Президент Туреччини критикує США за підтримку курдської партії

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган критикує США за підтримку партії «Курдський демократичний союз» (PYD).

Під час виступу в Анкарі 10 лютого Ердоган заявив, що Вашингтон створив «море крові» у регіоні, відмовившись визнавати PYD терористичною організацією.

9 лютого Туреччина викликала посла США після того, як речник Держдепартаменту заявив, що Вашингтон не вважає партію «Курдський демократичний союз» терористичною організацією.

7 лютого президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловив обурення у зв’язку з візитом американських чиновників до північного сирійського міста, яке є під контролем курдських сил. Ердоган сказав, що Вашингтон повинен вибрати між Туреччиною і партією «Курдський демократичний союз» (PYD).

Анкара вважає, що партія «Курдський демократичний союз» (PYD) і курдські «Загони народної самооборони» (YPG) пов’язані з угруповання «Курдська робітнича партія» (PKK), яке бореться за автономію курдів на південному сході Туреччини. Туреччина, США і Євросоюз визнали PKK терористичною організацією. Але Вашингтон підтримує «Курдський робітничий союз» у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава» у Сирії.