У Росії вшанували загиблих з підводного човна «Курськ»

Вшанування зигиблих моряків, Москва, 12 серпня 2015

У Росії на базах військово-морського флоту у середу, 12 серпня, вшанували пам’ять 118 моряків, загиблих 15 років тому на атомному підводному човні «Курськ».

У гарнізоні Відяєво у Мурманської області Росії, звідки підводний човен «Курськ» пішла в останній рейс, відбувся мітинг жителів і військовослужбовців гарнізону.

На кораблях Балтійського флоту Росії були приспущені прапори у пам’ять про трагедію «Курська». Особовий склад російського флоту хвилиною мовчання вшанував пам’ять загиблих моряків. У місті Балтійську у Свято-Георгіївському кафедральному соборі відслужили панахиду за загиблими військовими моряками.

У Петербурзі заходи, присвячені загибелі «Курська», розпочалися о 12 годині панахидою у Ніколо-Богоявленському морському соборі, потім відбувся традиційний жалобний мітинг на Серафимівському меморіальному кладовищі, де знаходяться могили 32 членів екіпажу, серед яких і командир екіпажу «Курська», капітан першого рангу Геннадій Лячін.

Атомний підводний човен «Курськ» внаслідок двох вибухів у передньому збройному відсіку вийшов з ладу і затонув у Баренцевому морі 12 серпня 2000 року. Це сталося за 175 кілометрів від порту базування корабля у місті Сєвероморську.

Члени екіпажу, які вижили під час вибухів, померли згодом від браку кисню, оскільки ядерний реактор корабля був пошкоджений і системи життєдіяльності не функціонуцвали.

Усі члени екіпажу були нагороджені посмертно орденом Мужності, а капітан також посмертно став Героєм Російської Федерації.