Меркель: німецькі підприємці готові інвестувати в економіку України

Арсеній Яценюк і Анґела Меркель під час відкриття економічної конференції, Берлін, 23 жовтня 2015 року

Яценюк і Меркель відкривають у Берліні німецько-українську економічну конференцію

Берлін – Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні перебуває з офіційним візитом у столиці Німеччини, де проведе переговори з канцлером Анґелою Меркель в рамках німецько-української економічної конференції, однією з тем якої стануть інвестиційні можливості України. Також передбачається підписання угоди з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання Україні 300 мільйонів доларів на закупівлю газу на зимовий період.

Напередодні візиту прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка до Берліна канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що німецькі підприємці готові інвестувати в економіку України, якщо правові умови ведення бізнесу в країні будуть більш сприятливі:

Анґела Меркель

Україна обрала сміливий шлях. Нині має відбутися оновлення економіки
Анґела Меркель

«Україна обрала сміливий шлях. Вона хоче наблизитися до Європейського союзу. У рамках Східного партнерства була підписана Угода про асоціацію. Нині має відбутися оновлення економіки», – сказала канцлер ФРН, додавши, що для цього влада країни має рішучіше боротися з корупцією і знизити вплив олігархів.

У п'ятницю, 23 жовтня, відбудуться переговори глави німецького уряду з українським прем’єром у рамках спільного обіду. Обговорюватимуться теми двостороннього співробітництва, передусім, німецької підтримки процесу реформ та економічна ситуація в Україні, розвиток ситуації на Донбасі. Про це повідомив представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

Арсеній Яценюк і Анґела Меркель. Берлін, 23 жовтня 2015 року

Позбутися ракової пухлини корупції

Німеччина готова сприяти Україні у її поступі до заможної, демократичної держави, надаючи допомогу у багатьох галузях, у тому числі, й за рахунок власних промислових ресурсів. Але й Київ має ще багато зробити, щоб залучити німецький бізнес і надати йому необхідні правові можливості. Про це йтиметься під час німецько-українського інвестиційного форуму. Крім цього, обговорюватиметься розвиток промисловості та енергетики, транспорту й логістики, сільського господарства та інформаційно-інноваційної галузі.

Це центральна конференція з поліпшення інвестиційного клімату в країні, котра грає основну роль у нинішньому конфлікті
Штефан Майстер

«Це центральна конференція з огляду на залучення інвесторів в Україну, а також поліпшення інвестиційного клімату в країні, котра грає основну роль у нинішньому конфлікті. Тому важливо мати платформу, на якій будуть представлені як політика, так і економіка, щоб визначитися, де є можливості для інвестицій», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Німецької спілки з питань зовнішньої політики Штефан Майстер.

Інвестиційний форум має надати, передусім, підтримку Україні з боку приватного бізнесу. Німеччина вже забезпечила додаткові ресурси для підтримки процесів трансформації. У тому числі, в галузі міського самоврядування. Також реалізовуються проекти з надання допомоги у гуманітарній сфері, зокрема, з підтримки внутрішніх переселенців, котрі змушені залишити свої домівки на Донбасі.

Проект «Зимовий пакет» буде завершено

Але чи не найбільш обговорюваною і очікуваною темою на економічному форумі, у якому візьмуть участь голови фінансових і енергетичних відомств обох країн, буде підписання угоди з Європейським банком реконструкції і розвитку про надання Україні 300 мільйонів доларів кредиту на закупівлю газу на зимовий період. Це, зокрема, означатиме, що реформи в енергетичній галузі зрушили з місця, адже підписання угоди кілька разів переносилося саме через незгоду українського енергетичного відомства з умовами кредитування – саме у частині проведення реформ. Також Німеччина виділила Україні 200 мільйонів євро для проходження опалювального сезону. Тож проект «зимового пакету», що передбачає забезпечення України газом, буде завершено.

Тим часом, спостерігачі відзначають, що після встановлення перемир’я на Донбасі фокус уваги до України переноситься на її внутрішній розвиток. Німеччина, як і Європейський Союз, зацікавлені у модернізації України, на що дедалі більше спрямовуються їхні спільні зусилля.