Друге травня в Одесі: шукали вибухівку, не випускали депутатів з аеропорту і вшановували загиблих

Завдяки злагодженій роботі правоохоронців вдалося уникнути провокацій – Міхеїл Саакашвілі

В Одесі відзначили другі роковини масових сутичок, що сталися 2 травня 2014 року і призвели до загибелі 48 людей. Мітинг-реквієм на Куликовому полі так і не відбувся через повідомлення про замінування площі. Люди близько 6 годин чекали біля кордону правоохоронців, але зрештою так і не змогли покласти квіти до Будинку профспілок. Тим часом патріотично налаштовані активісти провели Віче та панахиду за загиблими у центрі міста на Грецькій площі.

У зв’язку з другими роковинами подій 2 травня Одесу в ці дні патрулюють понад 3 тисячі силовиків, зокрема нацгвардійці та представники полку «Азов».

Другого травня Куликове поле, де планувався мітинг-реквієм за загиблими, заздалегідь оточили численним кордоном правоохоронців. А близько 8-ї години ранку у поліцію надійшло повідомлення про замінування площі перед Будинком профспілок. Вхід на Куликове поле заборонили. Кілька сотень людей, які вже почали збиратися, обурювалися та вимагали пустити їх. Зрештою, вони почали класти квіти прямо на клумбу біля перекритого входу на площу. На мітинг також прибули і люди, які представилися родичами та матерями загиблих. Вони скандували «Пропустіть» та «Ганьба». Не дочекавшись дозволу пройти блище до Будинку профспілок, мітингувальники випустили у небо кількадесят чорних повітряних кульок.

Your browser doesn’t support HTML5

Одеса: силовики продовжують не пускати людей на Куликове поле (відео)

Два мінування і три гранати

У результаті перевірки території спеціальною технікою та кінологами, неподалік від Куликового поля у підземному переході знайшли три бойові гранати. Враховуючи це, правоохоронці вирішили здійснити повторну перевірку.

Загалом учасники акції чекали понад 6 годин, проте на Куликове поле їх так і не пустили. Вони співали радянські пісні, скандували «Ганьба» та вимагали звільнити прохід. Згодом на лінію 102 надійшло ще одне повідомлення про замінування цієї території.

Вдень на місце подій завітав народний депутат, член «Опозиційного блоку» Микола Скорик. Він поклав квіти неподалік від кордону поліції. Учасники акції освистали його. Депутат досить швидко покинув акцію.

Тим часом в Одеському аеропорту представники «Правого сектору», «Автомайдану» та інші активісти заблокували вихід та не випускали з приміщення керівника парламентської фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойко та інших депутатів. У ситуацію втрутився очільник Нацполіції на Одещині Гіоргі Лорткіпанідзе, який провів переговори з народними обранцями та переконав їх покинути Одесу.

Микола Скорик вже оприлюднив заяву, де просить центральну владу відреагувати на цей епізод в аеропорту в Одесі та вимагає відставки керівників силового блоку уряду і керівництва Одеської області.

«Ми по одному боці з простими одеситами. Тому нас влада намагається не пустити до Одеси, а простих людей не пускають на Куликове поле. Влада бореться проти українського народу і проти нас, як єдиною для них загрози», – заявив депутат.

На Грецькій площі люди навколішках вшанували пам’ять про загиблих

Your browser doesn’t support HTML5

На Грецькій площі в Одесі люди вшанували пам'ять про загиблих (відео)

​У свою чергу патріотично налаштовані активісти провели панахиду та Народне віче надвечір на Грецькій площі, де посилено чергували силовики. Вони перевіряли речі всіх, хто хотів потрапити на мітинг. На самій площі були розставлені стенди з фотографіями із зони АТО, а також банер із портретами Героїв Небесної сотні. Учасники акції запалювали лампадки та викладали їх у формі тризуба. Крім цього пройшла панахида та спільна молитва за загиблими. Також на Віче вмикали українські пісні. Коли залунала «Плине кача», одесити стали на коліна та вшанували пам’ять загиблих.

В Одесі провели віче і панахиду за загиблими 2 травня (фотогалерея)

Правоохоронці затримали близько 40 людей

За інформацією правоохоронців, всього у день другої річниці трагічних подій 2 травня 2014 року в Одесі, було затримано близько 40 людей. 29 осіб були затримані біля стадіону «Спартак», що неподалік Куликового поля. Вони викликали підозру у поліцейських, були доставлені до райвідділку та згодом їх відпустили.

Крім цього затримали чоловіка з «георгіївською стрічкою» та кількох осіб, які розпивали спиртні напої у громадському місці.

Поліції також вдалося запобігти сутичці біля Куликового поля. Поліцейські розвели опонентів, після чого вивели проукраїнських активістів із тієї території.

Your browser doesn’t support HTML5

Саакашвілі подякував одеситам за мирне 2 травня (відео)

Голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі вважає, що саме завдяки злагодженій роботі правоохоронців вдалося уникнути будь-яких провокацій.

Самі одесити зірвали плани заїжджих гастролерів, столичних олігархів, які є відкритими адептами «русского мира»
Міхеїл Саакашвілі

«Самі одесити зірвали плани заїжджих гастролерів, столичних олігархів, у деяких із них в одній кишені російський паспорт, які є відкритими адептами «русского мира», які прилетіли на приватних літаках, куплених на гроші, награбовані в українського народу, щоб влаштовувати тут свою чорну месу. Але у них це не вийшло, зірвалося. Їх не пустили у місто і не пустили самі одесити», – заявив Саакашвілі ввечері 2 травня на брифінгу в Одесі.

«Одеса – це не фішка в планах ворогів України, у планах тих людей, які хотіли б підірвати мир в країні, зруйнувати Україну», – наголосив керівник ОДА.

На переконання Саакашвілі, 2 травня одесити показали приклад толерантності, миру та організованості.

Посилений цілодобовий режим патрулювання Одеси триватиме до 10 травня.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського

02.05.2016
Депутати «Опозиційного блоку», яких блокували в аеропорту, покинули Одесу

«Начальнікі Окупаційного блоку покинули Одесу!» – парламентар від «Народного фронту» Андрій Левус далі

02.05.2016
Одеська трагедія 2 травня: два роки по тому

Експерти вважають, що розслідування трагічних подій в Одесі тривалий час затягувалося далі

29.04.2016
Після двох років слідства поліція вилучила відеозапис трагедії 2 травня в Одесі

Камери відеоспостереження були встановлені в палаючому Будинку профспілок далі