«Тука – це такий собі Москаль 2.0» – оглядач

Президент України Петро Порошенко та Георгій Тука. 22 липня 2015 року

«Президент відразу дав завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою, і поборов корупцію на пунктах пропуску»

У середу президент України Петро Порошенко під час своєї робочої поїздки на Луганщину до міста Сєверодонецька призначив нового голову військово-цивільної адміністрації Луганської області. Це Георгій Тука. Він із волонтерської організації, яка називається «Народний тил», а також є одним зі співзасновників сайту «Миротворець», де волонтери викладали інформацію про людей, які пов’язані із сепаратизмом тощо. Представляючи активу області новопризначеного голову адміністрації, президент назвав його «новою людиною, з бездоганною репутацією, з нетерпимістю до корупції, з новим мисленням, із сучасними нестандартними рішеннями, і головне – з Україною в серці».

Your browser doesn’t support HTML5

«Тука – це такий собі Москаль 2.0» – оглядач

Чому саме цього 51-річного відомого волонтера вирішили призначити на посаду, яка звільнилась після Геннадія Москаля, котрий очолив Закарпатську ОДА? Про це у програмі «Свобода сьогодні» поділився своїми міркуваннями журналіст спецпроекту «Донбас Реалії» Андрій Діхтяренко, який родом із Луганська і багато років вивчає проблеми регіону.

Андрій Діхтяренко

– На мій погляд, це призначення є в першу чергу іміджевим, а інші сенси – такі як господарчі або соціально-політичні – були при ньому. Тобто президент, як і у випадку Одеської області з призначенням Міхеїла Саакашвілі, так і зараз, коли він був змушений перекинути Москаля на Закарпаття, в першу чергу робить ті кроки, які сподобаються глядачам чи користувачам соціальних мереж у Києві.

Влада вирішує, може, якісь навіть політичні питання, тому що дуже популярний волонтер Георгій Тука міг піти до іншої політичної сили (від «УКРОПу» до «Народного фронту»), але зараз він уже в пулі, він уже в президентській команді. Інше питання, як це призначення буде впливати на подальшу долю Луганської області, яка зараз у найскрутнішому стані, напевно, з часів Другої світової війни.

Your browser doesn’t support HTML5

Порошенко призначив волонтера Туку головою Луганщини


– А які, власне, виклики тепер перед ним стоять і чого від нього очікують у такій ситуації? Бо якщо говорити кліше, то Москаль підняв доволі високо планку керівника такої складної області.

Президент відразу дав завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою і поборов корупцію на пунктах пропуску

– Що стосується Москаля, це також… Він зробив такий стереотип, як повинен себе поводити, на відміну від колишнього очільника Донецької цивільно-військової адміністрації Кіхтенка, такий генерал дуже складної напіввоєнної області. Дуже яскраві були його виступи на «Ютубі», коли він намагався зупинити контрабанду, або дуже так різко – і не завжди цензурно – розмовляв з мешканцями області, які не завжди гарно ставляться до українських військових. Можна сказати навіть, що Тука – це такий собі Москаль 2.0. І президент відразу при призначенні дав йому завдання, щоб він продовжував розбиратися із контрабандою, і разом із силовиками в Луганській області поборов корупцію на пунктах пропуску, які розділяють окуповану територію від звільненої.

Тобто президент дуже задоволений тим, як поводився Москаль на цій посаді. Він саме тому і перекинув його на Закарпаття, тому що, окрім різних завдань, Москаль дуже добре справився з питанням відносин із добровольчими батальйонами, такими як «Айдар» і «Торнадо», саме в ті часи, коли ці батальйони або розформували, або проти їх керівництва заводили карні справи. Тобто Тука – це буде такий нащадок Москаля на цьому пості.

Зараз новий голова вже сказав, що одним з перших його кроків буде велика нарада з представниками місцевих громад, що буде прислухатися до проблем, які є у мешканців

Але до Геннадія Москаля, який би він не був яскравий, до нього було дуже багато претензій у мешканців області. Багатьом не подобалося, як він себе поводить. І казали люди також, що якісь соціальні або господарчі питання він також не дуже намагався вирішити, і не дуже радився, до речі, з представниками місцевих громад, навіть із тими з них, які були патріотичними. Зараз новий голова військово-цивільної адміністрації вже сказав, що одним з перших його кроків буде велика нарада з представниками місцевих громад, що буде прислухатися до проблем, які є у мешканців цієї території.

– Багато уваги тепер буде приділено діяльності нового очільника області. Чи Ви знаєте, Андрію, ким був Георгій Тука до того, як почав займатися волонтерською діяльністю. Ким він працював у «мирному житті»?

Він на позачергових виборах 2014 року балотувався за списком об’єднання «Україна – єдина країна». Тобто людина з політичними амбіціями, це також важливо
Це непогано, що до влади приходять нові люди. Можемо побажати йому удачі і сподіватися, що він зможе гарно керувати такою складною областю

– Він такий людина-загадка. Я шукав інформацію щодо нього, він працював у ТОВ «Ен Ті Телеком» керівником відділу продажів із 2009-го до 2013 року. Це офіційна інформація, яка є щодо нього. І при цьому він на позачергових виборах 2014 року балотувався у Верховну Раду за списком Всеукраїнського політичного об’єднання «Україна – єдина країна» під номером 5. Тобто людина була з політичними амбіціями ще до того, як вона зайнялася громадською роботою. Я думаю, що це також важливо. Ми маємо справу з такою «темною конячкою».

Насправді, це непогано що до влади приходять нові люди. Але головне слово, яке ми можемо до нього сказати, це побажати йому удачі і сподіватися, що він зможе гарно керувати такою складною областю. Зараз, я думаю, для президента не так важливо, як Тука буде себе поводити, а головне, щоб він зараз створив таке позитивне тло, шлейф у сьогоднішніх новинах – і все.