На Житомирській кондитерській фабриці затишшя: «тітушок» вигнали

Житомирська кондитерська фабрика «ЖЛ»

На підсилення місцевої поліції охороняти правопорядок поблизу Житомирської кондитерської фабрики приїхали поліцейські з Києва

Житомир – Впродовж 5 днів Житомирська кондитерська фабрика в облозі – працівники не могли потрапити на роботу, у виробничих приміщеннях безлад, обладнання зламане, на території невідомі молодики з кийками та арматурою. Усе це наслідок корпоративного конфлікту між інвесторами, які звинувачують один одного у рейдерстві.

Після кількох сутичок між ворогуючими сторонами, які сталися впродовж останніх днів, на підсилення житомирської поліції охороняти правопорядок приїхали поліцейські з Києва.

«Це додаткові сили, які залучені для охорони публічного порядку і недопущення ускладнень ситуації та силового розвитку подій. На територію вони не заходять, бо це територія приватного підприємства, де можуть знаходитися тільки ті, з ким укладений договір про його охорону», – повідомила речник ГУ Національної поліції у Житомирській області Алла Ващенко.

Загострення протистояння на кондитерській фабриці почалося ввечері 30 грудня. Президент ТДВ «ЖЛ» Ігор Бойко заявив про рейдерське захоплення підприємства та разом із частиною працівників забарикадувався в адміністративному приміщенні.

30 грудня юрист ТДВ «ЖЛ» Олександр Процюк розповів Радіо Свобода, що три сотні «тітушок» пізно ввечері вдерлися на територію фабрики і влаштували безлад у виробничих приміщеннях.

Журналісту Радіо Свобода так і не вдалося тоді отримати коментарів від представників «Дельта Кепітал С.А». Втім, вже 4 січня під час скайп-конференції Юрій Ліщинський повідомив, що на територію фабрики зайшли не «тітушки», а працівники Державної служби охорони (ДСО), з якими 12 грудня вони уклали договір.

«Я ніколи не знав, хто такі «тітушніки» і ніякого стосунку до цих «тітушників» не мав і не маю. Я від самого початку говорив: ми захоплювати фабрику не будемо. Якби я хотів захопити фабрику, я б зробив це у 2010 році. Але я боявся, що там можуть когось вбити, поранити, тому ми цього не зробили і тому ми всі ці 5 років боремося усіма легальними способами. Нами був підписаний контракт із Державною службою охорони і вони охороняють наше майно. Там можуть бути будь-які провокації. Ми домовлялися з цією охоронною компанією, щоб усі цехи закрили», – зазначив Ліщинський.

«Я готовий на детекторі брехні дати свідчення про те, чиї то були «тітушки» – мої чи мною проплачені. Усі ці запитання повинні мені поставити правоохоронні органи, а я їм дам відповідь під присягою. Думаю, таким чином буде покладений край цим розмовам», – додав партнер Ліщинського Аркадій Воловик.

«Я зустрічався з Геращенко. Він мене завів до начальника поліції – Деканоїдзе» – Ліщинський

Конфлікт між інвесторами Житомирської кондитерської фабрики триває вже понад 5 років. У 2010 співвласник фабрики «Житомирські ласощі» Юрій Ліщинський заявив про рейдерське захоплення підприємства і відсторонення від управління мажоритарного акціонера – швейцарської компанії «Дельта Кепітал С.А». Згодом ЗАТ «Житомирські ласощі» стало ТДВ «ЖЛ» і очолив його колишній партнер Ліщинського по бізнесу Ігор Бойко. Увесь цей час вони судяться між собою.

Під час скайп-конференції чоловік зазначив, що раніше мав розмову з Антоном Геращенком та Хатією Деканоїдзе. Остання запевнила його в тому, що швидко вирішить ситуацію, якщо матиме рішення суду.

«Бойко розуміє, що це його кінець, тому він йде на будь-які кроки, щоб врятуватися. Я зустрічався з Геращенко. Він мене за руку завів до начальника поліції – Хатії Деканоїдзе. Я їй розповів про те, що відбувалося протягом цих 5 років. Вона сказала, що для неї важливо мати рішення суду, мовляв, покладіть мені на стіл рішення суду і впродовж 4 годин я поверну вашу власність. Ми ще раз перевіримо, чи знає вона про те, що рішення суду вже є. Але я на 99% упевнений, що вона знає», – сказав Ліщинський.

23 грудня 2015 року Вищий адміністративний суд України підтвердив незаконність реєстраційних дій зі створення ТДВ «ЖЛ» і припинення ЗАТ «Житомирські ласощі» та відновив права власності іноземного інвестора «Дельта Кепітал С.А».

На думку Ліщинського, згідно з цим рішенням, яке набирає чинності у момент його проголошення, Ігор Бойко повинен був залишити підприємство.

Проте, станом на 21:00 4 січня 2016 року у Бойка заявили, що нині на фабриці все спокійно і вони наводять лад на підприємстві.

«На цей момент наводимо лад у приміщеннях: ремонтуємо вибиті вікна та двері, прибираємо сміття, налаштовуємо обладнання. П’ятий цех вже запустили в роботу, шостий готуємо до запуску в нічну зміну. «Тітушок» вигнали працівники фабрики без допомоги поліції. На території залишилися тільки працівники кондитерської та ДСО, з якою уклав договір Ліщинський. Мені невідомо, що роблять тут представники ДСО, бо вони охороняють майно ЗАТ «Житомирські ласощі», якого за цією адресою просто немає», – заявила генеральний директор ТДВ «ЖЛ» Тетяна Горобець.

З усього видно, що обидва інвестори налаштовані рішуче і відступати не збираються.