«Якщо не подобається хтось із ЦВК – звільняйте, звільняйте невідкладно» – Охендовський

Голосування на одній із виборчих дільниць у Києві. 25 жовтня 2015 року

ЦВК має оголосити результати виборів міських, селищних та сільських голів. Її члени заявляють про тиск

Згідно з законом про місцеві вибори, 30 жовтня сільські, селищні і міські територіальні виборчі комісії на підставі складених ними протоколів повинні ухвалити рішення про обрання сільського, селищного, міського голови або про проведення повторного голосування чи визнання виборів такими, що не відбулися. У свою чергу підсумки виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад повинні бути встановлені в багатомандатних округах до 4 листопада.

Бути спокійними у тому, що вони обійматимуть посади міських, селищних чи сільських голів на цей час можуть 6 тисяч кандидатів. Такі дані наразі розмістила ЦВК. При чому досі невідомі прізвища трохи менше від 4 тисяч переможців. Згідно з законом про місцеві вибори, усі міські, селищні та сільські голови (а їх понад 10 тисяч) повинні стати відомі українцям на 5-й день після голосування, який цього року припав на 30 жовтня.

Михайло Охендовський

«Ми очікуємо, що жодна територіальна виборча комісія не допустить бездіяльності, будемо уважно стежити за ухваленням відповідних рішень. В разі необхідності і в межах своїх повноважень ЦВК буде втручатися в окремих випадках», – сказав голова ЦВК Михайло Охендовський.

Попередні результати

Що ж до результатів, про які вже можна впевнено говорити, то в Павлограді другий тур таки відбудеться між бійцем АТО, висуванцем партії «Укроп» Євгеном Тереховим та Анатолієм Вершиною, що висувався від «Опозиційного блоку». На мерське крісло в Івано-Франківську будуть претендувати представник «Блоку Петра Порошенка – Солідарність» Ігор Насалик та свободівець Руслан Марцінків. У Львові голосуватимуть або за чинного мера Андрія Садового, або за свободівця Руслана Кошулинського. У другий тур виборів міського голови Хмельницького вийшли кандидат від ВО «Свобода» Олександр Симчишин та самовисуванець Костянтин Чернилевський. У Сумах ­– кандидат він «Батьківщини» Олександр Лисенко змагатиметься з кандидатом від «Волі народу» Анатолієм Єпіфановим.

Нарешті порахували результати волевиявлення киян. За результатами обробки 100% протоколів із виборів міського голови Києва, у другий тур виходять чинний мер Віталій Кличко та народний депутат Борислав Береза.

Найгарячішим другий тур, за прогнозами експертів, буде у Дніпропетровську, де на виборах міського голови змагатимуться представники двох великих конкуруючих фінансово-промислових груп: представник «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул та представник «Укропу» Борис Філатов. Останній, до слова, вже встиг публічно запропонувати демократичним силам підписати меморандум про об’єднання в Дніпропетровську.

Борис Філатов

«35% виборців Дніпропетровська проголосувало за мене, в той час як наші політичні союзники з демократичних партій на цих доленосних для країни виборах фактично отримали сукупно 10% відсотків голосів. Тому я закликаю наших політичних союзників у другому турі виборів мера Дніпропетровська об’єднати зусилля і простягаю їм руку. Давайте об’єднуватися не навколо Філатова, а навколо програмних, світоглядних речей», – сказав Борис Філатов у ефірі одного з політичних шоу.

А от в Одесі чинним мером наразі таки залишиться Геннадій Труханов. Одеський окружний апеляційний суд у ніч на 30 жовтня відхилив позов кандидата на посаду міського голови Одеси Олександра Боровика до Суворовської районної виборчої комісії про перерахунок голосів.

Їм потрібно було 5 тисяч голосів, щоб перемогти у першому турі і вони намагаються захистити фальсифікацію, яку зробили
Олександр Боровик

«Тут була спроба сфальсифікувати вибори. Їм потрібно було 5 тисяч голосів, щоб перемогти у першому турі і вони намагаються захистити ту фальсифікацію, яку зробили», – обурювався кандидат від «БПП» Олександр Боровик, додавши, що його боротьба ще не завершена – він готує наступні позови.

Тим часом вибори на Закарпатті відбулись спокійно. Впевнену перемогу на посаду мера Мукачева здобув син народного депутата Віктора Балоги – 27-річний Андрій Балога.

Досі невідомо, чи матиме мера Новомосковськ на Дніпропетровщині. Там територіальна виборча комісія не може зібратися вже третю добу поспіль, адже 10 із 18 членів одночасно захворіли. П’яту добу намагається підбити результати комісія і в Кіровограді.

