В Україні існує мала, але агресивна меншість гомофобів – активіст Кісь

Парад ЛГБТ-активістів у Києві (ілюстративне фото)

Двоє чоловіків прогулялися вулицями Києва тримаючись за руки. Реакцію перехожих знімали на камеру

Тимур Левчук і Зорян Кісь, які вже чотири роки перебувають у партнерських стосунках, поки що не збираються ходити вулицями Києва тримаючись за руки, без охорони повторюючи власний експеримент, який закінчився атакою неонацистських молодиків на них.

Редакція інтернет-часопису Bird in Flight хотіла дізнатися, як кияни відреагують на публічну демонстрацію почуттів гомосексуальними партнерами. Видання запросило Тимура Левчука і Зоряна Кіся, які перебувають у стосунках вже чотири роки, вперше прогулятися вулицями столиці, тримаючись за руки, у той час, як їх – а, головне, реакцію перехожих – знімала прихована камера.

Партнери прогулялися від станція метро «Університет» до арки «Дружби народів», так і не викликавши бурхливої негативної реакції киян.

Ми були здивовані перших хвилин 15, бо багато киян взагалі не звертали на нас увагу
Зорян Кісь

«Ми не почули жодного разу якихось образливих слів, і навіть не бачили, щоб хтось показував на нас пальцем. Ми були здивовані перших хвилин 15, бо багато киян взагалі не звертали на нас увагу, а ті, які звертали, – максимум це було таке здивування», – сказав Кісь в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Однак, дійшовши до вулиці Хрещатик, партнери вирішили загострити ситуацію, тож Левчук сів на коліна до Кіся. Через три-чотири хвилини до них підійшла група приблизно з 10-15 молодиків, яких Кісь назвав «неонацистами», запитавши у партнерів, чи є вони патріотами. Невдовзі в обличчя Левчука і Кіся бризнули перцевим балончиком і декілька разів ударили ногою.

Нападників зупинили і пояснили, що це експеримент.

«Вони підійшли і навіть попросили вибачення, але тільки тому, що вони були переконані, що це постановка, і що ми насправді не є геями», – розповів Кісь. Навіть двоє охоронців не знали, що чоловіки дійсно є партнерами, і були здивовані, коли їм про це сказали.

Мала, але агресивна гомофобна меншість

Говорячи про наслідки експерименту, Кісь каже, що поки що не буде ходити вулицями Києва під руку зі своїм партнером.

«Ми обіцяли своїм друзям і близьким більше не ризикувати, тому що люди за нас серйозно хвилювались. На жаль, насильство може повторитися тоді, коли у нас не буде охорони. Тому поки що ми цього робити не будемо, на жаль, хоча хотілося б, тому що це, насправді, неприємне відчуття», – сказав він.

На відео Кісь, говорячи про власні висновки з експерименту, сказав, що в українському суспільстві є дуже мало агресивних і гомофобних людей, які готові нападати фізично. Але ця агресивна меншість намагається силою нав’язувати свої правила.

За словами Кіся, який є активістом української ЛГБТ-спільноти, Майдан дав надію на покращення прав меншини, але так нічого і не змінив у суспільстві.

«Зараз, навпаки, ми бачимо своєрідне зростання ненависті та несприйняття. Ми це бачимо протягом останнього року, коли в принципі агресія в суспільстві зростає, і вона обертається проти ЛГБТ у тому числі», – зазначив Кісь, надаючи приклад підпалу кінотеатру «Жовтень».

Та все ж, зазначає активіст, Майдан зробив можливим відкриту боротьбу за права ЛГБТ в Україні, справу, в якій допомагають ЗМІ. Кісь зазначає, що важливо не забувати дискусію про права меншин, і ЗМІ допомагають підтримувати її.

Дуже радий тому, що дискусія продовжується в Україні, в основному, завдяки медіа. І ми бачимо, що вона стає більш здоровою
Зорян Кісь

«Я дуже радий тому, що дискусія продовжується в Україні, в основному, завдяки медіа. І ми бачимо, що вона стає більш здоровою», – сказав він.

Кісь пояснив, що дедалі менш чутними стають голоси тих, хто намагався маргіналізувати дискусію щодо прав сексуальних меншин в Україні. Натомість з’являються люди, які можуть і не підтримувати ідею надання прав ЛГБТ-спільноті, однак виступають категорично проти насильства.

«Ми намагаємося робити все, щоб наше суспільство стало більш вільним і більш толерантним у тому числі і до ЛГБТ-спільноти, до нас», – сказав Кісь.

Раніше схожий експеримент російські активісти провели у Москві. Двоє чоловіків – насправді гетеросексуалів – прогулялися центральною Москвою, тримаючись за руки.

Чоловіки були здивовані агресивною реакцією москвичів, які нецензурно лаялися і штовхали молодиків, що гуляли містом.