Для виходу на європейський ринок процес розмитнення треба скоротити – Річардс

(©Shutterstock)

«Кожен день затримки вантажу на митниці збільшує витрати десь на 4,5 відсотки»

Вихід на ринок ЄС для України зумовлює необхідність реформування українських митниць, заявляють експерти. Зміни зокрема мають торкнутися тривалості розмитнення. У Державній фіскальній службі запевняють, що для реформування вже роблять необхідні кроки, але підприємці зазначають, що досі стикаються з проблемами при розмитненні вантажу.

Your browser doesn’t support HTML5

Для виходу на європейський ринок процес розмитнення треба скоротити – Річардс

Вже з 1 січня Україна вводить в дію всесторонню угоду про сприяння в торгівлі, говорить старший радник британського закупівельного агентства Crown Agents Пол Річардс. Завдяки цій угоді для України розширюються можливості щодо виходу на 500-мільйонний ринок ЄС і в цьому аспекті реформування митниці дуже важливе, зауважує Річардс.

Якщо ви зможете торгувати в Європейському союзі – ви зможете торгувати по всьому світу. Процеси митного оформлення мають бути скорочені
Пол Річардс

«Правила ЄС дуже складні і всі це розуміють. Але якщо ви зможете торгувати в Європейському союзі – ви зможете торгувати по всьому світу. Саме тут я бачу роль митниці – допомогти бізнесові у цьому питанні. Процеси митного оформлення мають бути скорочені, треба скоротити перелік необхідних документів та час на митну очистку. За експертними оцінками, кожен день затримки вантажу збільшує витрати десь на 4,5 відсотка», – говорить Річардс.

Юлія Марушевська

На Одеській митниці вже створили проект її реформування, розповідає начальник Одеської митниці Державної фіскальної служби України Юлія Марушевська. Тут збираються організувати відкритий митний простір – новий термінал, митний сервіс та контроль відбуватимуться за принципом єдиного вікна. Заплановано зменшити час оформлення вантажів, який би тривав від 15 хвилин до 1 години. Незабаром за результатами прозорого відбору та спеціальної підготовки до роботи мають приступити 130 нових митних інспекторів. Передбачається також, що більшість товарів у новому терміналі проходитимуть митне оформлення за ціною, вказаною в контракті.

Найкраща політика, це коли сам імпортер, сам бізнес говорить про те, з якої ціни мають сплачуватися податки, і яка ціна контракту
Юлія Марушевська

«Найкраща політика, на нашу думку, це коли сам імпортер, сам бізнес говорить про те, з якої ціни мають сплачуватися податки, і яка ціна контракту, і відповідно до цього вже знімати мито. Ми шукаємо імпортерів, яким ми можемо довіряти. На самому початку нашої роботи ми запропонували список із 30 країн, який потім буде розширюватися. Ті товари, у яких є сертифікат походження з цих країн, можуть і повинні проходити митне оформлення за ціною, що вказана в контракті. Це країни ЄС, США, Канада, Нова Зеландія, Австралія», – говорить Марушевська.

Одеський порт. Серпень 2015 року

Регулярно виникають проблеми у багатьох суб’єктів нинішньої економічної діяльності, які не потрапляють під гриф 30 країн, під гриф великих платників податків
Галина Вдовіна

Така ініціатива може бути згубною для українського бізнесу, вважає голова підкомітету з питань вартості та класифікації Громадської ради при Державній фіскальної службі України та бізнесмен Галина Вдовіна. Є таке поняття, як рекомендована ціна в митній базі. Якщо компанія імпортує вантаж з інших країн, що виробляють дешеву продукцію (особливо з Китаю), виникають труднощі з розмитненням. Сама Вдовіна як бізнесмен теж зіткнулась з цією проблемою. Через низьку ціну вантаж її компанії стоїть в Одесі на митниці уже тиждень.

«Якщо ваша ціна нижча, ніж ціна, рекомендована в базі, вам буде дуже складно оформитися. У нас регулярно виникають ці проблеми, і не лише у нас, вони виникають у багатьох суб’єктів нинішньої економічної діяльності, які не потрапляють під гриф цих 30 країн, під гриф великих платників податків. І нам доводиться кожного разу відстоювати своє право на працю, свій вантаж і робочі місця тих людей, які працюють у наших компаніях», – говорить Вдовіна.

Роман Насіров

Реформування Державної фіскальної служби (ДФС) проходить і на загальнодержавному рівні. Раніше голова ДФС Роман Насіров повідомляв про звільнення 42 відсотків керівного складу центрального апарату та 15 відсотків керівників в областях. Він також обіцяв, що з нового року ДФС істотно оновиться.