Чи є підстави для хвилі трудової міграції з України?

©Shutterstock

Половина респондентів одного з інтернет-опитувань заявила, що міркує про переїзд на роботу за кордон

Кожен шостий співробітник в Україні рішуче налаштований переїхати на роботу за кордон, йдеться у результатах інтернет-опитування кадрового порталу Head Hunter. Цього року, за словами організаторів, визначальним у такому рішенні респонденти називають зовсім не безпековий компонент (як це було на почату бойових дій на Сході), а економічний, а саме – зниження рівня життя. Експерти, однак, вважають наведену за підсумками опитування статистику, сумнівною. Вони визнають: в українців є підстави прагнути до роботи за кордоном, але від наміру до його реалізації – довгий шлях, і статистика трудової міграції насправді не катастрофічна.

Киянці Євгенії 26 років. Вона має вищу освіту, за фахом – менеджер туристичної галузі. Зараз працює у сфері організації й проведення заходів. На запитання, чи поїхала б працювати за кордон, відповідає: так, але за певних умов.

«Гідна зарплата, а також щоб фірма, яка прийматиме на роботу, забезпечувала проживання, страховку. Звичайно, важливо – перевірена фірма. Коли їдеш на роботу за кордон на довгий період, за це переживаєш», – зазначає вона.

Євгенія розповідає: серед своїх знайомих має тих, хто виїхав працювати за кордон – у США, Чехію та Грецію. Їх, як пояснює, не засуджує, а радше радіє за їхні успіхи на новому місці. «Хтось їхав спочатку по контракту на кілька місяців, але після цих кількох місяців уже знав, що хоче там залишитися. Дехто, навпаки, хоче повернутися», – каже вона.

Сама Євгенія зізнається, що належить до категорії тих, хто не проти поїхати працювати за кордон, але поки ніяких конкретних кроків для цього не робить.

Серед причин еміграції бачать нехтування законами й корупцію

За даними кадрового порталу Head Hunter, кожен шостий співробітник в Україні рішуче налаштований на переїзд, ще дещо більш ніж половина час від часу думає про переїзд. Як пояснила у коментарі Радіо Свобода керівник одного з підрозділів порталу, експертно-аналітичного центру, Катерина Мащенко, йдеться про результати інтернет-опитування, проведеного у травні серед 2004 осіб із різних регіонів України. Респондентами виступили зареєстровані на сайті шукачі роботи. За словам представника Head Hunter, користувачі порталу – це переважно менеджери середньої і вищої ланки, але також на сайті реєструються й охочі знайти підробіток чи сезонну роботу.

Сьогодні «білі комірці» акцентують увагу саме на матеріальних аспектах – зокрема на інфляції, зростанні цін і низькому рівні життя
Катерина Мащенко

«Якщо рік тому на перший план як причина, чому людина хотіла б емігрувати, виходили нестабільна політична ситуація і відсутність відчуття безпеки з огляду на АТО, то сьогодні «білі комірці» акцентують увагу саме на матеріальних аспектах – зокрема на інфляції, зростанні цін і низькому рівні життя», – розповіла Катерина Мащенко.

На запитання, чому, на їхню думку, українці їдуть працювати за кордон, респонденти найчастіше обирали відповідь «Не бачать майбутнього для себе і своєї сім’ї» (57%). Далі у рейтингу – низькі зарплати й складна економічна ситуація. Майже половина – 46% респондентів – обрала варіант «В Україні не дотримуються законів, процвітає корупція».

Лише 1% з охочих працювати за кордоном цілеспрямовано до цього йде

Близько 3 мільйонів осіб хотіли б знайти роботу за кордоном у майбутньому. Але з них на момент опитування конкретні кроки для такого працевлаштування зробив лише 1%
Варвара Жлуктенко

У Міжнародній організації з міграції, однак, вважають, що ні про яку тривожну тенденцію не йдеться. «За результатами дослідження, яке проводилося на замовлення МОМ (презентоване у 2015 році – ред.), 8% українців – близько 3 мільйонів осіб – хотіли б знайти роботу за кордоном у майбутньому. Але з них на момент опитування конкретні кроки для такого працевлаштування зробив лише 1%», – розповіла речник представництва МОМ в Україні Варвара Жлуктенко.

