Запропонована стратегія ЄС щодо сусідів недостатня, бо не стримує агресії Росії – євродепутати

(©Shutterstock)

Нова стратегія допоможе Україні вступити до Європейського союзу – Пленкович

Брюссель – На кордонах Європейської співдружності є з десяток збройних конфліктів. Нечувана міграція й експортований тероризм вносять у життя цих процвітаючих країн свої корективи. Також не вселяє великих надій ні енергетична безпека, ні безробіття. Саме тому в Брюсселі намагаються створити стратегію розвитку та стабілізації держав-сусідів, яка б прийшла на зміну застарілій політиці сусідства. Однак, оприлюднені у середу в Європарламенті нові підходи ЄС до сусідів, на думку деяких євродепутатів, мають низку значних недоліків, зокрема, не враховують небезпеки, що несе Росія.

Your browser doesn’t support HTML5

Запропонована стратегія ЄС щодо сусідів недостатня, бо не стримує агресії Росії – євродепутати

Тероризм, війни та збройні конфлікти на кордонах ЄС, міграція, енергетична безпека – ці та інші речі змушують Брюссель переглянути свою політику щодо сусідів. Цю нову філософію та нові інструменти відносин із найближчими до співдружності державами, керівник європейської дипломатичної служби Федеріка Моґеріні розділяє на 5 пунктів. З-поміж них, з’явилися нові елементи: радикалізм, міграція та партнерські відносини з так званими «сусідами сусідів», зокрема, з Росією.

Федеріка Моґеріні

«По-перше, у фокусі має бути економічний розвиток та робочі місця, особливо, для молоді як на сході, так і на півдні, – пояснює Моґеріні. – По-друге, енергетична співпраця, що має бути корисною для ЄС та сусідів. По-третє, безпека. Нині очевидно, що слід допомагати державам будувати міцні суспільства, що можуть протистояти внутрішнім та зовнішнім загрозам. Зокрема, у попередженні конфліктів та реформ у безпековому секторі».

При цьому, каже Моґеріні, коли ми всі зосереджені на півдні, не можна забувати й про схід, зокрема Україну.

Європейська політика сусідства загрози з Росії не боїться?

Однак саме ця пам’ять викликає сумнів у деяких євродепутатів, яким презентували плани нової політики сусідства. Як зауважує румунський європарламентар Віктор Боштінару, у цьому новому підході не враховується важливий елемент: агресивна діяльність Росії як щодо сусідів, так і щодо Заходу загалом.

Росія наразі є прямою загрозою центральним та східним країнам Європи, а ця політика ніде не згадує про необхідність бути готовими дати відповідь
Віктор Боштінару

«Росія наразі є прямою загрозою центральним та східним країнам Європи, а ця політика ніде не згадує про необхідність бути готовими дати відповідь чи якісь елементи стримування цієї агресії, – застерігає європарламентар. – Мова йде про створення системи оборони ЄС, яка б доповнювала НАТО. Тож ця стратегія недостатня і не дає відповіді на пряму загрозу, яку ми наразі маємо».

Яцек Саріуш-Вольський

Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський додає, що хоча у цій політиці ніби й далі дотримуються принципу «більше реформ – більше допомоги з боку ЄС», досвід відносин із Україною свідчить, що співдружність його або не завжди дотримується, або ж має щодо цього подвійні стандарти. До того ж, каже він, нова політика нічого не пропонує щодо держави, яка її відкрито саботує, тобто про «сусіда сусідів» – Росію.

Нова стратегія – це допомога Україні вступити до ЄС – Пленкович

Андрей Пленкович

Тим часом, Андрей Пленкович, хорватський європарламентар та голова міжпарламентського комітету Україна-ЄС, позитивно оцінює нову політичну стратегію, оприлюднену нині Єврокомісією, і каже, що вона допоможе зближенню ЄС з Україною.

Цей документ підкреслює індивідуальний підхід до України, гнучкість, її заслуги та європейський вибір
Андрей Пленкович

«Цей документ підкреслює індивідуальний підхід до України, гнучкість, її заслуги та європейський вибір. До того ж, Угода про асоціацію, фінансова підтримка, секторальна співпраця, контакти між людьми – все це є частиною цієї оновленої політики сусідства», – вважає він.

На думку Пленковича, стратегія, яка останніми роками в ЄС зазнала глибинної ревізії, допоможе Україні збудувати стабільне та правове суспільство, а також підготує її до майбутнього приєднання до блоку європейських держав.