«Це загублене майбутнє» – Лозниця показав, як росіяни в 91-му протестували проти ГКЧП

Кадр з фільму «Подія» Сергія Лозниці

Це не вони почали щось інше. На Майдані усе було навпаки. В Україні зміни вже не чекають, а створюють – режисер

Режисер Сергій Лозниця представив свій новий фільм «Подія» на фестивалі «Молодість». Це документальна чорно-біла картина про ленінградські мітинги 1991 року проти путчистів, змонтована із матеріалів хроніки кіностудії «Лендокфільм». Світова прем'єра стрічки відбулася на Венеційському кінофестивалі цього року. А сам Лозниця каже: «Подія» – це передісторія до фільму «Майдан».

«19 серпня 1991 року я йшов з Голосієва до центру Києва пішки. Було цікаво подивитися, чи бурлить Київ. В одному вусі у мене був навушник, я слухав Радіо Свобода, а іншим я слухав місто. Місто було спокійне», – пригадує Сергій Лозниця. Хіба що біля Республіканського стадіону виступав В’ячеслав Чорновіл, а кияни були дещо стурбовані, додає він.

Сам режисер «Події» свідком мітингу в Ленінграді не був. У місті в той час працювали оператори кіностудії «Лендокфільм» – причому, не на замовлення, а з власної волі. «Керівник студії взяв на себе відповідальність, видав їм камери, плівку, і вони знімали репортаж», – розповідає Лозниця.

Кадр з фільму – Ленінград серпня 1991 року

Ці кадри режисер побачив п’ять років тому. А ідея зробити із них стрічку прийшла після фільму «Майдан». Головний герой у «Події» – це так само натовп. До того ж, хроніка була знята переважно довгими планами – характерна риса фільмів Лозниці.

Подумав, що добре було б зробити «перший» фільм, про першу революцію, яка насправді була псевдореволюцією
Сергій Лозниця

«Мене передусім цікавлять люди, вони – мій об’єкт спостереження. А за психофізикою, якщо довго за кимось спостерігаєш, стаєш його частиною і починаєш розуміти. І я побачив контраст із «Майданом», це були зовсім інші люди. Подумав, що добре було б зробити «перший» фільм, про першу революцію, яка насправді була псевдореволюцією», – каже він.

Your browser doesn’t support HTML5

Сергій Лозниця презентує фільм про «смерть СРСР»

На Майдані усе було навпаки. Знаєте цей рядок з пісні: «Мы ждем перемен»? Кіра Муратова якось сказала: «Як можна чекати на зміни?» Їх створюють, боряться за них! В Україні на них вже не чекають
Сергій Лозниця

Люди, що вийшли на Двірцеву площу, не ініціювали повстання, пояснює Лозниця. Символічним саундтреком «Події» стало «Лебедине озеро» – саме з нього для багатьох людей почався путч. «Балет транслювали по усіх чотирьох каналах, що були. Люди передзвонювалися і питали, хто помер. А помер насправді Радянський Союз. Потім були виступи товаришів із ГКЧП, поїхали танки, і тоді вже почали виходити люди. Дехто – як на першоравневу демонстрацію, а дехто – за покликом серця. Але це не вони почали щось інше. На Майдані усе було навпаки. Знаєте цей рядок з пісні: «Мы ждем перемен»? Кіра Муратова якось сказала: «Як можна чекати на зміни?» Їх створюють, боряться за них! В Україні на них вже не чекають», – каже Лозниця.

Постер фільму «Подія»

«Подія» – це фільм про загублене майбутнє, каже режисер. І попри те, що самого розчарування у фільмі не показано, кожен глядач, що знає подальшу історію, домислює цю складову сам. У фільмі є лише один титр – наприкінці – про те, що з 1991 року злочини режиму лишились непокараними. «Більше того, люди, які знають, через які жахи пройшли їхні батьки, не вимагають, щоб цей процес відбувся. А це лише наша воля», – розповідає Сергій Лозниця.

«Подія» вийде у прокат у Польщі, Нідерландах, Бельгії, є домовленості про покази в Англії та Америці. В Україні фільм вийде у київському кінотеатрі «Жовтень». Буде також прем’єра в Росії – «Подія» відкриватиме незалежний фестиваль документального кіно «Артдокфест» у Москві. Хоча Сергій Лозниця переконаний: його варто варто було б показати у Петербурзі на Двірцевій площі.

На цю ж тему:

20.08.2015
Несміливий російський бунт: Лозниця презентує фільм про протести 91-го

Ця картина присвячена дуже важливій події, яка породила сьогоднішню російську владу – режисер далі