За даними МОМ, станом на минулий рік частка українців у загальному обсязі міжнародної трудової міграції склала до 700 тисяч осіб. Попри агресію у Криму і на Донбасі, Російська Федерація у 2015 році залишалася пріоритетом для українських трудових мігрантів, особливо у сегменті короткострокової зайнятості. Польща, Чеська Республіка та Італія – найважливіші напрямки українських мігрантів у сегменті довгострокових контрактів. За даними за 2014 рік, українці-трудові мігранти, які живуть і працюють у Європі, надіслали додому понад 7,5 мільярдів доларів.

За словами Варвари Жлуктенко, причини, що підштовхують українців до трудової міграції за кордон, не особливо відрізняються від тих, які, наприклад, змушують шукати кращу роботу у межах Євросоюзу громадян Польщі чи країн Балтії. Передовсім ідеться про прагнення більше заробляти.

Повної статистики трудової міграції українців немає

Тетяна Гнатюк, науковий співробітник відділу досліджень демографічних процесів Інституту демографії і соціальних досліджень НАНУ, зазначає у коментарі Радіо Свобода, що результати опитування Head Hunter складно назвати репрезентативними. Вона, однак, визнає: підстави думати про роботу за кордоном в українців є.

Дуже багато людей зараз, справді, розчаровані економічною ситуацією, політичною кризою. Багато людей не бачать перспективи на майбутнє і шукають різні варіанти
Тетяна Гнатюк

«Дуже багато людей зараз, справді, розчаровані економічною ситуацією, політичною кризою. Багато людей не бачать перспективи на майбутнє і шукають різні варіанти», – зазначає фахівець.

Тетяна Гнатюк також каже, що думати про трудову міграцію та безпосередньо виїхати на роботу за кордон – це два різні процеси, між якими насправді – довгий шлях.

За словами науковця, в Україні наразі немає повноцінної статистики трудової міграції. Це стосується як загальної цифри трудових мігрантів-українців за кордоном, так і того, йдеться про еміграцію висококваліфікованого працівника чи зайнятості у сфері, що не потребує, наприклад, вищої освіти, у тому чи іншому конкретному випадку.

Говорячи про наукову сферу, то, за даними Державної служби статистики, у 2014 році з України виїхали 7 докторів наук і 42 кандидати наук, розповіла Тетяна Гнатюк.

Минулого року доходи скоротилися на чверть

За підсумками 2015 року, реальний дохід населення, порівняно з попереднім роком, знизився майже на чверть. Це – офіційні дані, наведені на сайті Держстату.

Рівень безробіття населення працездатного віку минулого року становив у середньому 9,5%. Як додають у МОМ, одна з переваг трудової міграції за кордон – це зменшення показника безробіття у країні, з якої виїжджають. Якби частина зі згаданих у МОМ 700 тисяч українців-трудових мігрантів залишилася на батьківщині і не могла працевлаштуватися, рівень безробіття, наведений Держстатом, був би вищим.

В уряді, однак, обіцяють підвищувати добробут українців, зокрема й у питанні працевлаштування, умов праці та відкриття і ведення бізнесу (у рейтингу Світового банку Doing business Україна поки – на 83-му місці). Новий прем’єр-міністр Володимир Гройсман має свій план дій, який зокрема передбачає зміну трудового законодавства, підвищення соціальних стандартів та створення більш сприятливих умов для ведення бізнесу.

За словами Варвари Жлуктенко з МОМ, якщо влада зацікавлена у зниженні масштабів трудової еміграції українців, то для успішної робот в цьому напрямку є кілька передумов. «Має бути відповідний рівень заробітної плати, мають бути соціальні гарантії і можливість самореалізації. Останнє є широким поняттям, і включає не лише високу зарплату, але й загалом впевненість у завтрашньому дні», – каже речник представництва МОМ в Україні.

За даними Держстату, у березні 2016 року середня зарплата в Україні склала 4900 гривень.