Аграрії: будемо перекривати дороги, допоки влада не почує

Введення в дію нового податкового законодавства призведе до зростання цін на сільгосппродукцію у декілька разів – фермери

Проти оновленого Податкового кодексу повстали аграрії. По всій країні фермери вийшли зі страйком на великі траси. Аграрії частково перекрили рух на магістралях міжміського сполучення в Запорізькій, Херсонській, Чернігівській, Черкаській, Київській, Вінницькій та інших областях. Страйкарі вимагають, щоб президент наклав вето на Закон про внесення змін до Податкового кодексу, посилаючись на те, що нові податкові вимоги знищать їхні господарства. Влада наголошує, що головними пріоритетами все ж таки залишаються оборона країни, зарплата бюджетників та пенсії. Тому сільським господарствам необхідно поставитися із розумінням до наповнення бюджету країни, як вважають деякі парламентарі. Переглядати, як його охрестили, «бюджет виживання» планують у лютому.


За твердженням координаторів страйку, на автошляхи вийшли більше ніж 10 тисяч аграріїв. Мітинги під Верховною Радою не дали бажаного результату, каже Андрій Дикун, голова Всеукраїнської аграрної ради. Страйкарі ходять по колу на переходах, чим стримують автомобільний рух. Проте швидкі, військові машини, авто із дітьми та автобуси пропускають, зазначив Дикун.

«Це попереджувальна акція. Це ми так спонтанно, за декілька днів, зорганізувалися, щоб показати, що таке ми терпіти не будемо. Це просто витирання ніг об нашу Конституцію, наші права. Ми втратимо національні продукти харчування, перетворимо Україну на один великий колгосп для якогось чергового олігарха, от і все», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода Андрій Дикун, координатор страйку.

Люди і правоохоронці нас розуміють – фермер

Фермери обурюються, що їхні інтереси при ухваленні бюджету не були враховані. Попри пікетування Верховної Ради, їм не вдалося сісти за стіл переговорів із законотворцями та урядовцями. Перекривати дороги аграрії готові доти, допоки влада їх не почує, повідомляє хмельницький аграрій Сергій Іващук. Також він розповів, що люди ставляться із розумінням до акції протесту, так само, як і місцеві правоохоронці, які не застосовують силу до страйкарів.

«Наші виробники ставляться завідомо в нерівні умови з європейськими виробниками. А ми з 1 січня вступаємо в зону вільної торгівлі, тобто у відкритий забіг з ними. В них є 500 євро, в нас немає нічого. Це призведе до знищення села. На 80-90 відсотків підвищується єдиний податок на землю і пальне на 15 відсотків – вводиться акциз», – пояснює Сергій Іващук, керівник середнього сільськогосподарського підприємства «Перлина Поділля».

Основне обурення в аграріїв викликало скасування спецрежиму сплати ПДВ, тобто пільг більше немає. До цього закону весь податок на додану вартість залишався на спеціальних рахунках сільгосппідприємств. Тепер аграрії мають віддавати частину нарахованого податку до бюджету – і розмір залежить від виду діяльності: рослинництво – 85%, свинарство і птахівництво – 50%, скотарство – 20%. Для експортерів передбачено відшкодування ПДВ, але першочергово його отримуватимуть крупні підприємства.

Бюджет не подобається нікому – депутат

Бюджет є компромісним, наголошує народний депутат від «Блоку Порошенка» Андрій Шинькович, тобто не подобається нікому. З однією частиною погодився парламент, з іншою – уряд. У лютому його планують переглядати. Парламентар наголошує, що саме аграрії є найбільш потужним джерелом для наповнення бюджету і пов’язує виникнення страйків із небажанням підприємців втрачати прибутки.

Будемо переглядати бюджет в лютому місяці і будемо пропонувати інші стимулюючі фактори для розвитку аграрного сектору
Андрій Шинькович

«Ми зробили, на нашу думку, справедливу диференціацію. Далі будемо переглядати бюджет в лютому місяці і будемо пропонувати інші стимулюючі фактори для розвитку аграрного сектору. Ми суттєво зменшили єдиний соціальний внесок, майже в два рази. Це означає, що сьогодні вигідно наймати працівника. Це цілісний гармонійний документ, який просто необхідно зрозуміти. Якщо ми на армію не дамо 113 мільярдів, то ми можемо всіх позбавити ПДВ, не платіть, будь ласка, йдіть і захищайте свої села. Виходить так – захищайте свої землі, які обробляєте і на яких заробляєте», – каже депутат Шинькович.

Аграрії мають намір продовжувати страйк на дорогах, щоб привернути увагу президента і добитися ветування закону. На їхню думку, введення в дію нового податкового законодавства призведе до зростання цін на сільгосппродукцію у декілька разів. Вони готові наповнювати бюджет, проте ухвалені парламентом нові вимоги вважають, як зазначив фермер із Хмельниччини, вбивчими для господарств.


На цю ж тему:

28.12.2015
Податковий кодекс: тиск послабили, але чи є це ліберальною реформою?

Важливо не тільки знижувати податки, важливо, як це робити – економіст далі