Втім, розгортаються баталії не лише у великих містах, а й у селах. Так, у селі Саливонки, що на Київщині, громада вийшла на мітинг на знак незгоди з переобранням головою селищної ради Володимира Басилкевича. Розлючені селяни підпалили шини та викликали представників ЗМІ, щоб засвідчити свої вимогу до влади призначити в селі повторні вибори голови сільради.

«О 2-й годині 20 хвилин виключається світло. Люди, які стояли на вулиці і дивилися через вікно, як рахують голоси, побачили, що бюлетені кидали у дві скриньки, що стояли збоку. Басилкевич здобув перемогу нечесно. Розрив невеликий – 24 голоси. Це не розрив», – обурюється інший кандидат на посаду сільського голови Людмила Богомол.

Your browser doesn’t support HTML5

Мешканці села Саливонки палять шини на знак незгоди з результатами виборів


Тим часом 15 листопада повторні місцеві вибори можуть відбутися у Маріуполі та Красноармійську. Принаймні відповідний законопроект вже зареєстрував у парламенті «Опозиційний блок».

Тиск і голодування в ЦВК

Невдоволення попередніми результатами виборів вже спричинило тиск на ЦВК – заявили її очільник та одна з членів. Так, Жанна Усенко-Чорна потрапила до лікарні і заявила про початок голодування через тиск і навіть погрози фізичної розправи.

«Так сталося, що я зараз госпіталізована у лікарню Феофанія, у мене був певний криз учора і доки президент і Рада не ухвалять рішення, якого вимагає суспільство по ротації членів ЦВК, я оголошую голодування. Зі вчорашнього дня. Хай група при владі сформує склад ЦВК, якому буде довіряти партія «Укроп», і все буде дуже добре в нашій країні», – заявила Усенко-Чорна у коментарі «Українській правді».

Припинити політичний тиск на членів ЦВК закликав і її голова Михайло Охендовський.

Погляньте в дзеркало, в територіальних виборчих комісіях працюють люди, делеговані вашими політичними силами
Михайло Охендовський

«У нас, як тільки вибори, то у всьому винна ЦВК. Об’єктивним критерієм оцінки діяльності ЦВК є висновки місій зі спостереження за виборами. Я розумію окремих політиків, які мають схильність абсолютно безпідставно звинувачувати ЦВК у всьому, що відбувається на виборах, але в першу чергу моя порада – погляньте в дзеркало, тому що в територіальних виборчих комісіях працюють люди, делеговані вашими політичними силами. Якщо не подобається хтось із ЦВК – звільняйте, звільняйте невідкладно», – заявив керівник ЦВК.

Наче у відповідь Охендовському у своєму зверненні щодо місцевих виборів Петро Порошенко сказав, що якнайшвидше чекає від парламентських фракцій пропозиції щодо кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії.

«Одразу після оголошення результатів виборів очікую від парламентських фракцій пропозиції щодо кандидатур до нового складу Центральної виборчої комісії. Це питання сьогодні на порядку денному», – йдеться у зверненні президента.


Попереду технології підвищення чи пониження явки і війна фальшивих екзит-полів ­– Кошель

Олексій Кошель

За словами глави Комітету виборців України Олексія Кошеля, великомасштабною у другому турі буде «війна псевдо-екзит-полів і псевдо-соціологів», кількість яких напередодні виборів зросла в рази. Чекають українців і технології пониження та підвищення явки.

Чим нижча явка на виборах, тим більша імовірність використання маніпулятивних технологій
Олексій Кошель

«У Львові та Києві різниця між кандидатами, які отримали перше і друге місце становить більше 30% голосів. Це означає, що виборець, який голосував за Кличка і виборець, який голосував за Садового, в нього не буде мотивації для того, щоб прийти на вибори. Іншими словами: для чого мені іти на вибори 15 листопада, якщо фактично результати виборів зрозумілі? І тому природно, що одні кандидати будуть працювати на підвищення своєї явки, а інші – на пониження явки. Чим нижча явка на виборах, тим більша імовірність використання маніпулятивних технологій з метою отримання результату», – прогнозує експерт.

Згідно ж з останніми опитуванням фонду «Демократичні ініціативи», 55% українських громадян переконані, що вибори жодним чином не змінять ситуацію на місцях, і 57% – що вибори не вплинуть на ситуацію в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

Чи очікуєте ви реформ після виборів? (опитування)


Участь у місцевих виборах взяли майже 13,8 мільйона громадян, що складає 46,62% від загального числа виборців. Згідно з інформацією про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях, лідерами за явкою стали західні регіони країни. Внутрішньо переміщені осіби, а таких щонайменше 1,5 мільйони, права голосу були позбавлені.