Голосування в Нідерландах, найімовірніше, змусить Україну більше покладатися на себе

Президент України Петро Порошенко (праворуч) та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Гаага, листопад 2015 року

Сигнал для України: самі посилюйте власну оборону й доможіться впевненості у власних силах, бо Захід обов’язково вас розчарує знову і знову

Тімоті Аш

Думаю, ніхто не знає, що насправді означатиме для України, якщо Нідерланди не ратифікують Угоду про асоціацію між Європейським союзом і Україною.

За оцінками дипломатів, із якими я говорив іще кілька місяців тому, справжній вплив цього на Угоду про асоціацію, включно з поглибленою і всеосяжною зоною вільної торгівлі, обмежений технічно: адже вона вже діє по всьому Євросоюзові, і Нідерландам було б непросто вийти з-під її дії.

Ця угода – ні в якому разі не зелене світло вступові України до ЄС. Євросоюз із часу Помаранчевої революції 2004 року дбайливо стежить за тим, щоб не дати Україні ніякої реальної перспективи вступу.

Франція, здається, завжди переймалася тим, що зробить сільське господарство України з її фермерами, якщо Україна вступить до ЄС.

І, власне, ця відсутність реальної європейської перспективи для України пояснює багато з її проблем у політичному й економічному розвитку за останні два десятиліття.

Досвід процесу вступу до ЄС за останні 22 роки, з часу Копенгагенської угоди (йдеться про домовленості саміту Євросоюзу в Копенгагені 1993 року, що визначили так звані Копенгагенські критерії для країн, що прагнуть вступу до Європейського союзу – ред.), свідчить, що країни, які отримують європейську перспективу, дійсно реформуються. І Україна теж потребує цієї перспективи, цієї надії, щоб реформуватися й їй.

Ті нідерландські виборці, які не полінувалися піти й проголосувати, дали сигнал, що їх насправді не обходять «європейські цінності», що вони хочуть зупинити поглиблення й розширення ЄС, – а по суті вони закривають ворота Європи, відгороджуючись від решти світу.

Один прискіпливий американець кепкував: якщо нідерландці не хочуть допомагати Заходові надати Україні рятівний політичний і економічний якір, чому тоді США мають платити за безпеку Європи і Нідерландів? Приблизно те саме говорить і кандидат на президента США, республіканець Трамп.

Думаю, цей референдум зіграє на користь українських антиреформаторських сил і значно ускладнить реформи в Україні.

Думаю, вчора ввечері в Москві відкрили багато шампанського. Думаю, Росія активно підтримала кампанію «проти» словами і справами.

Москва, вважаю, так само активно підтримає й голосування на референдумі у Великій Британії за її вихід із ЄС – адже це грає на виконання її політичних планів: послаблення союзу НАТО, Європейського союзу і євроатлантичної інтеграції.

Короткотерміновий плюс для України полягає в тому, що поки Захід буде розвалюватися внаслідок цього референдуму, голосування щодо виходу Британії з ЄС, виборів у США, а потім майбутніх президентських виборів у Франції, чому б було Росії вдаватися до нової воєнної інтервенції в Україні, коли нові лідери Заходу й значно послаблені НАТО й ЄС, найімовірніше, наступного року самі вручать Кремлеві на блюдечку все, чого він хоче?

А для України сигнал, мабуть, полягає ось у чому: самі посилюйте власну оборону й доможіться впевненості у власних силах, бо Захід обов’язково вас розчарує знову і знову.

Тімоті Аш – керівник відділу кредитної стратегії в Центральній і Східній Європі, на Близькому Сході і в Африці лондонського відділення японської фінансово-інвестиційної компанії «Номура Інтернешнл»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

Передрук у перекладі українською із KyivPost