Держсекретар США їде до Москви говорити про Україну й Сирію

Джон Керрі

Особливих сподівань на зміну позиції Москви щодо врегулювання в Україні немає

Державний секретар США Джон Керрі прибуває у вівторок із візитом до Москви, щоб зустрітися і зі своїм колегою, міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, і з президентом Володимиром Путіним. Головною з двох тем розмов називають урегулювання в Сирії. Другою буде Україна.

Your browser doesn’t support HTML5

Держсекретар США їде до Москви говорити про Україну й Сирію

Державний секретар США Джон Керрі в перебігу зустрічей у Москві обговорить «нинішні зусилля з метою досягти політичного переходу в Сирії і пов’язані з цим зусилля з метою підірвати і знищити угруповання «Ісламська держава», повідомили напередодні візиту в Держдепартаменті.

Можна очікувати, що в Москві держсекретар наголосить на необхідності повного виконання мінських домовленостей в Україні
Джон Кербі

«Також можна очікувати, що в Москві держсекретар наголосить на необхідності повного виконання мінських домовленостей в Україні, які є найкращим вирішенням не тільки для деескалації напруженості, а й для дотримання територіальної цілісності і суверенітету України (на Донбасі – ред.)», – сказав у понеділок речник Державного департаменту Джон Кербі.

Головною темою московських зустрічей очільника американської дипломатії має стати врегулювання в Сирії. Перед самим візитом до Москви, в понеділок увечері Джон Керрі, який перебував у Парижі і вже провів там низку переговорів на сирійські теми, розмовляв про це телефоном із Сергієм Лавровим, повідомили в МЗС Росії.

І в західних оглядачів, і в посадовців Держдепартаменту США є сподівання, що позиція Москви щодо її воєнної й дипломатичної підтримки режиму президента Сирії Башара аль-Асада все-таки може змінитися.

Особливих сподівань на зміну позиції Москви щодо України немає

Та на тлі такого серйозного міжнародного виклику, як становище в Сирії, другою темою цих зустрічей буде саме Україна. І, на відміну від сирійської теми, щодо зміни позиції стосовно України таких сподівань практично немає.

З боку Москви видно бажання використати конфлікт на сході України, який Росія продовжує забезпечувати озброєнням, боєприпасами, командуванням, як засіб тиску на уряд у Києві
Стівен Пайфер

Колишній посол США в Україні, а нині директор проекту «Ініціатива контролю за озброєннями і непоширення ядерної зброї» дослідницького центру «Інститут Брукінґза» у США Стівен Пайфер в інтерв’ю Радіо Свобода теж висловив таку думку.

«Мої сподівання скромні, бо ще не ясно, чи Росія, чи Кремль ухвалили принципове рішення виконати мінські домовленості і насправді підтримати мир на сході України. Наразі, гадаю, з боку Москви видно бажання використати конфлікт на сході України, який Росія продовжує забезпечувати озброєнням, боєприпасами, командуванням, як засіб тиску на уряд у Києві, щоб відволікати і дестабілізувати його. І, на жаль, я не думаю, щоб була видна зміна політики Росії», – вважає Пайфер.

США твердо вимагають від Росії виконати «Мінськ»

Сполучені Штати Америки, які є одним із найбільших прихильників України в її протистоянні агресії Росії, постійно нагадують, що не визнають спроби анексії Москвою українського Криму й вимагають припинити окупацію півострова, а щодо Донбасу домагаються від Росії виконати її зобов’язання за мінськими домовленостями про врегулювання в частині сходу України. Джон Керрі знову говорив про це на початку місяця після того, як наприкінці листопада на цьому ж наголошував у розмові з Володимиром Путіним і президент США Барак Обама.

Якщо Москва хоче позбутися санкцій, то досягти цього легко: виконайте «Мінськ» – і можете цього досягти
Джон Керрі

«Якщо Москва хоче позбутися санкцій, то досягти цього легко: треба тільки виконати зроблені обіцянки. Виконайте «Мінськ» – і можете цього досягти», – сказав держсекретар, маючи на увазі санкції, накладені на Росію через втручання на Донбасі. Санкції ж, запроваджені через окупацію Криму, мають свої умови для скасування: повернення півострова під контроль України.

Росія заявляє, що вимагає від Заходу «вчинити тиск на Київ», який, за її твердженнями, не виконує мінських угод. Та на Заході, і зокрема у США, дотримуються іншої думки – що Київ робить усе від нього залежне, щоб виконати ці домовленості, а постійно порушують їх натомість саме Росія й підтримувані нею сепаратисти.