного олімпійського комітету.

МОК готовий до щонайсуворіших рішень

Як заявив президент МОК Томас Бах, результати звіту «свідчать про разючий і безпрецедентний напад на чесність спорту й на Олімпійські ігри». Відтак, наголосив він, МОК не вагатиметься застосувати щонайсуворіші санкції щодо будь-якої особи чи організації, залученої до порушень. Як сказав Бах, уже у вівторок він проведе телефонну конференцію Виконавчої ради МОК, щоб ухвалити перші тимчасові заходи і санкції у зв’язку з Олімпійськими іграми в Ріо.

Із закликами зняти з Олімпійських ігор усю команду Росії виступила й низка антидопінгових агентств – починаючи зі Всесвітнього. Як заявили у ВАДА, його виконавчий комітет закликає МОК, а також Міжнародний паралімпійський комітет, не допустити російських спортсменів до Олімпійських і Паралімпійських ігор цього року в Ріо. Серед інших рекомендацій – також не допускати на міжнародні змагання, включно з Ріо, російських урядовців.

Речник Всесвітнього антидопінгового агентства Бен Ніколз заявив, що воно закликає весь світовий спортивний рух не допустити участі російських спортсменів у всіх міжнародних змаганнях, включно з олімпійськими, доки не настане «зміна культури». «Наявність допінгової схеми у трьох десятках видів спорту означає, що ніякої презумпції невинуватості вже не існує – російська система допінг-контролю поставила її під сумнів», – написав він у Twitter.

У світі спорту теж закликають зняти Росію з Олімпіади

До Всесвітнього антидопінгового агентства приєдналася й низка національних. Національне антидопінгове агентство Німеччини оприлюднило заяву, в якій закликає МОК забезпечити вилучення російських спортсменів із Олімпійських ігор. Як мовиться в цій заяві, німецьке агентство, разом із низкою інших національних антидопінгових агентств, зокрема, зі США, Канади, Швейцарії, Австрії, Норвегії, а також Інституту національних антидопінгових організацій наголосили на цьому у спільному листі до Томаса Баха. «Яким важким би не було виключення, йдеться про фундаментальні цінності і врешті про довіру до самого спорту», – наголошено в заяві.

Раніше повідомляли, що проект такого листа на випадок, якщо звіт МакЛарена підтвердить звинувачення щодо Росії, з закликом не допустити до Олімпійських ігор усіх російських спортсменів підготували разом загалом понад десять національних антидопінгових агентств і понад двадцять спортивних асоціацій із усього світу.

Через попередні звинувачення щодо підтримуваної російською державою програми допінгу від участі в міжнародних змаганнях, а отже, й цьогорічних Олімпійських іграх іще з осені минулого року відлучені російські легкоатлети.

Також у вівторок, крім рішення МОК щодо всіх російських спортсменів, очікується й розгляд в Арбітражному суді спорту скарги російських легкоатлетів на ту заборону. Але нинішня доповідь ставить під сумнів імовірність позитивного для росіян рішення.