Пожежі в Чорнобильській зоні: коли згасне полум’я?

Пожежа в зоні відчуження, 28 квітня 2015 року

Пожежа на території лісового господарства «Чорнобильська пуща» у зоні відчуження, яка виникла 8 серпня, триває, але вже не поширюється

Андрій Прокопенко

Київ – Лісова пожежа в Чорнобильській зоні триває, але рятувальники локалізували і поступово гасять полум’я. Міністерство екології намагається винайти механізм попередження пожеж, але експерти скептично ставляться до ініціативи чиновників. В той же час і посадовці, і екологи вважають, що системна проблема з «чорнобильськими пожежами» потребує негайного вирішення.

Пожежа на території комплексу лісового господарства «Чорнобильська пуща» у зоні відчуження, яка виникла 8 серпня, триває, але вже не поширюється. Про це у понеділок під час брифінгу в «Українському кризовому медіа-центрі» повідомила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

Гасіння пожежі в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, 28 квітня 2015 року

Це вже не перша пожежа у зоні відчуження за останні декілька місяців. 29 червня там загорілася суха трава й очерет, вогонь поширився на площі близько 130 гектарів і пошкодив великий масив лісу. 28 квітня у зоні відчуження теж була масштабна пожежа, яку повністю загасили 2 травня, а площа ушкодження лісу сягала 320 гектарів.

Така нездорова регулярність пожеж на території «Чорнобильської пущі» викликає занепокоєння як у чиновників профільних відомств, так і в експертів.

Пожежа з Чорнобиля може перейти в Білорусь

Серпнева пожежа у зоні відчуження (в районі селищ Ковшилівка і Поліське) не найбільша в цьому році, але навіть такі надзвичайні ситуації змушують мобілізувати велику кількість рятувальників і пожежних. За інформацією заступника міністра Світлани Коломієць, пожежу гасили близько 150 робітників Державної служби з надзвичайних ситуацій і Державного агентства з управління зоною відчуження лісового підприємства «Чорнобильська пуща».

Заступник міністра повідомила, що була загроза розповсюдження пожежі на територію Білорусі.

«Була загроза розповсюдження пожежі у бік Білорусі, однак завдяки вчасному реагуванню сил підрозділу Державної служби надзвичайних ситуацій та Державного агентства з управління зоною відчуження – була залучена пожежна авіація, три літаки і гвинтокрил, було здійснено 21 скид води… Завдяки цим зусиллям лісова пожежа була погашена», – повідомила Коломієць.

Вогонь біля Чорнобиля змушує посадовців звертатися за досвідом сусідніх країн.

«Ми вивчали досвід сусідньої Білорусі, яка так само має територію, вражену радіацією внаслідок аварії. Там зараз існує заповідник, який охороняється спеціальною відомчою охороною – близько 300 осіб. На даний момент опрацьовуємо концепцію оптимізації управління зоною відчуження. І одна з ідей, яка розглядається, є створення Чорнобильського радіоекологічного заповідника, який буде мати свою посилену відомчу охорону, в тому числі і протипожежну», – анонсує плани міністерства Світлана Коломієць.

Пожежа у зоні відчуження (40 кілометрів від ЧАЕС) з висоти пташиного польоту. 29 червня 2015 року

Однак цю ініціативу Міністерства екології скептично сприймає відомий еколог, експерт з питань Чорнобильської катастрофи Сергій Мирний.

«Експертна спільнота вже с презирством дивиться на всі рішення Міністерства екології, які народжуються десь там у надрах апарату, без всякого обговорення. Це – чергові слова. Там вже стільки слів було на цю тему, але ми не бачили жодних результатів», – заявив Мирний Радіо Свобода.

Ризик від пожеж: не так радіація, як знищення природи

Експерти схиляються до того, що такі пожежі у «Чорнобильській пущі» не несуть радіаційної небезпеки. Більш за все страждає флора і фауна, яка безпосередньо пошкоджується полум’ям. На це звернув увагу в коментарі Радіо Свобода й експерт з питань лісів Національного екологічного центру України Андрій Плига.

Можуть гинути і більші тварини, якщо вони потраплять в пастку. Наприклад, маленькі козулі, які ховаються у траві, коли відчувають небезпеку
Андрій Плига

«Коли горить лісова підстилка, то страждає трав’яний шар і тварини, які мешкають у цьому шарі – це усілякі жуки, багатоніжки, тобто все-все дрібне, що мешкає у цьому траві. Але можуть гинути і більші тварини, якщо вони потраплять в пастку. Наприклад, маленькі козулі, які ховаються у траві, коли відчувають небезпеку, і через це попадають у вогняну пастку», – зазначає він.

Еколог Сергій Мирний впевнений, що такі пожежі не впливають на підвищення радіаційного фону як у самій зоні відчуження, так і на прилеглих територіях.

«Як показав досвід попередньої, набагато більшої пожежі, яка там почалась в кінці квітня, то навіть та пожежа не призвела до жодних ефектів поза зоною. І навіть в самій зоні істотних змін у підвищені радіаційного фону не відбулося», – констатує Мирний.

Чорнобильські пожежі є масштабними і системними. За офіційними даними Міністерства екології, пожежі в Чорнобильській зоні відбуваються часто – тільки впродовж 2012-2014 років у спекотній літній сезон зафіксовано до 15 пожеж. На початку травня 2015 року відбулась найбільша пожежа з 1991 року, яка пошкодила 320 гектарів території лісу.