Курс влади схвалює лише кожен сьомий українець – опитування

©Shutterstock

Оцінку громадянами ситуації в країні, ставлення до суспільних інститутів та електоральні орієнтації дослідили в Центрі Разумкова

Майже три чверті українських громадян вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямі. Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці квітня. Серед причин експерти називають відсутність позитивних зрушень, непопулярні рішення уряду та кажуть про очікування появи нових лідерів.

Your browser doesn’t support HTML5

Курс влади схвалює лише кожен сьомий українець – опитування

Лише трохи більше 14% опитаних вважають, що ситуація в країні розвивається у правильному напрямі, а понад 72% – що в неправильному. Решті громадян було важко відповісти на це запитання. Коментуючи такі цифри, директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко зазначив, що, порівняно з березневим дослідженням, ці дані майже не змінилися, і назвав основні негативні чинники – це війна, що триває, та відсутність якихось позитивних результатів дій влади уже впродовж двох останніх років.

Це уже не той період, коли можна говорити, що ще не час для результатів
Андрій Биченко

«Це уже не той період, коли можна говорити, що ще не час для результатів. Тобто якісь результати позитивні уже повинні бути, але громадяни їх не бачать, і це підриває віру в майбутнє», – зазначає він.

Майже три чверті громадян – це дуже високий показник, критична маса людей, які негативно оцінюють ситуацію, зазначив заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха. Серед причин цього, на думку соціолога, не лише брак позитивних зрушень, а й непопулярні рішення нового уряду Володимира Гройсмана. Хоча зазвичай зміна уряду додавала певних позитивних сподівань, каже соціолог.

«Ви ж бачите, що зробив уряд Гройсмана? Одразу першим кроком була акція з підвищенням вдвічі тарифів. Таке завзяття налякало. Здається, з себе якось треба було б почати, а тут одразу почали з населення. Це і спричинило те, що немає такого традиційного авансу уряду», – наголошує Євген Головаха.

В очікуванні нових лідерів

Опитування показало, що нині громадяни довіряють найбільше волонтерським організаціям, Збройним силам, Національній гвардії і новій поліції. Водночас негативне ставлення демонструють до будь-яких владних інститутів держави, повідомив Андрій Биченко.

На думку політолога Петра Бурковського, волонтерські організації та Збройні сили – це дві сфери, звідки люди очікують на прихід нових лідерів.

Всі політичні партії та лідери втратили довіру і мають формуватись якісь альтернативні неформальні організації, які будуть диктувати волю політикам
Петро Бурковський

«Люди очевидно очікують, що з тієї чи тієї сфери народяться або якість більш популярні рухи, або більш популярні лідери. Зараз очевидно теж, що всі політичні партії та лідери, з усього політичного спектру, підкреслюю, втратили довіру, і мають формуватись якісь альтернативні неформальні організації, які будуть диктувати волю політикам», – зазначив Петро Бурковський. На думку політолога, існує запит на нове суспільно-політичне утворення та зміни правил гри.

Соціологічна служба Центру Разумкова провела дослідження з 22 по 26 квітня 2016 року. Участь у ньому взяли 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.