Під час Майдану «тітушки» діяли як загін міліції – ГПУ

Протистояння на вулиці Грушевського у Києві. 19 січня 2014 року. Ілюстраційне фото

«Тітушкам» видали понад 400 одиниць вогнепальної зброї і близько 90 тисяч набоїв»

Київ – Під час подій Майдану тітушки діяли пліч-о-пліч із «Беркутом» як ще один загін міліції – зі зброєю та спецзасобами, їх координував екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко та його оточення. Про це, продовжуючи звітувати щодо проміжних результатів майже дворічного слідства, заявили представники української Генпрокуратури. За їхніми словами, доля кількох сотень автоматів, виданих тітушкам, правоохоронцям наразі невідома, значна частина підозрюваних у викраденнях, побиттях та вбивствах активістів переховується у Росії.

Your browser doesn’t support HTML5

Під час Майдану «тітушки» діяли як загін міліції – ГПУ

Близько мільйона гривень із бюджету витратив режим Януковича на світлошумові гранати, димові шашки та інші спецзасоби, які застосовувались до протестувальників на Майдані. Про це розповів керівник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, підбиваючи підсумки другого року розслідувань тих подій. За його словами, слідство встановило, що колишній очільник МВС Віталій Захарченко та його оточення за вказівкою президента координувало і фінансувало загони тітушок, яких разом із «Беркутом» використовували для «брудної роботи».

Була велика кількість осіб із Харкова, такого угруповання як «Оплот» під керівництвом Жиліна. Були «тітушки» із міст Києва, Житомира, Білої Церкви, Ніжина
Сергій Горбатюк

«Була велика кількість осіб із Харкова, такого угруповання як «Оплот» під керівництвом Жиліна. Це були «тітушки» із міст Києва, Житомира, Білої Церкви, Ніжина та інших регіонів України», – говорить Горбатюк.

Генеральна прокуратура заявила, що «тітушкам» видали понад 400 одиниць вогнепальної зброї і близько 90 тисяч патронів.

Доля 408 автоматів із відомчих складів наразі невідома, зауважує Сергій Тіхонов, заступник начальника департаменту карного розшуку Національної поліції.

За час розслідування нам вдалося знайти та вилучити шість таких автоматів у представників злочинних груп. Два з них – у тих осіб, яким висловлено підозру у вбивстві Веремія
Сергій Тіхонов

«За час розслідування нам вдалося знайти та вилучити шість таких автоматів у представників злочинних груп. Два з них, у тому числі, – у тих осіб, яким висловлено підозру у вбивстві Веремія (журналіст газети «Вести» В’ячеслав Веремій, який загинув від вогнепального поранення вночі 19 лютого минулого року в Києві – ред.)», – повідомив він.

ГПУ обурилась діями суду, що відправляє «беркутівців» під домашній арешт

Напередодні Адміністративний суд Києва змінив запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт колишньому командиру львівського «Беркуту» Ростиславові Пацеляку, якого підозрюють у насильницькому розгоні мирної акції у лютому 2014-го, внаслідок чого троє людей загинуло. Представник Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк назвав такі дії суду саботажем розслідування і навів приклад втечі із-під домашнього арешту екс-командира роти «Беркуту» Дмитра Садовника.

Найгірше те, що ми і реагувати не можемо, бо рішення апеляційної інстанції остаточне і оскарженню не підлягає
Сергій Горбатюк

«Вчора на судовому засіданні мотивацію не було оголошено, тільки оголошено резолютивну частину: не можемо навіть оцінити, а що саме призвело до такого рішення, – каже Горбатюк. – Найгірше те, що ми і реагувати не можемо, бо рішення апеляційної інстанції остаточне і оскарженню не підлягає».

Дійсно, у порівнянні з часами, коли відбувався Майдан, значно більше людей відпускають під домашній арешт замість тримання під вартою, зауважує Валерія Рибак, координатор групи громадського спостереження «Озон», яка моніторить громадські акції та судові засідання. Водночас, за її словами, адвокати постраждалих під час Майдану нарікають на брак слідчих дій у вже відкритих провадженнях і відмову відкривати нові.

Велика проблема, що ці судові процеси не об’єднуються. Кожен розглядається окремо
Валерія Рибак

«Велика проблема, що ці судові процеси не об’єднуються. Кожен розглядається окремо. Тому і є можливими такі моменти, коли люди зникають фактично під час розгляду», – зауважує активістка.

Значна частина підозрюваних (зокрема, як раніше повідомлялося, лідер харківського «Оплоту» Євген Жилін) переховуються у Росії, домовитися про екстрадицію донині не вдається. Водночас, за словами Сергія Горбатюка, Інтерпол відмовляється оголошувати у міжнародний розшук частину підозрюваних у причетності до злочинів на Майдані, вбачаючи там політичне переслідування.

Загалом сьогодні правоохоронці розслідують понад дві тисячі злочинів, скоєних під час Майдану.