«На нас чиниться дуже серйозний тиск» – організатор квір-фестивалю в Одесі

Логотип одеського прайду

Кремлівські пропагандисти, українські праворадикали, міська рада, міліція і суд проти квір-фестивалю в Одесі

Одеські ЛГБТ-активісти у четвер планували відкрити фестиваль квір-культури «ОдессаПрайд». До його програми, крім виставок і дискусій, входив і запланований на суботу «Марш рівності», маршрут якого був узгоджений з міліцією. Однак міська рада подала на організаторів акції до суду, і за день до початку фестивалю, суд вирішив заборонити ходу, оскільки її проведення «може створити реальну небезпеку і загрозу громадському порядку в місті, а також здоров’ю та життю учасників та інших громадян». Суд у своєму рішенні врахував, що у дні фестивалю в місті будуть проводити два футбольні матчі.

Організаторам фестивалю надходили погрози від праворадикальних організацій, зокрема, від «Правого сектору», а російська пропаганда використовувала «ОдессаПрайд» для цькування нового голови ОДА. На різних прокремлівських сайтах з’явилися публікації про те, що нібито Міхеїл Саакашвілі і Марія Гайдар хочуть перетворити Одесу на гей-столицю України і навіть очолити ходу по Дерибасівській. Насправді ЛГБТ-активісти вирішили проводити фестиваль задовго до призначення Міхеїла Саакашвілі керівником області, і тим більше до появи в Одесі Марії Гайдар. Про те, що відбувається, Радіо Свобода розповіла голова оргкомітету фестивалю Ганна Леонова.

Ганна Леонова

– Суд задовольнив звернення мерії тільки частково – заборонив нам проведення правозахисної ходи. Але ми зіткнулися з іншою проблемою. У четвер нам зателефонували абсолютно всі наші орендодавці, з ким ми укладали договори на дискусійні майданчики, на галерею для фотовиставки, на проведення розважальних заходів, і повідомили, що протягом усієї ночі на них чинився тиск, надходили погрози нібито від представників влади, по телефону люди представлялися співробітниками міліції і гарантували їм, що, якщо вони не відмовлять нам в оренді майданчиків, у них будуть проблеми, вибухи, вони постраждають і зазнають матеріальних збитків. У четвер вранці ми опинилися в ситуації, коли всі учасники, які приїхали на наші заходи, не змогли оселитися у хостел, бо хостел відмовився їх прийняти.

– І як ви вирішили цю проблему?

– Ми частково розселили людей по квартирах, частково вони знаходяться в якихось номерах, які нам вдалося через логістичну службу зняти по місту. Але, на жаль, це тимчасове рішення. У нас в місті не опинилося такого громадського майданчика, де для нас була би створена можливість навіть з оплатою послуг оренди провести подібні заходи.


– Чому все це сталося в останній момент? Адже спочатку були домовленості і з міліцією, і з міською владою. Чому вони раптом змінили свою позицію?

– Мене це теж дуже дивує, і я не можу зрозуміти цього. Ми були абсолютно відкриті для діалогу, були готові обговорювати будь-який формат змін місця і часу, технічних деталей, і, як нам здавалося, міліція йшла з нами на контакт. Але протягом останніх трьох днів ситуація різко змінилася, і було ухвалене владою рішення взагалі ігнорувати і саботувати проведення фестивалю квір-культури в Одесі.

– Можливо, що це рішення ухвалене на рівні Міхеїла Саакашвілі, чи це виключно міський рівень?

Реклама одеського прайду

– Я, якщо чесно, не знаю. Я була в обладміністрації, і мені була озвучена офіційна позиція обладміністрації, вона полягає в тому, що обладміністрація буде зберігати нейтралітет, і вона дуже сподівається на те, що обидві сторони – це ми і радикальні, маргінальні групи – будуть перебувати у правовому полі і спробують уникнути зіткнень. Це офіційна заява обладміністрації.

– Справді радикальні групи, «Правий сектор» вам погрожували. Можливо, заборони пов’язані з тим, що влада побоюється того, що будуть зіткнення і жертви?

– Дійсно в Одесі цими вихідними буде футбол. Причому оголошення про проведення футбольних матчів з’явилися значно пізніше, ніж ми оголосили про проведення в Одесі прайду. Тобто ми вже не могли жодним чином скорегувати час і місце. Чому наші правоохоронні органи не можуть тримати ситуацію в місті під контролем, чому така, як мені здається, скромна подія, як фестиваль квір-культури, який складається в основному з дискусійних майданчиків і півгодинної правозахисної акції, прирівняний до питань національної безпеки, – мені це не зрозуміло.

– Багато хто говорить, що під час війни такий захід взагалі не варто проводити, бо це на руку російській пропаганді. І тут є певна логіка, тому що російська пропаганда вже скористалася вашим заходом, пов’язала його з ім’ям Міхеїла Саакашвілі, Марії Гайдар, і з’являються публікації, що ось, мовляв, Саакашвілі і українська влада намагаються провести в місті парад секс-меншин. Що Ви думаєте про цю логіку?

Є певне зерно істини в тому, що російські ЗМІ створюють скандал. Але, як показує практика, російські ЗМІ створюють скандал і там, де його немає

– Є певно зерно істини в тому, що російські ЗМІ створюють скандал. Але, як показує практика, російські ЗМІ створюють скандал і там, де його немає, з будь-якої ситуації інститут Кисельова придумає медіапривід. Інша справа, чому наша обладміністрація не виступила з чіткою інформаційно озвученою позицією щодо проведення фестивалю, чому я протягом усього цього тижня не чула жодного офіційного звернення ні від апарату голови ОДА, ні від самого керівника області, ні від інформ-служби щодо його ставлення до фестивалю або розвіювання міфів про те, що фестиваль якимось чином був організований обладміністрацією?

– Чи багато приїхало гостей з інших міст і країн?

– Іноземних гостей у нас 19 осіб, це представники Німеччини, хлопці з Білорусі, з Румунії, з Молдови. З інших міст України приїхали 102 особи. Плюс заявлялися ще одесити на участь у заходах.

– А з Росії ніхто не приїхав?

– На жаль, ні.

– Чи можна сказати, що фестиваль зірваний?

– На нас чиниться дуже серйозний тиск, однак варіант повного скасування фестивалю ми не розглядаємо і вважаємо для себе принциповим провести якщо не в повному заявленому обсязі всі заходи, то провести те, що можемо зробити, забезпечивши, нехай навіть своїми силами, безпеку для учасників.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода