Путін приїхав до Криму, щоб «позначити територію» – експерт

Трансляція візиту президента Росії Володимира Путіна до Криму. 17 серпня 2015 року

Президент Росії Володимир Путін розпочав дводенний візит до анексованого Криму

Президент Росії Володимир Путін у понеділок приїхав до анексованого Криму з дводенним візитом. Це третій офіційний візит Путіна на півострів після його анексії. Заявленою метою приїзду російського президента є обговорення розвитку туризму. Проте, на думку експертів, таким чином Путін хоче продемонструвати, що Крим – російська територія, а також створити черговий інформпривід.

Your browser doesn’t support HTML5

Путін приїхав до Криму, щоб «помітити територію» – експерт

Перед приїздом російського президента до Криму, по всьому півострові з’явилися білборди з портретом Володимира Путіна та написом: «Крим. Росія. Назавжди». Плакати з Путіним розміщені як на фасадах будівель, так і вздовж кримських доріг.

Офіційно головною метою візиту Путіна є участь у засіданні президії Державної ради Росії (дорадчого органу при президентові), присвяченому розвиткові туризму у Росії. Під час цього засідання Путін доручив провести інвентаризацію санаторно-курортних установ у Росії та в анексованому Криму. А також говорив про необхідність залучення туристів з-за кордону.

«Для залучення іноземних туристів, можливо, варто передбачити і подальше спрощення деяких візових формальностей. Наприклад, розширити практику групового безвізового обміну. Це можна зробити для всієї групи країн, які ми називаємо БРІКС (крім Росії, це Бразилія, Індія, Китай, Південно-Африканська Республіка – ред.). Зараз така практика застосовується щодо Китаю у рамках угоди про безвізові групові туристичні поїздки», – сказав Путін.

Разом з Путіним до анексованого Криму приїхав також російський прем’єр Дмитро Медведєв, міністр освіти і науки Росії Дмитро Ліванов та керівник Федерального агентства у справах молоді Сергій Поспєлов.

Порошенко: візит Путіна до Криму – виклик цивілізованому світу

Приїзд Путіна до українського Криму без погодження з українською владою – це виклик для цивілізованого світу
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко назвав викликом для міжнародної спільноти приїзд президента Росії Володимира Путіна до окупованого Криму.

«Приїзд Путіна до українського Криму без погодження з українською владою – це виклик для цивілізованого світу і продовження сценарію нагнітання ситуації, який реалізовують російські військові та їхні найманці на Донбасі», – мовиться у повідомленні Порошенка у Facebook.

Це, знаєте, як позначати територію. Через такі візити їм треба наголошувати, підтверджувати, що Крим – російський
Володимир Фесенко


Туризм хоча наразі і є актуальною проблемою для Криму, але для візиту Путіна – це формальність, вважає український політолог Володимир Фесенко. Реальною ж метою візиту російського президента є чергова демонстрація, що Крим є «російським».

«Це, знаєте, як позначати територію. Через такі візити їм треба наголошувати, підтверджувати, що Крим – російський. Але і кримчанам треба демонструвати, що він займається проблемами Криму. У цьому сутність його політики», – каже Фесенко Радіо Свобода.

Путін миритиме Чалого з Меняйлом?

Однією з нинішніх гучних проблем у Криму є конфлікт між керівником місцевого самоврядування у Севастополі Чалим і нинішнім російським губернатором у Севастополі Меняйлом. Це вже дратує Москву
Володимир Фесенко

Іншою причиною візиту Путіна може бути залагодження конфлікту, який наразі відбувається у Севастополі між місцевими керівниками, наголошує Фесенко.

«Однією з нинішніх гучних проблем у Криму є конфлікт між керівником місцевого самоврядування у Севастополі Олексієм Чалим, який у лютому минулого року організовував заколот у цьому місті проти української влади, і нинішнім російським губернатором у Севастополі Сергієм Меняйлом, – говорить Фесенко. – Цей конфлікт став дуже гучним, навіть проходить акція протесту у Севастополі. Це вже дратує Москву. Тому я не виключаю, що додатковою метою є якось залагодити цей конфлікт».

Президент Росії Володимир Путін виступає в Ялті. 17 серпня 2015 року

На думку ж російського політолога Леоніда Радзіховського, метою візиту Володимира Путіна до Криму є бажання створити черговий інформаційний привід.

Щоденні, виснажливі розповіді про фашистів та вбивць – навіть для слабкої психіки російського глядача це дивно. Мають бути хоч якісь події, хоч якісь інформприводи, ну ось і візит президента
Леонід Радзіховський

«З лютого взагалі нічого не відбувається – йде виключно віртуальна війна. Але ця війна є головним інформприводом, головним ідеологічним і піарівським сенсом всієї піарівської пропаганди. Але коли взагалі нічого не відбувається, то щоденні, виснажливі розповіді про фашистів та вбивць – навіть для слабкої психіки російського глядача це дивно. Мають бути хоч якісь події, хоч якісь інформприводи, ну ось і візит президента», – наголосив Радіо Свобода російський політолог.

Росія заявила про анексію українського Криму у березні 2014 року. Київ і Захід не визнають це і вважають півострів тимчасово окупованою українською територією.

Гасло на антивоєнній акції у столиці Росії. 15 березня 2014 року