ЄС знає відповідальних за конфлікт, але з поліцейською місією на Донбас не поспішає

Представники спостережної місії ОБСЄ на Донбасі, жовтень 2015 року

На Донбасі ОБСЄ повинна мати «місію безпеки, або поліцейську місію» – Ауштрявичус

Брюссель – Якщо Євросоюз на заклики Києва впровадити на сході України свою поліцейську місію реагує дуже стримано, то дещо вірогідніше лунає можливість такої місії під егідою ОБСЄ. Хоча, попри всі зусилля української дипломатії задля підтримки цієї ініціативи на Заході, можливості патрулювання окупованих територій озброєними представниками ОБСЄ чи ООН наразі доволі сумнівні.

Your browser doesn’t support HTML5

ЄС знає відповідальних за конфлікт, але з поліцейською місією на Донбас не поспішає

Бездіяльність Заходу щодо конфлікту на українському Донбасі може призвести до драматичних наслідків – кажуть деякі члени Європейського парламенту.

Тому ідею впровадження у східній Україні поліцейської місії ОБСЄ, сподівання щодо якої висловлюють представники української влади, зокрема активно підтримує лідер неформальної депутатської групи «Друзі України», литовський євродепутат Петрас Ауштрявічус. Він переконаний, що нинішня, суто спостережна місія ОБСЄ не може сприяти повному виконанню «Мінська». Тому, на його переконання, потрібні інші, рішучіші дії.

Або це має бути місія безпеки, або поліцейська місія. У будь-якому разі, щось мусить трапитися, аби ці місії мали більше важелів, компетенції та більше можливостей
Петрас Ауштрявічус

«Якщо ми дивимося на серйозне й ефективне виконання мінських угод, то нам слід думати про наступний крок, – каже Ауштрявичус. – Або це має бути місія безпеки, або поліцейська місія. У будь-якому разі, щось мусить трапитися, аби ці місії мали більше важелів, компетенції та більше можливостей якось діяти».

На його думку, чітка позиція Європарламенту щодо цього мала б допомогти у появі західних поліцейських на Донбасі. «Зволікати з цим не можна, адже активізація сепаратистів може призвести до повного провалу «Мінська» та виникнення нового замороженого конфлікту».

Тим часом, представник українського МЗС Всеволод Ченцов напередодні у Європейському парламенті зазначив, що для того, щоб зробити можливим проведення виборів на Донбасі, необхідна принаймні поліцейська місія Євросоюзу.

Спочатку безпека, потім – політика

Натомість голова підрозділу з питань Східного партнерства Європейської зовнішньополітичної служби Дірк Шубель, виступаючи на засіданні комітету Асоціації Україна-ЄС, обмежився дипломатичною риторикою.

Відомо, на кому за цей конфлікт лежить основна відповідальність
Дірк Шубель

«Нам разом важливо зробити все можливе для створення переломного моменту для досягнення повного припинення вогню, рухатися до створення передумов для місцевих виборів, відновити відповідну безпеку, – зазначив європейський дипломат, при цьому наголосивши, що ЄС «відомо, на кому за цей конфлікт лежить основна відповідальність».

Коли погіршується безпековий аспект, коли не вирішені гуманітарні питання, ми не можемо перейти до вирішення питань політичних
Ірина Геращенко

Перший віце-спікер парламенту й уповноважена президента з мирного врегулювання Ірина Геращенко, виступаючи перед представниками ЄС у Брюсселі зауважила, що «ми не можемо твердити про врегулювання ситуації на Донбасі, тому такою важливою є наша ініціатива щодо поліцейської місії ОБСЄ на сході України. Коли погіршується безпековий аспект, коли не вирішені гуманітарні питання, ми не можемо перейти до вирішення питань політичних».

Як відомо Президент Порошенко заявляв, що найближчим часом очікується впровадження «нової збройної поліцейської місії ОБСЄ для забезпечення контролю за режимом припинення вогню, для контролю відводу озброєнь, забезпечення виведення окупаційних військ Російської Федерації з окупованої території і для забезпечення ефективного контролю прикордонного українсько-російського кордону».

Водночас лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко зі свого боку заявив, що вони будуть сприймати прибуття озброєної поліцейської місії ОБСЄ як воєнну інтервенцію та зауважив, що «якщо у них виникне бажання з’явитися тут озброєними, то всіх ОБСЄшників, хто буде зі зброєю, я буду розстрілювати, щоб у них навіть бажання не виникло прийти сюди з пістолетом».