Польща: українці у Перемишлі і тиск польських шовіністів

Плакат з Перемишля, який повідомляє про відміну свята Купала

Варшава – Українці Перемишля вирішили не проводити традиційне міське свято Івана Купала, тому що побоюються за безпеку його учасників. Рішення про відміну низки купальських заходів було ухвалене після того, як з мерії надійшли два листи, в яких міська влада попередила організаторів, що під час свята «може дійти до конфлікту». Мерія закликала перемиських українців скасувати, запланований в рамках купальського свята концерт гурту Ot Vinta, який начебто пропагує крайній український націоналізм. На думку лідерів української громади, міська влада піддалася тискові польских шовіністів і почувається безпорадною.


До проведення свята Івана Купала над рікою Сан українська громада Перемишля готувалася кілька місяців. Марія Туцька, голова міського відділення Об’єднання українців Польщі каже, що вже в лютому, усі документи необхідні для організації цього свята, були подані в мерію. Причому, запевняє вона, усі формальності були дотримані. як і в попередні роки. Туцька нагадує що свято Купала проводиться у Перемишлі вже 10 років і ніколи раніше жодних організаційних проблем не виникало. Цього року сталося інакше.

У четвер Об’єднання українців Польщі отримало від перемиського мера Роберта Хоми два листи. Мер написав про «неконтрольовану ескалацію конфлікту в місті» після інциденту, що стався минулої неділі під час церковної ходи до військових поховань. Тоді група бритоголових молодиків напала на українську церковну процесію й подерла червоно-чорну вишиванку на 60-річному чоловікові.

Роберт Хома закликав скасувати виступ гурту Ot Vinta й не приносити з собою на свято якихось предметів, схожих на націоналістичні символи. «Побоююся, що навіть посилені наряди служб, які забезпечують порядок на святі, не будуть спроможні запанувати над емоціями», – написав у зверненні до українців міста його мер.

Передусім ідеться про безпеку дітей і молоді – Туцька

За такої ситуації українці Перемишля вирішили відмовитися від святкування, адже громадська організація, якою є Об’єднання українців Польщі, не спроможна своїми силами забезпечити порядок й відшкодовувати збитки, якщо такі будуть. Довелося також просити вибачення у запрошених гостей, зокрема зі Словаччини та України.

«В основному йдеться про безпеку дітей, молоді, яка численно бере участь у наших заходах. Нас лякає написане в листі мера міста про те, що за наслідки цих заходів відповідаємо ми», – говорить Марія Туцька.

На думку українців Перемишля, ситуацію в місті спровокували місцеві польські націоналісти, які гуртуються в клубі футбольних вболівальників «Полонія Перемишль». 29 червня цей клуб написав відкритого листа до мера міста, в якому вимагав скасувати концерт гурту Ot Vinta, який начебто «бере активну участь у прославлянні ОУН-УПА».

Марія Туцька каже, що атмосфера в Перемишлі погіршилася, а місцеві українці не почуваються у безпеці. За її словами, упродовж останніх років українська меншина, вигнана колись із рідних земель, почала організовувати свої культурні заходи в міському просторі, а не в закритих приміщеннях «для своїх». Тепер люди побоюються, що традиційна українська вишиванка, особливо гаптована червоно-чорними нитками, може спричинити агресію ксенофобів.

Говорячи про українських мешканців міста, Туцька зауважила: «Вони пригнічені, налякані, побоюються, що вийшовши на вулицю у вишиванці, можуть когось спровокувати, комусь це не сподобається. В таких сорочках на Купала всі виступають, це елемент нашого національного строю, але не маємо гарантії, що комусь це не сподобається, і що хтось не застосує фізичної сили і просто вдарить когось».

Концерт Ot Vinta таки відбудеться

У відповідь на рішення перемиських українців скасувати свято Купала, мер Перемишля оприлюднив текст заяви. У документі написано, що концерт «лідер якого не приховує своїх крайніх поглядів, за тиждень до роковин геноциду поляків на Волині, міг стати причиною чергового етапу ескалації напруги». На думку Роберта Хоми, ситуація, що склалася в Перемишлі, зумовлена «відстутністю однозначного засудження геноциду поляків на кресах (східні території довоєнної Польщі – ред.) а також прославлянням тих, які цей злочин вчинили».

Крім цього, на рішення про відміну купальського свята відреагували п’ять польських націоналістичних організацій, що діють у Перемишлі. Вони написали спільне звернення до українців, які мешкають у Польщі та в інших країнах. Члени «Патріотичного Перемишля», Всепольської молоді та інші твердять, що вони не є супротивниками української культури, навпаки прагнуть згоди і миру. Водночас вони зазначають: «Заявляємо, шо не було, нема й ніколи не буде згоди на те, щоб на території Республіки Польща пропагувати і поширювати злочинну ідеологію та бандеризм, символи ОУН, УПА – організацій, відповідальних за геноцид... Кожну спробу пропагування і популяризації цих формувань та ідеології ми будемо вважати провокацією».

Тим часом у Комітеті солідарності з Україною, який діє у Варшаві, вважають, що не можна піддаватися тискові польських націоналістів. Щоб продемонструвати свою солідарність із українцями, ця громадська ініціатива організувала концерт гурту Ot Vinta в столиці Польщі. У неділю, 3 липня, гурт виступить на одному з головних майданів Варшави – Площі парадів.