Іспанський список російської мафії

Арешт в Іспанії Геннадія Петрова в 2008 році

В Іспанії видали ордери на арешт російських депутатів і чиновників, яких називають близькими до Володимира Путіна

Іспанський суддя виписав ордер на арешт і оголосив в міжнародний розшук цілу групу росіян, серед яких є високопоставлені депутати і чиновники. Як повідомило видання El Mundo, серед них – заступник директора очільника Федеральної служби Російської Федерації з контролю за обігом наркотиків Микола Аулов і депутат Держдуми Росії від «Єдиної Росії» Владислав Резник. Суддя Хосе де ла Мата при цьому заявив, що стосовно кожного підозрюваного є «дуже серйозні докази» в скоєнні тяжких злочинів, зокрема, вбивствах, незаконному обігу зброї та наркотиків, здирництві, відмиванні грошей і корупції.

З судового наказу випливає, що Рєзник і Аулов використовують свої повноваження в інтересах кримінального авторитету так званої «Тамбовського ОЗУ» Геннадія Петрова. Крім цього, суд видав ордер на арешт «зв'язкового з Ауловим» Леоніда Христофорова, а також колишнього заступника голови російського Слідчого комітету Ігоря Соболевського, який, як стверджується, «обмінюється послугами з Петровим».


Про так звану «справа російської мафії в Іспанії» стало відомо в 2008 році, після того як в Іспанії було заарештовано кілька росіян, імовірно, пов'язаних з «Тамбовським ОЗУ». Серед затриманих був і сам Геннадій Петров, однак у 2012 році він отримав дозвіл на тимчасовий виїзд до Росії і назад в Іспанію не повернувся. Відзначається, що в матеріалах справи також фігурують імена російського віце-прем'єра Дмитра Козака, голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, колишнього міністра оборони Анатолія Сердюкова – всі вони, як стверджується, були так чи інакше пов'язані з Петровим.

Хто ці люди і чому іспанська преса називає деяких з них найближчим оточенням Володимира Путіна? Про це говорять російський журналіст Віктор Резунков, іспанський професор, який працює в Росії, Андрес Ландабасо, російський адвокат Володимир Гладишев.

– Вікторе, Ви займалися історією всієї цієї операції, Ви бачили список з 15 прізвищ, Ви могли б нам сказати, які прізвища для Вас абсолютно не є сюрпризом, вони давно звучать у зв'язку з оточенням Путіна, у зв'язку зі справою іспанської мафії тощо?

Вони скаржаться, що нікуди не їздять тепер, бояться. Деякі навіть заявили, що до В'єтнаму бояться їздити, тому що їх там можуть заарештувати і відправити в Сполучені Штати Америки чомусь
Віктор Резунков

Віктор Резунков: Звичайно, це насамперед Геннадій Петров – це одіозна фігура, він зараз живе в Пітері. «Фонтанка.ру», видання пітерське, розмістило з ним інтерв'ю. Відзначено, що всі вони досить респектабельні, прекрасно почувають себе, ніхто б, дивлячись на них, не сказав, що це представники мафіозних структур і так далі. Єдине, на що вони скаржаться, що нікуди не їздять тепер, бояться. Деякі навіть заявили, що до В'єтнаму бояться їздити, тому що їх там можуть заарештувати і відправити в Сполучені Штати Америки чомусь. Цікава присутність в цьому списку заступника Віктора Іванова, очільника Федеральної служби (Російської Федерації – ред.) з контролю за обігом наркотиків, відомого Миколи Аулова, генерал-лейтенанта, – це взагалі легендарна особистість. Зокрема, з його ім'ям пов'язаний арешт відомого ворога Володимира Путіна і Анатолія Собчака Юрія Шутова.

Андрес Ландабасо: Я почну з того, що зараз в Іспанії настала велика і дуже серйозна політична і соціально-економічна криза. Це ситуація, яка триває останній рік з лишком, поки кінця-краю цьому немає. Теза, яка мені насамперед спадає на думку, що як тільки в Іспанії настають якісь важкі часи, криза або та чи інша подія, яка вражає громадянське суспільство, відразу вилазять якісь вибухові інформаційні вкидання. Ці топіки відомі – це Гібралтар, це іспано-британські відносини, польоти якихось літаків над іспанською юрисдикцією, серед цих топіків так звана російська мафія, яка, якщо розібратися, зовсім і не російська. Найчастіше це – або громадяни Румунії, України і так далі. Цього разу, дійсно, серед фігурантів є і росіяни.

Тема російської мафії існує рівно стільки, скільки існує іспанська демократія. З 1975 року час від часу, кожні два роки, кожні п'ять років, іноді 8 років спливає тема російської мафії. Вона там може бути, я впевнений, що вона там є, але часто це навіть не російська мафія. Я думаю, що, швидше за все, нинішні події так чи інакше я б пов'язав зі стагнацією в російсько-іспанських торговельно-економічних зв'язках.

Я впевнений, що як російські спеціальні підрозділи, так і іспанські всіх цих людей давним-давно знають, знають, де вони живуть, що вони, як вони і чому. Я виключаю, щоб ці люди не були відомі і тій стороні, і іншій стороні. Чому зараз це – новина номер один, я і пояснюю, тому що, мабуть, щось в російсько-іспанських відносинах іспанську сторону не влаштовує. Я думаю, як варіант, це, швидше за все, затишшя в торгово-економічних відносинах. Я відповів би так: вони домагаються того, щоб активізувати російську сторону для підвищення рівня торгово-економічних відносин.

– Ми візьмемо 15 осіб, тому Ви пожвавите торгівлю. Ви це серйозно?

