Яценюк у Берліні: «Ми справимося!»

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час прес-конференції у Берліні. 23 жовтня 2015 року

Оптимістичні прогнози для України на економічному форумі у столиці Німеччини

Берлін – Економічний форум у столиці Німеччини став окрім платформи обміну інформацією підприємців двох країн також і політичним барометром. Підтвердження виконання зобов’язань із транзиту газу, підписання кредитної лінії на 300 мільйонів доларів між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) – це лише кілька важливих питань, котрих торкнувся економічний форум. Найголовніше питання, котре цікавило кожного з 700 учасників заходу – куди прямує Україна?

Your browser doesn’t support HTML5

Яценюк у Берліні: «Ми справимося!»

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна залишиться надійною країною – транзитером палива. Цьому сприятиме Європейський банк реконструкції і розвитку. ЄБРР та уряд України підписали угоду про надання кредиту на 300 мільйонів доларів на закупівлю газу у європейських постачальників протягом трьох років з можливістю поновлення кредиту, тобто можна буде здійснювати погашення і повторне запозичення. Відтак було досягнуто компромісу щодо реформи ключового енергохолдингу країни НАК «Нафтогаз України».

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час прес-конференції у Берліні. 23 жовтня 2015 року

Німеччина хоче стати хорошим партнером для України, як політичним, так і економічним на її шляху до стабільності та економічного успіху
Анґела Меркель

Це позитивний сигнал для німецької економіки, котра зацікавлена інвестувати в Україну, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на спільному брифінгу з канцлером Німеччини Анґелою Меркель у Берліні після Українсько-німецького економічного форуму.

Меркель – зі свого боку – наголосила: «Німеччина хоче стати хорошим партнером для України, як політичним, так і економічним на її шляху до стабільності та економічного успіху. Хоч нині ми ще далекі від мети, але велика кількість учасників, котрі зацікавлені у співпраці з українськими партнерами, говорить за себе».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час прес-конференції у Берліні. 23 жовтня 2015 року

Такого ж висновку доходить і більшість підприємців, серед яких виконавчий директор найбільшого німецького банку «Дойче Банк» Петер Тільз. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що йдеться про важливі рішення, яких очікує німецький бізнес, зокрема, домовленості щодо спрощеного митного режиму.

«Зрозуміло, що в Україні й надалі існують численні проблеми, але представники економіки зібралися тут, щоб краще зрозуміти країну, і дійти відповідних висновків», – зазначив німецький банкір.

Голова правління Східного комітету німецької економіки Райнер Лінднер сказав у розмові з кореспондентом Радіо Свобода, що у нинішньому процесі йдеться також про політичну волю, виявлену на зустрічі, і яку часто важко реалізувати. На його думку, висловлювання у присутності канцлера Німеччини мають стати виразником того, що буде досягнуто.

«Насамперед ідеться про те, щоб реформувати систему юстиції, державну адвокатуру; щоб стало можливим переслідування випадків корупції, що досі не було можливо. Незважаючи на те, що багато службовців юстиції були звільнені, але досі не було жодного випадку, коли б відкривалося провадження з питань корупції», – наголосив Райнер Лінднер.

Учасники економічного форуму були одностайні у тому, що оптимізм, котрий привіз на зустріч прем’єр-міністр України, хоч і перебільшений, але дуже необхідний.