Запоріжжя: зведення житла для переселенців і ветеранів війни на Донбасі зависло у повітрі 

Your browser doesn’t support HTML5

10 гектарів у центі Запоріжжя, за 20 хвилин від міськради –​ на місці занедбаної військової бази ветеран війни на Донбасі В'ячеслав Зайцев пропонує зводити житло для пільгових категорій населення, зокрема родин загиблих. Та керівництво міста каже: грошей не закладено, бо немає відповідної держпрограми. І, мовляв, ветерани бойових дій на сході України – не єдині в Запоріжжі, хто потерпає через її відсутність.

«Ось бачите вже починають загарбувати під такі самі котеджі. Справа в тому, що ідея з котеджами мені не подобається, бо тоді отримає їх замала кількість бійців. Тільки в Запоріжжі 2 тисяч атошників і майже 6 тисяч їх в Запорізькій області. Котеджів тут не вистачить на всіх, а, якщо побудувати багатоповерхові будинки це дуже добре, це підштовхує розвиток економіки міста, бо будівництво створює велику кількість робочих місць», – депутат Запорізької міськради та ветеран війни на Донбасі В'ячеслав Зайцев показує територію покинутої військової бази у центрі міста.

Вибиті вікна та двері у будівлях, написи про небезпеку – всі будівлі належать Міноборони. За пропозицією В'ячеслава Зайцева, депутати міськради звернулися до відомства з проханням передати це майно на баланс міста, аби воно могло розпоряджатися землею під ними.

«Земля залишиться, звичайно, за містом, але на цій землі зможе вести господарську діяльність міська рада, міськвиконком за дорученням міської ради, і він може будувати будинки для учасників АТО, як це робиться у Львові, у Полтаві, Хмельницькому, де бюджети значно менші, ніж у Запоріжжі», – зауважує ветеран війни на Донбасі.

Державна програма будівництва

Та грошей на таке будівництво в бюджеті міста на цей рік не закладено, каже перший заступник міського голови Сергій Мішок. Фінансуватися проект може коштом держбюджету в рамках спеціальної програми чи місцевого бюджету за рахунок спеціальної субвенції місту. Втім, такої державної програми будівництва житла для бійців АТО і родин загиблих на сьогодні не існує.

«Жоден місцевий бюджет не зможе потягнути зараз масове будівництво житлового фонду за рахунок місцевого бюджету. Це має бути державна програма. Звичайно, ми розуміємо ці проблеми. Виходимо яким чином? Ми маємо певну нашу комунальну власність, певний наш житловий фонд комунальний, відповідно ми можемо за рахунок цього фонду можемо надавати в певних випадках житло», – каже посадовець.

Наразі у Верховній Раді розглядають законопроект про зміни до закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва». Уряд пропонує сплачувати державі половину вартості будівництва доступного житла чи пільгового іпотечного житлового кредиту для ветеранів війни та їх родин.

Нова домівка для переселенців

Та у будівництві доступного житла в місті зацікавлені не лише ветерани війни на Донбасі, а й переселенці з цього регіону. Для них в Запоріжжі обладнано кілька гуртожитків та збудовано модульне містечко на 500 осіб. Але це житло має тимчасовий характер, – зазначає голова громадської організації переселенців у Запоріжжі «Міст» Юлія Кальницька.

«Не особливо люди хочуть жити, бо це житло було передбачено тимчасово на якийсь час, на 3-4 місяці. Жити так постійно неможливо, а якогось більш менш нормального рішення питання на сьогодні немає», – розповідає жінка.

У лютому цього року Юлія разом з іншими активістами приєдналася до всеукраїнської акції переселенців «Нам потрібен дім». Її учасники вимагали від держави створення спеціальної державної програми пільгового кредитування вимушених переселенців для придбання постійної домівки. Активістка пояснює: багато переселенців готові залишитися у місті, та мало хто з них може самостійно дозволити купити собі житло чи орендувати його.

«Зрозуміло, що у міста є свої проблеми, свої мешканці, а тут ще на голову впали переселенці. Запорізька область – друга після Донецької за найбільшою кількістю переселенців. На сьогодні я знаю дуже багато людей, які з проукраїнською позицією, вимушені повернутися додому, бо у них немає можливості знімати житло тут», – зазначає Юлія Кальницька.

На червень цього року в Запорізькій області були зареєстровані 68 тисяч переселенців з Донбасу та Криму.