«Це не колгосп, це Росія» (з кримських соцмереж)

Оголошення на кримському банкоматі

Для російських туристів, які не підозрювали про проблеми банківської сфери Криму, переведення в готівку карт Visa і MasterCard стало справжнім кошмаром

Григорій Очагов

Незважаючи на бравурні заяви «чиновників» про те, що Крим «успішно інтегрувався в банківську систему Росії», фінансово-кредитні установи півострова, як і раніше, працюють не на найвищому рівні. Про проблеми, з якими стикаються клієнти кримських банків, пишуть користувачі соціальних мереж.

Провідні російські банки, як відомо, до Криму так і не прийшли. І, здається, навіть не збираються.

Вакуум, що утворився після відходу українських банків, заповнили маловідомі російські фінансові установи з сумнівним минулим і туманним майбутнім. Їхня робота викликає у кримчан низку нарікань.

«Да, РНКБ – лидер сельских касс взаимопомощи:-) Так смешно, если перечисляешь с другого российского банка деньги по реквизитам, то в назначении платежа нужно написать «такому-то на № такой-то карточки»... выходные, праздники деньги не дойдут аж пока на работу не выйдет кассирша и ВРУЧНУЮ не переведет деньги на номер карточки... срок перевода денег у них – 5 дней банковских!» – написав Mykola Davydenko.

Однак головна проблема кримських банків – неможливість зняти готівку з пластикових карток міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard.

Для російських туристів, які не підозрювали про проблеми банківської сфери Криму, переведення в готівку карт Visa і MasterCard стало справжнім кошмаром.

Місцеві ділки швидко зорієнтувалися в ситуації і запропонували рішення, яке в усьому цивілізованому світі, напевно, викличе здивування:

«Обналичим Visa или MasterCard мгновенно»! Нормальный человек, увидев такое объявление на столбе подумает: «Что за бред?»
Но в Крыму это не бред, а реальность. Это Крым, детка) (с)
Я позвонил по телефону, указанному в объявлении, чтобы выяснить, как он работает. Проблему бесполезности вашего куска пластика здесь решат за каких-то 3-10 процентов. Чем меньше сумма снятия, тем выше процент. До 10 тысяч рублей это 10 %, от 10 до 20 тысяч – 9% и так далее с шагом в 10 тысяч. Минимально – 3%. Работает «банкомат» следующим образом. Приезжаете в офис к «банкомату», где покупаете некий товар (а по сути свою сумму в наличных). Все, как при покупках в интернете. Вам на привязанный телефон приходит банковская СМС для подтверждения и как только транзакция будет закончена, вам на руки выдают оговоренную сумму в наличных. Обязательными условиями являются карта крупного российского банка (карты мелких региональных банков «банкомат» не принимают), паспорт с той же фамилией, на которую оформлена карта и работающий телефонный номер, на который придет СМС от банка для подтверждения интернет-платежа. Вот такие крымские ноу-хау в век нанотехнологий), – пише aquatek_filips.

Кримські умільці, тим часом, шукають рішення самостійно:

«Регистрируем Яндекс деньги, получаем домой именной Мастеркарт, – все операциции в интернете и на материке!» – пише Vlad Kolesnik.

Кримчанам, які опинились за межами півострова, залишається лише згадувати про блага цивілізації, якими вони в нещодавньому минулому теж користувались у себе в Криму:

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»