Яценюк намагається отримати максимальні дивіденди від відставки – політолог

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час виступу у Верховній Раді України, 16 лютого 2016 року

Нова більшість буде нестабільною і не врятує від перевиборів, вважає політолог Віталій Кулик

Київ – Три тижні тому лідери фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч» заявили про вихід із більшості, а лідер Радикальної партії підтвердив, що їхня фракція не перебуває в більшості. Відтак тривалий час Верховна Рада не працювала у пленарному режимі, а лідери політичних сил намагалися знайти шляхи виходу із політичної кризи. У підсумку, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запевнив, що за посаду не тримається і закликав соратників по колишній коаліції та президента «припинити підкилимну боротьбу за крісла і владу». У свою чергу, спікер Володимир Гройсман закликав прем’єра та очолюваний ним «Народний фронт» «ухвалити відповідальне рішення, яке дозволить вийти з кризи».

На думку політолога Віталія Кулика, цілком імовірно, що цього тижня депутати, які знову зберуться в сесійній залі, сформують нову більшість та призначать нового главу уряду. Проте, на його думку, навряд чи нова більшість буде стабільною, а відтак вдасться уникнути дострокових парламентських виборів.

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк намагається отримати максимальні дивіденди від відставки – політолог

– Три тижні парламент не працював у пленарному режимі. За цей час політики наблизилися до розв’язання політичної кризи?

Віталій Кулик

Температура торгу і ціна питання зросли. Всі учасники процесу намагаються підвищувати ставки, але основні гравці вже визначилися

– Досі продовжуються торги. Мова йде вже про певний кейс пропозицій та узгоджень. Це не лише прем’єр-міністр, це й міністри та їх заступники, це губернатори, доєдналися посада генпрокурора, а також те, хто очолить Нацбанк. Температура торгу і ціна питання зросли. Всі учасники процесу намагаються підвищувати ставки, але основні гравці вже визначилися. І прізвище Яресько називають як найбільш вірогідний варіант прем’єра.

Я думаю, що до середини цього тижня стане зрозуміло – чи є новий пасьянс. На даний момент є чутки, що в у Верховній Раді є 235 голосів, щоби обрати нового прем’єр-міністра. Цього тижня ми побачимо – чи є ця більшість. Однак, я сумніваюся, що це буде більшість коаліційна, а не ситуативна.

– Тобто, ми побачимо перезапуск уряду без парламентської більшості?

– Думаю, що так. Принаймні, без нової коаліційної угоди. Можливо, це буде просто більшість Верховної Ради, яка взяла на себе відповідальність – із персональною фіксацією підписів учасників коаліції. Скоріш за все, мова йде про участь двох фракцій та позафракційних депутатів. Говорити про конфігурацію наразі передчасно. Хоча я не виключаю навіть три фракції плюс позафракційні.

– Така нова більшість буде стабільною? Чи це буде щось таке перехідне на момент підготовки до дострокових виборів?

У вересні-жовтні ми знову зіштовхнемося із потужною парламентсько-урядовою кризою, яка може накластися на соціально-економічні проблеми

– Радше щось перехідне, оскільки ця більшість не буде об’єднана довготривалими політичними домовленостями. Це буде затягування часу до дострокових виборів і, по-великому рахунку, у вересні-жовтні ми знову зіштовхнемося із потужною парламентсько-урядовою кризою, яка може накластися на соціально-економічні проблеми.

– У такому разі, коли можуть відбутися вибори?

– У жовтні-листопаді.

– А як Ви думаєте, Яценюка вже схилили до того, щоби він сам подав у відставку?

Яценюк, звісно, торгується і намагається отримати максимальні дивіденди від своєї можливої відставки

– Яценюк, звісно, торгується і намагається отримати максимальні дивіденди від своєї можливої відставки. Це викликає невдоволення учасників процесу. Велика ймовірність того, що він рішення для себе вже ухвалив, але намагається отримати для себе щось ще – певні бонуси. Стосовно цих бонусів йде суперечка. І чи є гарантійні механізми, щоби ці домовленості були реалізовані. Бо він може піти, йому можуть пообіцяти. Але чи дотримають учасники переговорного процесу своїх обіцянок стосовно того ж таки Яценюка?