Надія Савченко перейшла до «голоду на воді»

Відповідальність за фейковий лист від нібито Порошенка взяв на себе російський пранкер. А Лавров заявив, що до Савченко не пускають українських лікарів, бо вона «погано поводилась»

Надія Савченко почала пити воду, однак продовжує голодування, повідомляють її адвокати. Детальної інформації про стан здоров’я українки немає, оскільки українських лікарів досі до неї не допустили. Новочеркаське СІЗО, де утримують Савченко, пікетували у четвер її мама та сестра разом із українськими політиками. Повідомляли, що президент Петро Порошенко написав Надії Савченко листа, у якому він просив її припинити голодування і пропонував посаду в уряді, однак згаданий документ виявився підробним.

Надія Савченко припинила сухе голодування на прохання, серед інших, українського президента Петра Порошенка, який передав їй листа, повідомив у четвер вранці адвокат льотчиці Марк Фейгін.

Надя не вважає це поступкою
Марк Фейгін

«Надя не вважає це поступкою, вона вважає це своєю перемогою. Вчорашнє звернення Петра Порошенка на адресу Кремля повинно отримати – як відповідь – рішення про обмін Савченко, не важливо, у якій процесуальній формі це буде зроблено», – сказав він.

Your browser doesn’t support HTML5

Адвокат: Савченко припинила сухе голодування (відео)


Фейгін також оприлюднив у Twitter листа своєї підзахисної, у якому вона дякує людям, які її підтримують, зазначає, що суд пішов на поступки, і обіцяє до оголошення вироку перейти «від сухого голоду до голоду на воді».


Стан здоров’я Савченко гірший, ніж навіть учора – адвокат

Микола Полозов

Надія Савченко голодує з 18 грудня минулого року, зараз вона почала пити воду, але повністю з голодування не виходить, пояснив у коментарі Радіо Свобода ще один адвокат українки Микола Полозов.

Надія не підпускає до себе російських медиків, тобто дозволяє хіба міряти собі температуру та артеріальний тиск
Микола Полозов

«Безумовно, стан її здоров’я гірший, ніж навіть учора. Сама Надія не підпускає до себе російських медиків, тобто дозволяє хіба міряти собі температуру та артеріальний тиск, до слова, дуже низький – приблизно сто на шістдесят», – зазначає він.

Українські медики, тим часом, приїхали у Ростов-на-Дону і готові будь-якої миті обстежити Надію Савченко, але російська влада не дає їм дозволу на побачення, зауважує адвокат.

Сергій Лавров

Напередодні керівник МЗС Росії Сергій Лавров повідомив журналістам: «Я пояснив Павлу Клімкіну, що ми зробили все, про що вони просили, ґрунтуючись на гуманності, зробили виняток з наших правил, які у таких ситуаціях застосовуються, але її виключно огидна поведінка зробила неможливим візит лікарів, про який ми вже домовились».

Your browser doesn’t support HTML5

Останнє слово Надії Савченко (повна версія)

Віра Савченко разом з матір’ю пікетували Новочеркаське СІЗО

Сестра Надії Савченко Віра разом із матір’ю та декількома українськими депутатами вийшли на мітинг під стінами Новочеркаського СІЗО, де перебуває ув’язнена.


Дозволу побачитись із Надією, однак, так і не дали ні родичам, ані лікарям. Віра Савченко написала у Facebook про намір для проведення обстеження запросити медиків із Німеччини.


Відповідальність за фейковий лист від нібито Порошенка взяв на себе російський пранкер

Тим часом, за кілька годин стало відомо, що Петро Порошенко ніякого листа Савченко не писав. Відповідальність за містифікацію взяв на себе російський пранкер Вован (Володимир Кузнецов).

Хтось зв’язався з українським консульством у Ростові-на-Дону, назвавшись співробітниками Адміністрації президента Порошенка, попросив контакти адвоката, якому надіслали в результаті згаданого листа, зазначив Радіо Свобода Микола Полозов. Однак, за його словами, на рішення Надії припинити сухе голодування вплинуло не підробне послання від президента, а сама кількість листів підтримки, які надійшли на її адресу.

Лист-відповідь Савченко адресований не Порошенку, а «українцям і всім людям землі
Микола Полозов

«Власне, лист-відповідь Надії Савченко адресований не президентові Порошенку, а «українцям і всім людям землі». Швидше за все, це – реакція на ту підтримку, яку виявляють не політики чи посадовці, а саме звичайні люди», – наголошує Полозов.

Акція на підтримку Надії Савченко у Болгарії в місті Варні, 9 березня 2016 року

Сухе голодування українського депутата і делегата в ПАРЄ Надії Савченко тривало з 4 березня. Донецький міський суд Ростовської області Росії оголосив, що винесе вирок 21-22 березня. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Президент Петро Порошенко висловив готовність повернути Савченко в Україну, провівши обмін, однак, зазначив, що таких пропозицій з боку Росії не надходило.


Адвокати говорять про ймовірне перевезення Надії в Україну після оголошення вироку для відбування покарання відповідно до міжнародних угод, підписантами яких є обидві держави.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського

09.03.2016
Останнє слово Надії Савченко (повна версія)

Українська льотчиця Надія Савченко виступила з останнім словом у суді міста Донецька Ростовської області далі

09.03.2016
Надія Савченко – суду: «Майдан у Росії буде!»

«Живи, Надю, живи! Ти нам дуже і дуже потрібна» – учасниця мітингу в Москві далі

10.03.2016
ЄС: утримувана в Росії Надія Савченко має бути звільнена

далі