Контрабанда як складова регіональних економік

(©Shutterstock)

За даними Державної прикордонної служби, на Закарпатті діють близько 50 злочинних груп «контрабандної спрямованості»

Київ – Стрілянина у Мукачеві змусила українську владу і громадськість подивитись, що відбувається на кодонах держави. Про те, що регіональні економіки «зав’язані» на контрабанді, про те, що у контрабандні схеми вписана вертикаль місцевої влади, у Києві знали. Знали, іноді намагалися з нею боротись, але, якби не збройне протистояння на Закарпатті, – навряд чи президент Петро Порошенко і силові відомства розгорнули «Західний фронт» боротьби з цим явищем. Хоча і політики, і експерти вважають, що подібні «фронти» треба «відкривати» в усіх прикордонних областях України.

Your browser doesn’t support HTML5

Контрабанда як складова регіональних економік

За різними даними, щомісяця державний бюджет України через контрабанду втрачає більш ніж 100 мільйонів доларів США. Ці кошти «осідають» у кишенях усіх причетних до процесу налагодження і здійснення незаконних торговельних оборудок через держкордон. При цьому, злочинці для переправлення контрабанди за кордон використовують різноманітні наукові і технічні розробки – від безпілотників до квадроциклів, від керованих мініатюрних субмарин до катапульт. А кілька років тому світові медіа продемонстрували тунель, який контрабандисти прорили між Україною і Словаччиною.

Народний депутат України Мустафа Найєм у соціальній мережі розповів про особливості контрабанди на Закарпатті:

«Основний продукт нелегального експорту – сигарети. Возять найдешевші до Німеччини й Італії. Прибутковість зашкалює. Наприклад, фура сигарет, яка виїжджає з України і прибуває до Італії, приносить прибуток 470 тисяч євро. Це «чистими», якщо вирахувати хабарі на всіх митницях. За тиждень через «зеленку» проїжджає до 5 фур. За інформацією місцевих жителів, у контрабанду сигарет в області залучені всі сторони мукачівського конфлікту. Одні займались організацією, другі знімали дань «за дах», а треті забезпечували «дах», – написав Найєм.

Він також зауважив, що до контрабанди на Закарпатті причетні всі – від рядового митника і прикордонника і до керівників області.

Тим часом, за даними Державної прикордонної служби, на Закарпатті діють близько 50 злочинних груп «контрабандної спрямованості». Про це журналістів поінформував прес-секретар ДПС Олег Слободян.

Президент України Петро Порошенко ще на початку липня звернувся до українських силовиків з вимогою припинити «фестиваль контрабанди» на західному кордоні України, а 15 липня звільнив керівників Закарпатської області, від роботи були відсторонені керівники обласних силових структур і митниці. Причина – ймовірна участь у потуранні контрабандистам.

«Коли може існувати контрабанда? Лише тоді, коли митниця, прикордонники, міліція, служба безпеки і прокуратура працюють, як один міцно стиснутий антидержавницький кулак. Тобто, коли вони працюють не на державу, а на криміналітет, який за тридцять срібних монет купує совість, патріотизм, професіоналізм і забезпечує створення реальної загрози для існування держави. І я маю наголосити: не виживе ніхто, якщо ми не покладемо цьому край», – заявив Порошенко.

Під час перебування у Мукачеві президент розповів, яким чином нове керівництво Закарпатської області має подолати корупцію та контрабанду.

Нова сильна потужна влада сформує кулак законності, правопорядку і вдарить ним по бандитах
Петро Порошенко

«Нова сильна потужна влада сформує кулак законності, правопорядку і вдарить ним по бандитах, які нині грабують народ України. Ми об’єднаємо зусилля України з нашими сусідами, членами Євросоюзу, для того, щоб і з того боку усі ці квадрокоптери, дельтаплани, катапульти ми припинили… Віддано наказ про відкриття вогню на знищення», – зазначив Порошенко.

Your browser doesn’t support HTML5

Буде віддаватись наказ на знищення – Порошенко про перевезення контрабанди

Тоді ж президент призначив Геннадія Москаля новим головою Закарпатської обласної держадміністрації. При цьому зазначив, що Москаль – державний службовець, який має досвід боротьби з контрабандою і вже «дав бій» контрабандистам у зоні воєнних дій на Луганщині.

Контрабанда в АТО: заробіток для правоохоронців і військових

Про антиконтрабандну діяльність Геннадія Москаля на Луганщині – буквально на лінії вогню – регулярно повідомляли українські ЗМІ. Йшлося про зупинення головою Луганської військово-цивільної адміністрації і його командою контрабандних вантажів. Так, у травні Москаль зупинив на розмежувальній лінії одинадцять нелегальних фур з різними товарами.

Для того, щоб побороти контрабанду в зоні АТО, Геннадій Москаль запропонував, серед іншого, повернути кримінальну відповідальність за контрабанду і суворо карати винних, незалежно від їхнього військового рангу або соціального статусу.

