У Криму не припиняються політичні репресії – правозахисники

Your browser doesn’t support HTML5

Кримські переселенці засудили Росію за порушення прав людини (відео)

«Найбільш грубі порушення прав з боку російської влади Криму – це арешти людей за політичними мотивами»

Київ – За минулий рік репресії щодо інакодумців у Криму не лише не припинились, але і посилились, кажуть правозахисники і міжнародні організації. Найбільш грубим порушенням громадянських прав з боку російської влади Криму, додають вони, є арешти людей за політичними мотивами.

Для кримського журналіста і колишнього редактора телеканалу ATR Романа Спиридонова 10 грудня, Міжнародний день прав людини, почався з обшука його домівки співробітниками ФСБ і поліцейськими. Несподівано для власника квартири силовики знайшли у нього інструкцію з виготовлення вибухівки.​

У Спиридонова в кухні знайшли роздруковану інструкцію з виготовлення вибухового пристрою. Роман стверджує, що це не його
Джеміль Темішев

«Провели обшук, вилучили планшет, обшук провели у нього вдома і у його батьків. І найпікантніша ситуація – те, що у нього в кухні на холодильнику знайшли папку з роздрукованою інструкцією, докладною, з виготовлення вибухового пристрою. Роман стверджує, що це не його», – розповів кореспонденту «Крим.Реалії» адвокат Спиридонова Джеміль Темішев.

Після обшуку журналіста викликали на допит до кримського управління російської Федеральної служби безпеки.

За словами його адвоката, обшук у будинку Спиридонова провели у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи проти власника телеканалу ATR та ініціатора блокади Криму Ленура Іслямова. За день до цього співробітники ФСБ прийшли з обшуком у будинок до Ельзари Іслямової – екс-гендиректора ATR.

10 грудня переселенці з Криму в Києві влаштували мітинг біля посольства Російської Федерації в Україні, яку вони назвали «Російський світ – територія безправ'я». В акції взяли участь кілька десятків людей. Вони тримали в руках українські та кримськотатарські прапори, а також плакати з гаслами «Свободу політв'язням», «Стоп геноциду кримських татар», «Ні репресіям, обшукам, арештам» тощо.

Еміне Джеппар і Різа Шевкієв, Київ, 10 грудня 2015 року

«На території Криму утискають права громадян України, утискають права цілого народу – кримськотатарського народу», – сказав один з організаторів акції, член Меджлісу Ескендер Барієв.

Ескендер Барієв, Київ, 10 грудня 2015 року

13 політв'язнів

На думку українських правозахисників, найбільш грубим порушенням громадянських прав з боку російської влади Криму – це арешти людей за політичними мотивами. Як повідомила на прес-конференції в Києві активістка «Центру громадянських свобод»​ Марія Лисенко, зараз у Росії і на півострові ув'язнені 13 кримчан.

​«У справі «26 лютого» в СІЗО перебувають Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов. У «справі Хізб ут-Тахрір» четверо людей перебувають у місцях несвободи. Це Рустан Зейтуллаєв, Нурі Примов, Рустем Ваят, Ферат Сайтуллаєв. І є окрема справа Юрія Ільченка, який також зараз перебуває в СІЗО», – сказала активістка.

Вона уточнила, що фігурантам «справи 26 лютого» інкримінують організацію і участь у масових заворушеннях. Російські силовики намагаються притягнути їх до відповідальності за те, що 26 лютого 2014 року, ще до «приєднання» Криму до Росії, вони брали участь у мітингу за територіальну цілість України біля кримського парламенту.

Лисенко уточнила, що незгодних на півострові звинувачуют у діях, які не лише здійснювалися до «референдуму», а й відбувалися за межами півострова. Зокрема, учасника Євромайдану Олександра Костенка засудили до чотирьох років в'язниці за те, що він нібито наніс тілесні ушкодження бійцеві спецпідрозділу «Беркут» у Києві в лютому 2014 року.

Крім перерахованих вище кримчан, у місцях несвободи перебувають ще четверо учасників протестів проти військового вторгнення Росії на півострів – це Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, яких засудили за створення терористичного угруповання.

150 допитів і 100 обшуків

За даними «Центру громадянських свобод», з березня 2015 року на території Криму щодо осіб, незгодних із діями російської влади, провели не менше 150 допитів, 100 обшуків і затримань, більше 70 судових засідань. Із них 30 відбулись протягом останніх трьох місяців.

«Ми бачимо, що фактично кожен день використовується і посилюється ця репресивна машина, яка намагається придушити будь-яке інакомислення на території Криму», – сказала Марія Лисенко.

У 12-й доповіді моніторингової місії ООН з дотримання прав людини в Україні також мовиться про те, що жителі півострова, як і раніше, страждають від широкого утискання їхніх прав через обмеження правової бази Російської Федерації.

«Місія спостерігачів ООН з прав людини в Україні продовжує отримувати повідомлення про порушення права на життя, свободу, безпеку і фізичну недоторканність і справедливий судовий розгляд, а також права на свободу вираження поглядів і мирних зібрань», – ідеться в доповіді.

Також у документі зазначають, що права людини відносно кримчан порушує і українська сторона. Спостерігачі ООН стверджують, що торговельна блокада Криму, організована українськими активістами, призвела до порушень прав людини, на які належним чином не відреагували співробітники правоохоронних органів.

Цікаво, що на порушення з боку російських силовиків скаржаться не лише проукраїнськи налаштовані кримчани, але й палкі прихильники Росії. Юрист Вадим Мордашов заявив про утискання прав його соратників по проросійському руху Валерія Подьячого і Семена Клюєва. Ще 2011 року український суд засудив їх до трьох років позбавлення волі за посягання на територіальну цілісність України.

«Через українську судимість за «сепаратизм» Валерій Подьячий з нового року буде звільнений зі своєї нинішньої роботи. Він працює викладачем Академії біоресурсів і природокористування «Кримського федерального університету», однак не був переобраний на цю посаду тому, що він «кримінальник», а до педагогічної діяльності не допускаються особи, які мають або мали судимість. При цьому ніхто з кримських можновладців не простягнув руку допомоги «патріоту», що залишився на вулиці без шматка хліба і засобів до існування», – обурився Мордашов.

Він вважає, що випадок з Подьячьм – порушення його прав, і неповага до «борців за російський Крим».

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»