«Пряма лінія» Путіна: пільги, комуналка, дороги і Донбас

Президент Росії Володимир Путін

«Не питають люди про Савченко. І з України не питають» – Песков

Президент Росії Володимир Путін у четвер, 14 квітня, проведе традиційну щорічну «пряму лінію з народом» – у прямому ефірі телебачення й радіо відповість на деякі з запитань, що надходять уже тиждень. Це вже 14-й такий захід за довгі часи президентства і прем’єрства Путіна. У Кремлі дали знати, які запитання вважають за найважливіші. За словами речника російського президента, запитань про Надію Савченко не надійшло.

Your browser doesn’t support HTML5

«Пряма лінія» Путіна: пільги, комуналка, дороги і Донбас

У Кремлі кажуть, що вже за день до виступу Володимира Путіна число надісланих запитань перевищило мільйон. За деякими повідомленнями, вдень у середу їх було вже понад мільйон триста тисяч.

Дмитро Песков

«Традиційно це запитання соціально-економічного характеру, пов’язані з соціально-економічним забезпеченням, із пільгами. Величезна кількість запитань, як і раніше, щодо житлокомунгоспу – це, звичайно, лихо, на жаль», – розповідав журналістам речник президента Росії Дмитро Песков.

Як сказав він у середу, «статистика за зверненнями цілком співставна з попередніми роками, традиційно висока активність за всіма напрямками».

Серед іншого, за словами речника, людей цікавлять такі питання, як зростання цін, невиплати зарплат. Раніше він також згадував, що цього року незвично багато запитань стосуються якості доріг у Росії, від якої, як сказав Песков, люди просто нетямляться.

За словами Пескова, в запитаннях щодо зовнішньої політики помітна «очевидна і яскраво виражена підтримка зовнішньополітичного курсу президента». Крім того, сказав він, не знизився рівень занепокоєння росіян із приводу ставлення до Росії Сполучених Штатів Америки, яке багато росіян вважають ворожим.

«Не питають люди про Савченко»

Натомість, заявив речник президента Росії, серед запитань, що надійшли на «пряму лінію», не було їх про долю засудженої в Росії народного депутата України Надії Савченко, яка тримає сухе голодування. «Скажу відверто: перелопатив багато тисяч запитань – не питають люди про Савченко. І з України не питають», – запевняв Дмитро Песков у вівторок. Він, проте, не виключив можливості, що під час заходу таке запитання все-таки може з’явитися.

Надія Савченко

Із закликом до прихильників і до російських засобів інформації обов’язково запитати президента Росії про те, коли саме він відпустить додому до України Надію Савченко, як обіцяв раніше, зверталася днями сама українка, розповів один із її адвокатів Микола Полозов.

Про обіцянку російського чільника ще після вироку Надії Савченко, 22 березня, нагадував президент України Петро Порошенко. За його словами, він неодноразово порушував питання про звільнення Савченко та інших українців, що перебувають нині за ґратами в Росії. «Президент Путін тоді заявляв, що після так званого судового рішення поверне Надію Савченко Україні. Настав момент виконати цю обіцянку», – сказав тоді Порошенко.

Дороги, одна з двох бід Росії

Запитань для російського президента найбільше надходить телефоном у спеціально влаштований кол-центр, дзвінки до якого в Росії безплатні. Запитання надсилають і іншими способами: смс- чи ммс-повідомленнями, електронною поштою, відеозверненнями, в соцмережах чи просто на спеціальному сайті.

Там же, на цьому сайті, оприлюднені й деякі, як мовиться, характерні запитання: наприклад, «коли ж оцінять працю і підвищать зарплату простим інженерам-патріотам» або чи збираються повернути скасовану кілька років тому пільгу на оплату комунальних послуг для такої категорії населення, як «ветерани воєнних дій». Там же й запитання про дороги: «Хто зможе раз і надовго відремонтувати дороги міста-героя Волгограда? Гроші виділяють щороку – мільярдні суми. Але куди вони зникають чи в чиїх кишенях осідають, ніхто не розуміє. Максимум, що робиться, – це дрібний ямковий ремонт на головних вулицях міста в центральному районі. Результат один: дороги в місті-герої Волгограді паскудні. Коли це закінчиться?»

Запитання про Україну – як із Кремля

А от оприлюднені на сайті зовнішньополітичні запитання йдуть цілком в іншому ключі – їхні автори, як і казав Песков, цілком підтримують риторику Кремля і самі її дотримуються: «Український уряд, що прийшов до влади після державного перевороту, вочевидь не має наміру виконувати умови мінської домовленості і відверто саботує її… Які дії має і повинна вчинити Росія, щоб зберегти мирне співіснування народів, що живуть на теренах СНД?» Або: «Україна не виконує мінські домовленості і постійно звинувачує в цьому Росію, незважаючи на те, що ми не є стороною конфлікту. Що буде робити Росія, якщо влада України поновить на Донбасі повномасштабні бойові дії? Чи визнає Росія в такому разі «ДНР» і «ЛНР», чи вдасться до інших дій, і яких?» Чи ще так: «Що Ви збираєтеся робити, коли стане очевидно, що мінські домовленості не будуть виконані українською стороною? Яким чином Росія може захистити права етнічних росіян, що живуть на території України?»

Що буде робити Росія, якщо влада України поновить на Донбасі повномасштабні бойові дії?
із запитань до Володимира Путіна

Користувачі інтернету звертають увагу, що заявлені нині понад мільйон запитань президентові – значно менше, ніж було попередніми роками. Зокрема, минулого року Путіну надійшло загалом понад три мільйони запитань; щоправда, президент Росії протягом майже чотирьох годин відповів лише на приблизно 55 із них. Найбільше відповідей, що пролунали від Путіна в перебігу таких «прямих ліній», за даними російських агентств, було 85. Принцип відбору запитань офіційно не оголошувався.

Що росіяни хочуть запитати в Путіна?