«П’ята пора року» у Німеччині. Присутній і Путін у вигляді ляльок

Архівне фото. Ляльки із одного з фестивалів у Німеччині

У Німеччині розпочалися карнавали, що триватимуть упродовж тижня

Берлін – У Німеччині настала «п’ята пора року» – Fasching (фашинг). Так тут називають час карнавалів, що триватимуть упродовж тижня. Люди залишають навіть найважливіші справи і починають розважатися – з музикою, співом, перевдяганнями та масками. І що смішніше й безглуздіше вони це роблять, то краще. Але німці не були б німцями, якби в гумор не накидали серйозних зерен: в образах сучасних світових лідерів вони висміюють їхню політику, а також власні соціально-суспільні проблеми. Як саме веселяться німці, чому це не тільки розвага, і чому, приміром, самі берлінці майже байдуже сприймають карнавальне свято?


«Fasching», «Fastnacht», «Fastnet» тобто карнавал – це вміння німців берегти традиції. Його початок припадає на четвер, який ще називають «брудним», і триває до наступної, «попільної», середи. Впродовж цього тижня – тижня дурнів, чи блазнів – відбуваються найбезглуздіші витівки, випивається неймовірна кількість міцних напоїв, а скільки усього з’їдається, то годі й казати!

Що більше люди блазнюють, веселяться чи «клеять дурня», то більше вони «карнавальні». І так – упродовж тижня. А вже у «попільну» середу католики ідуть до церкви, де священик, серед іншого, посипає прихожанам голову попелом у формі хреста або малює його на чолі. Це стародавня традиція, що символізує каяття, піст, стриманість. Адже останній день розваг – це початок Великоднього посту, що триває шість тижнів.

Висміювати політиків дозволено!

На карнавалах найперший персонаж – чорт: за маскою з посмішкою завжди ховається злий диявол. Крім того, у святковій ході беруть участь інші герої в масках, котрі і раніше, й тепер ототожнюються із… гріхами. Але центральною персоною під час карнавалу є дурень, блазень, такий собі Арлекін, озброєний дудками, тріщалками, дзвіночками. Йому дозволено говорити про все: бідність, брехню, ницість, лицемірство, підлабузництво – пороки, яких не позбавлена людина. Та найбільше перепадає сильним світу цього – конкретним лідерам держав, можновладцям і політикам.

Відбувається це так: у карнавальній процесії рухаються гігантські платформи, на яких установлено величезні карикатурні опудала-ляльки, котрі зображають впливових лідерів держав, популярних політиків. Торік дісталося Бараку Обамі, Володимиру Путіну, Ангелі Меркель. Темами тоді були французька трагедія і тероризм, захоплення Росією Криму, війна в Україні. Познущалися над Володимиром Путіним та його агресивною політикою: російського президента у Кельні зобразили у вигляді танка, котрий «прасує» Чечню, Молдову, Україну, Грузію. А також в образі культуриста з накачаним біцепсом «армія» та геть кволим – «економіка»…

А цього разу образ Путіна відразу в кількох різних ляльках, зокрема із рушницею в руках та ракетами.

Your browser doesn’t support HTML5

«Путін», «Меркель» та інші ляльки карнавалу в Кельні (відео)


Але левова частка знущань завжди припадає німецьким політикам, які недостатньо добре розв’язують соціально-суспільні проблеми. Швидше за все, так буде й цього разу. Як і з гумором, що теж не бідніє, та вигадливістю учасників карнавалу на новинки. Приміром, пастор Ґанс Мертер із міста Зюдштадт поблизу Кельна організував карнавал разом із мігрантами, які оселилися в його громаді.

«Наша група просто супер. Настрій чудовий. Вони – частина нашого життя. Ми змогли роздобути для них костюми і тепер культури злилися», – розповів пастор.

Усі святкують по-різному, але всім весело

Це – католицьке свято, тож його відзначають здебільшого там, де католицька церква має найбільше прихожан. «Твердинями» карнавалів у Німеччині є католицькі регіони – Рейнська область, Кельн, Майнц, Дюссельдорф, Бонн. Карнавал прямує через Швабію, Штуттґарт, до альпійських регіонів і північної Швейцарії. Тут трьохсотрічні традиції найбільше підтримують і розвивають. Але, приміром, у Берліні, тобто у північно-східній частині країни, про свято довідуються із новин, як і українці, а якщо ж і відзначають, то не так широко.

Найдивовижніше відбувається під час карнавальної ходи вулицями, коли на них висипають мільйони людей. Наприклад, у Кельні ця кількість сягає двох мільйонів осіб! Вони надягають блазенське, будь-яке чудернацьке або національне вбрання, маски і рушають веселитися. Апогею свято набуває у понеділок, перед початком посту.

План проти кельнського «Нового року»

Враховуючи недавні події в Німеччині, зокрема у Кельні, коли мігранти зчинили безлад під час святкування Нового року, правоохоронці вживають заходів, щоб не повторилось нічого подібного і під час цьогорічних карнавальних святкувань. Але навіть незважаючи на це, у Кельні першої карнавальної ночі було зафіксовано 22 сексуальних домагання, а поліція затримала 190 осіб.

Обер-бургомістр міста Ґенріетте Рекер повідомляє про безпрецедентні заходи безпеки на вулицях Кельна.

«Поведінка порушників неприйнятна, і тому ми очікуємо, що вони будуть переслідуватися. У майбутньому вживатимемо запобіжних заходів. Тоді жертвами стали дівчата, молоді жінки. Тож саме ця категорія має отримати більше захисту. Це означає, що вони мають отримати можливість святкувати, також і карнавал, але мають бути для цього краще підготовлені. Тож в інтернеті ми виставимо правила поведінки», – повідомила обер-бургомістр Кельна.

Нехай там що, але навіть такі неприємні спогади, здається, не завадять німцям «відірватися» під час карнавалу. Натягування каструль на голову замість шапок, убрання Бджілки Майї, бали-маскаради для дітей і дорослих, божевільні витівки, відрізування краваток у чоловіків, розкидання у натовпи тонн цукерок і конфетті, божевільні вчинки, виплескування невдоволення в опудала політиків – і ніхто не здивується, усім весело!