Контрабанда як злочин декриміналізована паном Портновим, паном Калетником і «Партією регіонів»
Геннадій Москаль

«Підніміть Кримінальний кодекс України – такого злочину, як контрабанда, там немає. Контрабанда як злочин декриміналізована паном Портновим, паном Калетником і «Партією регіонів» для того, щоб вони дійсно продовжували займатися контрабандою. Скільки ми писали, щоб парламент й уряд нарешті почули, що є така проблема! Просили – назад криміналізуйте цю статтю», – розповів Москаль журналістам.

Як повідомляв Москаль, пропуск однієї фури у зоні АТО через блокпост коштує від 50 до 150 тисяч гривень, і такі розцінки спонукають чималу кількість «людей у камуфляжі» долучатись до контрабандних схем.

Тож на неконтрольовану Києвом територію Донбасу і досі ідуть фури з харчами і паливом, а звідти – з вугіллям. І за повідомленням прес-служби Державної прикордонної служби, з початку року прикордонники зупинили майже 200 тисяч тон контрабандних товарів, які зловмисники намагалися переправити на підконтрольну бойовикам територію, оминаючи контрольні пункти в'їзду/виїзду. Ці товари мали пройти через українські блокпости за підробленими документами.

А боєць 25-го територіального батальйону «Київська Русь» Володимир Назаренко розповів Радіо Свобода, що у зоні АТО на контрабанді (у різних кількостях і різних товарів) заробляють окремі солдати й офіцери як Збройних сил, так і підрозділів МВС України. На думку бійця, це пов’язано з корупцією у вищих ешелонах влади, включно з силовими структурами.

Неподобства відбуваються у Києві, а в АТО собі думають, що нічим не гірші, і що можуть нелегально заробити
Володимир Назаренко

«Деякі командири деяких підрозділів вважають, що вони нічим не гірші від тих, хто тут, у Києві, намагається нажитись і заробити. Все почалося з того, що деякі заступники командирів по тилу почали торгувати волонтерською допомогою. З одного боку, війська не отримують необхідне, а тут же хтось соляркою чи ще чимось торгує. Так, це проблема (контрабанда – ред.), і з нею треба боротись але, на мій погляд, треба починати з Києва. Адже неподобства відбуваються у Києві, а в АТО собі думають, що нічим не гірші, і що можуть нелегально заробити», – пояснив Назаренко.

Тим часом, у зоні АТО розпочали патрулювання сім зведених мобільних груп з боротьби з контрабандою. Як повідомив журналістам перший заступник голови СБУ Віталій Маліков, таке рішення ухвалене 17 липня під час зустрічі президента Петра Порошенка з силовиками. До складу патрулів входять співробітники СБУ, МВС, військова поліція, прикордонники і податківці. Охорону і вогневу підтримку здійснюють мобільні десантні війська Збройних сил України, пояснив Маліков.

«З Придністров’я в якості контрабанди до Одеси можуть потрапити танки» – Филипенко

Голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі оголосив війну корупції і контрабанді у перші ж години роботи на цій посаді. За його словами, наразі лише зміною силовиків і відстороненням окремих командирів прикордонного загону та митниці контрабанду і корупцію не подолати – необхідно змінити регіональну, чи то обласну економіку. Адже Одещина, розташована на кордоні з Молдовою, стала транзитною територією для контрабанди. І, як стверджує голова Одеської облдержадміністрації, у контрабандні схеми залучені представники корумпованих правоохоронних органів і митної служби.

Тут листи за підписами високих чинів з МВС, але це стосується СБУ, митниці та інших. Уся хроніка української корупції на митниці
Міхеїл Саакашвілі

«Я вам зараз готовий показати папери, які мені передали джерела з правоохоронних органів. Тут листи за підписами високих чинів з МВС, але це стосується СБУ, митниці та інших. У мене у вигляді цих листів – вся хроніка української корупції на митниці, з якої контрабанда і починається», – зазначив Саакашвілі.

А директор одеської філії Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко під час розмови з журналістами hromadske.tv зауважив, що чи не найбільш небезпечною є придністровська ділянка кордону. Адже на території самопроголошеної Придністровської республіки перебувають озброєні російські військові. І в якості контрабанди до Одеси цілком може потрапити російська зброя, включно з танками.

«У Придністров’ї розвинена контрабанда, і там це просто Клондайк, і звідти до Одеси в якості контрабанди можуть потрапити танки», – пояснив Филипенко.

Наразі, тема боротьби з контрабандою – одна з центральних у публікаціях дослідницьких центрів, політичних дискусіях і на численних телевізійних ток-шоу. Більшість фахівців вважають, що подолати контрабанду без знищення корупції у правоохоронних органах, на митниці, у фіскальній службі неможливо без проведення глибинних реформ у системі державного управління.