Нелегальна міграція: Угорщина на порозі кризи

Родина біженців на угорсько-сербському кордоні

Щоденно з Сербії до Південної Угорщини прибуває близько 2500 нелегальних мігрантів

Угорщина – Угорська влада опинилася на порозі запровадження кризового стану у країні через рекордний наплив нелегальних мігрантів. Угорщина не є кінцевою метою подорожі мігрантів з Азії та Африки. Втім, державним службам цієї країни дедалі важче забезпечувати утримання прибулих, здійснювати медогляд та реєструвати їх через надмірну кількість, а також через їхнє небажання довше залишатися тут. З іншого боку, в Угорщині елементарно не вистачає поліцейських, щоб зупиняти для перевірки кожну вантажівку чи автобус, які прямують у бік Австрії.

Your browser doesn’t support HTML5

Нелегальна міграція: Угорщина на порозі кризи

Щоденно з Сербії до Південної Угорщини у середньому прибуває близько 2500 нелегальних мігрантів. Здебільшого це – біженці з Сирії, Афганістану, Пакистану, менше – з Африки. Переважна більшість прямує до Німеччини, яка готова прийняти до 800 тисяч біженців.

Угорці ставляться до прибулих неоднозначно. З одного боку, їм співчувають, особливо втікачам із районів бойових дій. Людей вразила новина про трагічну загибель 71-го мігранта у вантажівці з угорськими номерами на автобані в Австрії.

Ця трагедія нагадує нам про те, що мігранти тонуть не тільки в Середземному морі, але гинуть і на суші у Центральній Європі
Житель Будапешта

«Це жахливо. Я просто не знахожу слів, наскільки це жахливо... Треба подумати, хто відповідає за цей стан справ... Ця трагедія нагадує нам про те, що мігранти тонуть не тільки в Середземному морі, але гинуть і на суші у Центральній Європі. І тут на них чатує смертельна небезпека. Вони – такі ж люди, як і ми», – сказав на спільній молитві біля залізничного вокзалу житель Будапешта Чаба Поґоні.

Проте дехто аж ніяк не радий непроханим гостям. «Нашому селу мігранти завдали великих збитків. Поїдають урожай на полі, розбирають системи поливу рослин, щоб пити і митися, випорожнюються будь-де...» – говорить одна жителька прикордонного села Горґош.

Місцеві також скаржаться на неймовірну кількість сміття, яке мігранти залишають після себе. Дехто з угорців боїться за безпеку своєї родини, оскільки чужинці ходять великими групами. Інші переймаються через можливі епідемії, позаяк медики нерідко виявляють у прибульців СНІД, сифіліс чи туберкульоз.

За словами жителів міст Дебрецен, Кішкунголош та Рьоске, де розташовані накопичувальні пункти прийому мігрантів, прибулі часто б’ються між собою, чіпляються до місцевих дівчат, вимагають від міграційних служб чимшвидше відпустити їх, оскільки не задоволені умовами утримання. Останніми днями навіть повідомляли про підпали шатер у Рьоске.

Маємо під 160 тисяч нелегальних мігрантів за цей рік, і вони всі прибувають виключно через Сербію
Адам Мірковцкі

Праворадикальні опозиційні партії Угорщини реагують на ці настрої громадян Угорщини досить різко. «Якщо ми реально поглянемо на цю ситуацію, то маємо під 160 тисяч нелегальних мігрантів за цей рік, і вони всі прибувають сюди виключно через Сербію. Слід задуматися, чи нема серед них членів осередків «Ісламської держави» чи інших терористичних організацій у Боснії або на Балканах», – вважає депутат парламенту від партії Йоббік Адам Мірковцкі.

Зусиль влади недостатньо

Тим часом угорська влада намагається якось контролювати ситуацію з напливом біженців. Наприкінці минулого тижня влада достроково завершила зведення захисного паркану для стримування нелегалів на 175-кілометровій ділянці спільного кордону з Сербією.

За статистикою Національного бюро міграції, наприкінці минулого тижня зареєстрували понад 150 тисяч біженців, які перетнули угорський кордон із початку поточного року. Невеликими групами по кількасот осіб їх доправляють углиб країни до таборів для біженців. На дорогах щодня патрулює поліція, виявляючи контрабандистів людьми. На залізничних вокзалах столиці чергують медики, волонтери приносять їжу, одяг, взуття. Мерія намагається якось полегшити побут мігрантів, облаштовуючи душові кімнати. У 2015 році поліція затримала 824 особи, які займалися контрабандою людей.

Коментуючи проблему напливу нелегальних мігрантів останніми днями, представник уряду Угорщини Ференц Неймет зазначив: «До нас прибуває така велика кількість мігрантів, що деколи просто не знаєш, що з цим робити. Адже коли така громада потрапляє сюди, це може означати великі ризики у сфері безпеки на майбутнє. Вже зараз у цьому регіоні діють добре профінансовані міжнародні кримінальні угруповання. Про їхні дії свідчить недавня загибель 71 особи у рефрижераторі в Австрії».

Виконавча цетральна влада подала в парламент пакет пропозицій про зміни законодавства Угорщини, зокрема про застосування армії і поліції щодо стримування нелегальних мігрантів. Планують запровадити кримінальну відповідальність за пошкодження захисного паркану на кордоні. Також очікується створення транзитних зон на кордоні Угорщини з Сербією.