Сімферополь передноворічний (фотогалерея)

Найнеобхідніший атрибут свята – це новорічна ялинка.

Задоволення це зараз не дешеве – чи то ялинка жива, чи штучна.

Ціни на живу починаються від 400 рублів за метр і інколи, як кажуть, досягають 800 рублів.

Ближче до 31 грудня точок продажу з'явилося більше, але ціни поки не знизились. У цій точці пропонували по 500 і по 750 рублів за метр. Сосна майже скрізь російська, має жовтуватий відтінок. Кримську зустріти не пощастило, але, кажуть, є.

Штучну на ринку пропонують від 350 до 6300 рублів. У супермаркетах є й по 15-20 тисяч рублів.

Також народ скуповує продукти до новорічного столу. Крім мандарин і шампанського потрібно ще багато всього. М'ясо, овочі, солодощі... Люди скаржаться, що все подорожчало в порівнянні з минулим роком, а зарплати залишились старими.

А свята хочеться. І хочеться, щоб усе було яскраво, «красиво й дорого». Але буде так як буде.

Сумні очі, нехай навіть одягнених у новорічну мішуру осликів, повертають до реальності.

«Сувеніри цього року не беруть активно. Продажі менше торішніх, які були досить кризовими, і менше 2013 і 2012 років, коли вони були досить активними. Раніше майже протягом усього грудня доводилося наймати додаткових продавців. Цього року й самі не напружуємося», – розповідає власник однієї із сувенірних крамниць. «Втрачено джерела сировини й комплектуючих у Одесі й Харкові. У П'ятигорську зовсім інший набір і постачальники значно дорожчі, люди купують менше. Більш-менш активна торгівля почалась не раніше ніж за 10 днів до Нового року».

Хоча в сувенірному асортименті з'явилось багато «російського товару», матрьошок, «гжелі» і т.п., люди воліють купувати в подарунок щось більш практичне, потрібніше. Наприклад, одяг.
«Я поїхала до торгового центру й купила в подарунок светри, рукавички, шарфи. Розумію, що це не те, що діти хотіли б побачити під ялинкою, але іншого виходу у мене немає. На зарплату в 12000 не розженешся», – говорить жителька столиці Олена.

Володимир Володимирович суворо дивиться з вітрини, прикрашеної сніжинками. Жінки, що проходи повз і обговорювали дорожнечу м'яса, раптом замовкають.

А бабусі все так само просять подати «на хлібець», не забуваючи при цьому привітати перехожих «із прийдешнім».

2016-й за китайським календарем – рік мавпи. Мавп можна зустріти не тільки в сувенірних крамницях.

Генератор цього року є обов'язковим атрибутом, у деяких випадках навіть новорічної вітрини магазинів.
«Сподіватись на обіцянки влади, що світло відключати тепер не будуть, принаймні наївно», – кажуть власники.

Деякі власники автомобілів подбали і про ілюмінації своїх «чотириколісних друзів» і тепер вони схожі на новорічну ялинку.