Андрес Ландабасо: Я думаю, що це не випадково. Я цей список не бачив, я не знаю, що це за люди. Я не думаю, що зараз, на нинішньому етапі близькі до російського керівництва люди були на рахунку поліції в Іспанії. Те, що мафія відстежується іспанськими поліцейськими частинами, – це відомий факт. Це досьє публікувалося неодноразово в пресі.

Володимир Гладишев: Це список, який реально лежав давно і перевірений. Інша справа, чому його зараз склали, чому зараз дали хід. Як я уявляю, ці списки, ці справи давно лежали на столі у керівництва. Питання з Росією – це питання політичне. Іспанці дуже мирні, вони ні з ким не хочуть псувати відносини, тим більше з Росією. Зараз питання стоїть про виживання уряду. Насправді країна на роздоріжжі, власне, вони рятують політичну систему. Справа не в тому, щоб набрати бали, а справа в тому, щоб ліквідувати пробоїни в власних боках. Корупція – політична тема номер один в Іспанії, на цій темі виграються і програються вибори.

– Віктор, поясніть про Владислава Резника (депутат Держдуми Росії від «Єдиної Росії» – ред.), чому така пильна увага до цієї людини, до цього депутата? Ще в 2008 році почалися арешти його власності в Іспанії, 8 років він під підозрою, звучать звинувачення в тому, що він пов'язаний з Геннадієм Петровим. Яка реакція в Росії, які Ви бачите для нього можливі наслідки?

Віктор Резунков: Я хотів би доповнити, як все розвивалося з точки зору де-юре. У 2008 році в рамках операції в різних містах Іспанії було затримано 20 громадян Росії. Геннадій Петров провів під арештом півтора року, його відпустили під підписку про невиїзд і він виїхав в Росію, більше не повернувся. У грудні 2015 року, коли до Росії було зовсім інше ставлення після анексії Криму, ситуації з Україною тощо, проти 26 громадян Росії і Іспанії, в тому числі Резника і його дружини, були висунуті звинувачення в участі у злочинному угрупованні і відмиванні грошей на території Іспанії. У сумі звинувачення зажадало для всіх обвинувачених 126 років ув'язнення і майже три мільярди євро штрафу. Всі вони були викликані на засідання суду, щодо тих, хто в призначений час на слухання не з'явився, суддя виніс постанову про заочний арешт і оголошення в міжнародний розшук. Тобто слідчі-іспанці завершили розпочату ще тоді справу таким чином. Тут ніяких колізій немає, навіть незрозуміло, чому ми розглядаємо питання, чому це зараз відбулося.

– Чому Владислав Резник став фігурантом і чому його іспанська преса називає людиною з найближчого оточення Володимира Путіна, Ви могли б ще раз нам пояснити?

Віктор Резунков: Мені треба піднімати зараз документи, щоб конкретно відповісти на це запитання, участь його і його дружини безпосередньо в тих операціях зі створення фірм тощо. Він фігурує в дуже великій кількості прослуховувань, які були представлені нам іспанською стороною, там він активно бере участь, активно співпрацює в найрізноманітніших питаннях разом з Геннадієм Петровим. Дуже багато їхніх переговорів, величезні фігурують суми, велика кількість рахунків різних фірм, які перепродавали тощо.

– Іспанська прокуратура оголошує в розшук людей, про яких навіть в Росії нічого не знають, у них є якісь перспективи пересування по світу, що тепер їх чекає після того, як іспанці оголосили в розшук, фактично під арешт?

Андрес Ландабасо: Все буде залежати від того, яке завдання було дане іспанському керівництву спецсил з виявлення фігурантів. Якщо це була установка довести справу до кінця, тобто це буде арешт та інше, то це буде зроблено. І неважливо, є двосторонні відносини, чи беруть участь іспанські спецслужби з російськими в Інтерполі, тобто це буде доведено до кінця. Якщо це вкидання на кшталт попередніх вкидань проти російської сторони, то я думаю, що сьогодні-завтра ця справа зійде нанівець.

– Володимире, Ви як адвокат, як юрист підтвердіть нам або спростуйте, вони в якому зараз перебувають юридичному становищі в зв'язку з тим, що саме іспанці склали такий список, обіцяють заарештовувати, оголошувати в міжнародний розшук?

Зараз ситуація така, що іспанці подали заявку в Інтерпол. Якщо Інтерпол прийме, то будь-яка держава зобов'язана буде під час перетину кордону, реєстрації в готелі, будь-яких інших діях цих людей заарештувати і доставити їх в Іспанію
Володимир Гладишев

Володимир Гладишев: Зараз ситуація така, що іспанці подали заявку в Інтерпол, якщо Інтерпол це прийме, Інтерпол формально повинен подивитися, чи немає за цим мотиву політичного переслідування. Якщо Інтерпол прийме, то історія починає набувати самостійних рис, які від іспанців вже не залежатимуть. Тепер будь-яка держава зобов'язана буде під час перетину кордону, реєстрації в готелі, будь-яких інших діях цих людей заарештувати і доставити їх в Іспанію.

– Незалежно від того, чи зміниться політична ситуація, політична воля, вже машина буде запущена?

Володимир Гладишев: Політичну волю дуже важко змінити в цих питаннях. Треба потім буде пояснити, чому ми раптом вирішили відкликати – це не просто так робиться. Співвідношення процедури поліцейського відомства і точкових політичних рішень досить делікатне.

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

17.12.2015
Про зв’язки Кремля і тамбовської мафії прозвітувала іспанська прокуратура

Серед численних доказів слідства – телефонні розмови глави мафії Геннадія Петрова, в яких він називає призначеного Путіним голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна «Сашею» далі